- CITY GUIDE
- PODCAST
-
14°
Φώτης Φωτιάδης: Εκτρέφει έντομα που μετατρέπουν τα απορρίμματα σε ζωοτροφή
Γνωρίσαμε τον ιδρυτή της Εntomics που μπήκε στη λίστα Forbes 30 under 30
O Φώτης Φωτιάδης κατάφερε να μπει στη λίστα του Forbes 30 under 30 με την καινοτόμο ιδέα του πάνω σε προηγμένες εφαρμογές της Βιοτεχνολογίας.
Το food waste και η αδυναμία της παραγωγής τροφίμων να θρέψει τον υπερπληθυσμό της Γης είναι ζητήματα με οικουμενική διάσταση που μπορεί μην απέχουν και πολύ μακριά από ένα μελλοντικό αποκαλυπτικό σενάριο. Ο Φώτης Φωτιάδης όμως συνιδρυτής της Entomics, προτείνει μια πιθανή λύση η οποία περιλαμβάνει τη χρήση εντόμων ώστε τα βιολογικά απόβλητα να μετατρέπονται σε ζωοτροφή υψηλής αξίας.
«Χρειάζεται απλώς να ‘‘ξεκλειδώσουμε’’ τα συστατικά που βρίσκονται ‘‘παγιδευμένα’’ στα οργανικά απορρίμματα και να τα διοχετεύσουμε πίσω στην τροφική αλυσίδα. Στην προκειμένη περίπτωση, το έντομο black soldier fly είναι το μέσο μετατροπής για να επιτύχουμε» εξηγεί στην ΑTHENS VOICE ο Φώτης που ξεκινώντας απο τον κλάδο της βιώσιμης μηχανικής αποφάσισε να δουλέψει πάνω σε κάτι καινοτόμο, όπου η φύση θα συμβιώνει με την τεχνολογία, με στόχο να δημιουργηθεί κάτι με προστιθέμενη αξία. Όπως λέει ο ίδιος ‘‘στην Entomics εξελίσσουμε μια τεχνολογία παραγωγής ζωοτροφής, η οποία θα τοποθετείται κοντά σε πτηνοτροφικές μονάδες και θα παρέχεται ως ζωντανή τροφή στα κοτόπουλα. Μια λύση που, εκτός από υγιεινή και θρεπτική τροφή για τα ζώα, καταφέρνει να μειώσει τις ενεργειακές δαπάνες στις κτηνοτροφικές μονάδες’’».
Πως όμως ξεκίνησε η ιδέα γι’ αυτό το εγχείρημα; Ως αφορμή στάθηκε ένας φοιτητικός διαγωνισμός του Cambridge όπου ο Φώτης έκανε το μάστερ του. Η ιδέα του για τη χρήση ενός συγκεκριμένου εντόμου, το οποίο λειτουργεί ως μετατροπέας των απορριμμάτων σε λίπη και πρωτεΐνες κατέκτησε την πρώτη θέση στο διαγωνισμό, χρηματοδότηση και οδήγησε στη δημιουργία της Εntomics. Κάπως έτσι σήμερα έφτασε ο Φώτης να μιλά για τη πρώτη βιομηχανική υποδομή της εταιρείας που θα εγκατασταθεί σε πτηνοτροφική φάρμα στις αρχές του 2020.
«Η μέθοδος είναι η εξής: εκτρέφουμε το συγκεκριμένο έντομο ταΐζοντάς το με οργανικά απορρίμματα και εκείνο μέσα στη διάρκεια της σύντομης ζωής του πολλαπλασιάζει την αρχική του μάζα κατά 5000 φορές, μετατρέποντας τα απορρίμματα σε θρεπτικές ουσίες όπως πρωτεΐνες και λίπη. Εν συνεχεία χρησιμοποιούμε το ίδιο το έντομο ή τα προϊόντα επεξεργασίας του ως υψηλής ποιότητας ζωοτροφή. Μελλοντικός μας στόχος είναι να καταφέρουμε να εισάγουμε τις θρεπτικές ουσίες που εμπεριέχονται στα έντομα σε ολόκληρη την τροφική αλυσίδα, ξεκινώντας αρχικά από τα πτηνά και τα ψάρια και καταλήγοντας στον άνθρωπο».
Oι δοκιμασίες και οι προκλήσεις στο να δημιουργήσει ένας νέος κάτι πρωτοποριακό είναι αρκετές και συνήθως ανεξάρτητες του πλαισίου, του τόπου του χρόνου. Η Entomics παρόλα αυτά θα μπορούσε να δραστηριοποιηθεί στην Ελλάδα; Σύμφωνα με τον Φώτη η δίνη της ελληνικής γραφειοκρατίας είναι ένας ανασταλτικός παράγοντας που ωστόσο δεν τον σταματά εντελώς από το να σχεδιάζει κινήσεις και στη χώρα μας. Κατά τα λεγόμενά του η χώρα μας συνδιάζει δύο μεγάλα συν: «Η κομβική γεωγραφική θέση της Ελλάδας και τα δυνατά τεχνολογικά ταλέντα που γεννιούνται μέσα στα απαιτητικά Πανεπιστήμια θετικών επιστημών είναι ισχυρά πλεονεκτήματα που θα έπρεπε να την καθιστούν κέντρο ανάπτυξης της επιχειρηματικότητας. Για αυτό και εμείς στην Entomics εξετάζουμε την πιθανότητα να αναπτύξουμε συστήματα λογισμικού καθώς και να διευρύνουμε τις κατασκευαστικές μας δραστηριότητες και στην Ελλάδα. Η αλήθεια όμως είναι ότι πολλές φορές οι απρόβλεπτες πολιτικές εξελίξεις στην χώρα σε συνδυασμό με τις δυσλειτουργικές κρατικές και μη υπηρεσίες δομές καθιστούν ακόμη πιο δύσκολο το έργο ενός νέου επιχειρηματία.»
Αυτός είναι και ο κύριος λόγος που δημιουργήθηκε το έντονο φαινόμενο brain drain, όπου νέοι αναγκάζονται να αναζητήσουν όνειρα και ευκαιρίες εκτός Ελλάδας. Από την άλλη όμως, πολλοί εξαιτίας της υψηλής ανεργίας και της έλλειψης ευκαιριών σε «έτοιμα» πλαίσια, έχουν ρισκάρει να δημιουργήσουν κάτι δικό τους χωρίς να έχουν κάτι να χάσουν – πράγμα που ίσως δε θα επιχειρούσαν σε μια άλλη πιο «βολεμένη» εποχή σύμφωνα με τον Φώτη. «Τα επίπεδα των start-up εταιρειών που έχουν συσταθεί από Έλληνες της διασποράς αυξάνονται ραγδαία τα τελευταία χρόνια, σε διάφορους τομείς. Όσο αυξάνονται τα success stories των Ελλήνων, τόσο θα ενισχύεται ένα «οικοσύστημα» το οποίο με την σειρά του θα υποστηρίζει νέες ελληνικές εταιρίες».
Στην εταιρεία Entomics, o Miha Pipan, CSO και συνιδρυτής της εταιρείας, ασχολείται με το κομμάτι της έρευνας και της καινοτομίας, ο Dave Roe, Head of System Automation, έχει επιληφθεί επί των τεχνολογικών δραστηριοτήτων της εταιρείας, ο Rolf Janszen αναπτύσσει συστήματα Computer Vision βασισμένα σε Artificial Intelligence για την πλήρη αυτοματομοίηση της παραγωγής.
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Το μεγαλύτερο συνέδριο για την Παραγωγική Τεχνητή Νοημοσύνη επιστρέφει στις 18 Νοεμβρίου 2024 στο ΚΠΙΣΝ
Το επόμενο βήμα στη σύγχρονη εκπαίδευση
Το Amazon Haul υπηρετεί ακριβώς το ίδιο μοτίβο με τους ανταγωνιστές του
Βροχή οι 70+ σε κατάστημα τεχνολογίας. Κουνούσαν με απελπισία τις έξυπνες συσκευές που τους έκαναν να νιώθουν βλάκες
Το viral μήνυμα της καμπάνιας της Telekom που μοιράστηκε η COSMOTE με στόχο την ευαισθητοποίηση σχετικά με τις online δημοσιεύσεις παιδικών φωτογραφιών
Το πορτρέτο του μαθηματικού Άλαν Τούρινγκ δημιουργήθηκε από το Ai-Da, ένα από τα πιο προηγμένα ρομπότ στον κόσμο
Για τη Τεχνητή Νοημοσύνη γίνεται λόγος ήδη από το 1950
Το διαστημικό σκάφος απέχει περίπου 24 δισεκατομμύρια χιλιόμετρα από τη Γη
Ευχάριστα τα νέα από την αμερικάνικη διαστημική υπηρεσία
Όλος ο χρόνος του σύμπαντος δεν αρκεί σε έναν χιμπατζή για να γράψει τυχαία έργο του Σαίξπηρ
Μια συζήτηση για τη σημασία του Τηλεσκοπίου Ορίζοντα Γεγονότων και το ποια θα μπορούσε να είναι η μελλοντική κατεύθυνση της Αστρονομίας
Πρωταγωνίστρια και πάλι η Momo
Πώς η τελευταία έκδοση συνέβαλε να χαθούν...όλα τα δεδομένα
Εντυπωσιακά ευρήματα - Πάνω από 6.500 κτίρια θαμμένα κάτω από τη βλάστηση
Ρωγμές και διαρροές συνιστούν κορυφαίο κίνδυνο ασφάλειας
Λίγο πριν λανσάρει το ιδιωτικό cloud τεχνητής νοημοσύνης
Πώς η τεχνητή νοημοσύνη επαναπροσδιορίζει τη συγγραφή βιβλίων;
Πάνω από 2.000 φορείς του δημόσιου και ιδιωτικού τομέα θα κληθούν μέσα στο 2025 να συμμορφωθούν
Μία προσωπική εμπειρία και πολλά ερωτήματα
O Σουηδός πολιτικός επιστήμονας και συγγραφέας εξηγεί τι συμβαίνει με τα ψηφιακά ίχνη κάθε χρήστη του διαδικτύου όταν αυτός φύγει από τη ζωή
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.