Τεχνολογια - Επιστημη

Ο Έλον Μασκ θέλει να «χακάρει» το ανθρώπινο μυαλό

Αποκαλύπτει τα σχέδια του για τη NeuraLink και ζητά την άδεια των ρυθμιστικών αρχών για να προχωρήσει

62224-137655.jpg
Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Τεχνητή νοημοσύνη
Τεχνητή Νοημοσύνης / © Pixabay

Ο Έλον Μασκ έσπασε τη σιωπή του. Μιλά για τη Neuralink και ζητά από τις αρχές άδεια για να αρχίσει τις δοκιμές στον άνθρωπο.

H NeuraLink είναι η startup που ίδρυσε το 2017 ο Έλον Μασκ, η οποία αναζητά τρόπους σύνδεσης του εγκεφάλου μας με έναν υπολογιστή. Αυτή η εταιρεία υπέβαλε αίτηση στις ρυθμιστικές αρχές των Ηνωμένων Πολιτειών για να αρχίσει να δοκιμάζει το μηχάνημά της πάνω στον άνθρωπο.   

Σύμφωνα με τον δισεκατομμυριούχο εφευρέτη, μηχανικό και επενδυτή το σύστημα που έχει αναπτύξει η NeuraLink έχει δοκιμαστεί πάνω σε μια μαϊμού, η οποία ήταν σε θέση να ελέγξει έναν ηλεκτρονικό υπολογιστή με το μυαλό της.

Η Neuralink ανακοίνωσε ότι το σύστημα που έχει αναπτύξει είναι ένα ρομπότ «τύπου ραπτομηχανής», το οποίο θα εμφυτεύεται «νήματα» στον ανθρώπινο εγκέφαλο. Εξηγεί ότι αυτό το σύστημα θα είναι ικανό να διαβάζει, να γράφει και να συγκεντρώνει τεράστιες ποσότητες πληροφοριών και δεδομένων.

Στόχος της εταιρείας είναι να εστιάσει σε ανθρώπους που πάσχουν από σοβαρές νευρολογικές παθήσεις. Ωστόσο, μελλοντικά ο Μασκ οραματίζεται ένα μέλλον αρμονικής «συμβίωσης» με την τεχνητή νοημοσύνη, καθώς «αυτό είναι απαραίτητο».

21251853.jpg
Έλον Μασκ / © EPA/ADAM S DAVIS

«Οι περισσότεροι δεν το συνειδητοποιούν, αλλά μπορούμε να λύσουμε αυτό το θέμα με ένα chip», δήλωσε ο Μασκ σε εκδήλωση της Neuralink μιλώντας για μερικές από τις διαταραχές του εγκεφάλου που η εταιρεία ελπίζει να αντιμετωπίσει.

Το σύστημα που έχει αναπτύξει η εταιρεία του Μασκ αποτελείται από ένα μικροσκοπικό ρομποτικό εξάρτημα με περισσότερα από 3.000 ηλεκτρόδια πάνω σε εύκαμπτα νήματα - πιο λεπτά από μια τρίχα μαλλιών -  που μπορούν να παρακολουθούν τη δραστηριότητα 1.000 νευρώνων. Το πλεονέκτημα αυτού του συστήματος, σύμφωνα με την εταιρεία, είναι ότι μπορεί να στοχεύει σε πολύ συγκεκριμένες περιοχές του εγκεφάλου καθιστώντας τις χειρουργικές επεμβάσεις πιο ασφαλείς από ό,τι σήμερα.

Επιστήμονες της Neuralink δήλωσαν στους New York Times ότι η εταιρεία έχει ακόμα «πολύ δρόμο» μέχρι να μπορεί έστω να πλησιάσει σε μια εμπορική υπηρεσία. Ωστόσο, ο συνιδρυτής και πρόεδρος Μαξ Χόντακ δήλωσε ότι είναι αισιόδοξος ότι η τεχνολογία θα μπορούσε σύντομα να χρησιμοποιηθεί για ιατρικούς σκοπούς. Είπε μάλιστα ότι ελπίζει να ξεκινήσουν οι δοκιμές σε ανθρώπους από το επόμενο έτος, σε συνεργασία με νευροχειρούργους από το Stanford και άλλους οργανισμούς.

«Δεν είναι ότι ξαφνικά θα έχουμε στα χέρια μας αυτό το απίστευτο νευρολογικό νήμα που θα καταλάβει το μυαλό των ανθρώπων», είπε ο Έλον Μασκ. «Αυτό θα πάρει πολλά χρόνια». 

Δείτε την παρουσίαση του Neuralink από τον Έλον Μασκ: 

Watch Elon Musk’s original Neuralink presentation

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

Tα καλύτερα άρθρα της ημέρας έρχονται στο mail σου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Τεχνητή νοημοσύνη: Αυτοματισμός χωρίς όρια;
Τεχνητή νοημοσύνη: Αυτοματισμός χωρίς όρια;

Η AI θα πρέπει να υποβάλλεται σε περιορισμούς ορθής χρήσης, με τη διαφορά ότι αυτοί καλό είναι να τίθενται και να εφαρμόζονται εν είδει αυτορρύθμισης από τους ίδιους τους χρήστες

Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.