- CITY GUIDE
- PODCAST
-
19°
Η πρώτη απεικόνιση μαύρης τρύπας του γαλαξία M87 (video)
Οι ανακοινώσεις των επιστημόνων για την σπουδαία ανακάλυψη
Τον Απρίλιο του 2017 όλα τα τηλεσκόπια στράφηκαν σε μία εικόνα: την πρώτη μαύρη τρύπα που έχει ποτέ καταγραφεί στον γαλαξία μας, 55 εκατ. έτη φωτός μακριά. Σε αυτή τη σπουδαία ανακοίνωση προέβησαν οι επιστήμονες, πριν από λίγο, σε μία παγκόσμια ταυτόχρονη συνέντευξη Τύπου.
Ο dr.Shep Doloman εξήγησε ότι παρακολούθησαν το M87 σε μια προσπάθεια να καταγράψει την «υπερμεγέθη μαύρη τρύπα και τον πυρήνα της».
This is the image obtained by EHT of M87! You are looking at the first direct image of a black hole! #EHTBlackHole #RealBlackHole 🌀 pic.twitter.com/hgnYkRifhE
— ALMA Observatory📡 (@almaobs) April 10, 2019
«Γράφουμε Ιστορία! Ένα παγκόσμιο δίκτυο τηλεσκοπίων εργάζεται για να καταγράψει την πρώτη εικόνα μιας μαύρης τρύπας» αναφέρει η NASA.
History is being made! A global network of telescopes has been working to capture the first ever image of a black hole. Follow along as @NSF shares the groundbreaking result at 9am ET of the #EHTBlackHole. Tune in: https://t.co/1WKO3UcbsO https://t.co/craHz9SxoF
— NASA (@NASA) April 10, 2019
Το Event Horizon Telescope, μια πλατφόρμα κλίμακας 8 επίγειων ραδιοτηλεσκόπιων μέσω της διεθνούς συνεργασίας, σχεδιάστηκε για να καταγράψει εικόνες μιας μαύρης τρύπας.
Σήμερα, σε συντονισμένες συνεντεύξεις Τύπου σε ολόκληρο τον κόσμο, οι ερευνητές της EHT αποκαλύπτουν ότι κατάφεραν να αποκαλύψουν την πρώτη άμεση οπτική απόδειξη μιας υπερμεγέθης μαύρης τρύπας και της σκιάς της.
Η ανακάλυψη αυτή ανακοινώθηκε σε μια σειρά από έξι δημοσιεύσεις σε ένα ειδικό τεύχος του The Astrophysical Journal Letters. Η εικόνα αποκαλύπτει τη μαύρη τρύπα στο κέντρο του Messier 87, έναν τεράστιο γαλαξία στο κοντινό σύμπλεγμα γαλαξιών της Παρθένου.
Αυτή η μαύρη τρύπα βρίσκεται 55 εκατομμύρια έτη φωτός από τη Γη και έχει μάζα 6,5 δισ. φορές μεγαλύτερη από αυτή του Ήλιου.
«Αυτή είναι μια τεράστια μέρα στην αστροφυσική», δήλωσε ο διευθυντής στο Εθνικό Ίδρυμα Επιστημών (NSF). «Οι μαύρες τρύπες έχουν προκαλέσει τη φαντασία μας εδώ και δεκαετίες, έχουν εξωτικές ιδιότητες και είναι μυστηριώδεις για μας, αλλά με μία πιο εκτεταμένη παρατήρηση όπως αυτή, μας δίνουν τα μυστικά τους, για αυτό και υπάρχει το NSF, για να φωτίσει το άγνωστο, να αποκαλύψει τη λεπτή και σύνθετη μεγαλοσύνη του σύμπαντος μας».
"As with all great discoveries this is just the beginning" says @EHTelescope director Shep Doeleman #EHTblackhole https://t.co/RjpPjXDt0a pic.twitter.com/ulngkjkNcz
— Physics World (@PhysicsWorld) April 10, 2019
Το EHT συνδέει τα τηλεσκόπια σε όλο τον πλανήτη για να σχηματίσουν ένα εικονικό τηλεσκόπιο μεγέθους Γης με πρωτοφανή ευαισθησία και ανάλυση.
Το EHT είναι το αποτέλεσμα χρόνων διεθνούς συνεργασίας και προσφέρει στους επιστήμονες έναν νέο τρόπο να μελετήσουν τα πιο ακραία αντικείμενα του Σύμπαντος που προέβλεπε η γενική σχετικότητα του Αϊνστάιν κατά τη διάρκεια του αιώνου έτους του ιστορικού πειράματος που επιβεβαίωσε την θεωρία.
«Έχουμε πάρει την πρώτη εικόνα μιας μαύρης τρύπας», δήλωσε ο διευθυντής του προγράμματος EHT Sheperd S. Doeleman του Κέντρου Αστροφυσικής του Harvard & Smithsonian. «Αυτό είναι ένα εξαιρετικό επιστημονικό έργο που επιτεύχθηκε από μια ομάδα περισσότερων από 200 ερευνητών».
Το Εθνικό Ίδρυμα Επιστημών (NSF) διαδραμάτισε κεντρικό ρόλο σε αυτή την ανακάλυψη, χρηματοδοτώντας μεμονωμένους ερευνητές, διεπιστημονικές επιστημονικές ομάδες και ερευνητικές εγκαταστάσεις ραδιοαστρονομίας από την ίδρυση του EHT.
The @ehtelescope team built an Earth-sized telescope by linking radio dishes around the world.
— National Science Foundation (@NSF) April 10, 2019
In April 2017, all they all swiveled to look at the supermassive black hole at the center of Messier 87, a galaxy in Virgo constellation. #RealBlackHole #EHTBlackHole pic.twitter.com/0hUPpDbYkH
Τις τελευταίες δύο δεκαετίες, η NSF έχει χρηματοδοτήσει άμεσα περισσότερα από 28 εκατομμύρια δολάρια στην έρευνα EHT, τη μεγαλύτερη δέσμευση πόρων για το έργο.
Οι μαύρες τρύπες είναι εξαιρετικά κοσμικά αντικείμενα με τεράστιες μάζες αλλά εξαιρετικά συμπαγή μεγέθη. Η παρουσία αυτών των αντικειμένων επηρεάζει το περιβάλλον τους με ακραίες μεθόδους, στρεβλώντας τον χώρο και υπερθερματίζοντας οποιοδήποτε περιβάλλον υλικό.
Δηλώσεις επιστημόνων και της Ευρωπαϊκής Επιτροπής
Η πρώτη εικόνα μιας μαύρης τρύπας που ελήφθη από το τηλεσκόπιο «Event Horizon Telescope-ΕΗΤ», χαιρετίστηκε σε όλο τον κόσμο ως μια σημαντική ανακάλυψη, που παρέχει οπτική πλέον απόδειξη για την ύπαρξη των μαύρων οπών, ενώ παράλληλα επιβεβαιώνει τις προβλέψεις της γενικής θεωρίας της σχετικότητας του Αϊνστάιν και ανοίγει νέες προοπτικές για την έρευνα στο σύμπαν. Περισσότεροι από 200 ερευνητές από την Ευρώπη, την Αμερική και την Ανατολική Ασία συμμετείχαν στο κοσμοϊστορικό διεθνές εγχείρημα.
Σε συνέντευξη στις Βρυξέλλες, ο Κάρλος Μοέδας, Επίτροπος αρμόδιος για την έρευνα, την επιστήμη και την καινοτομία, δήλωσε: «Η λογοτεχνία συχνά εμπνέει την επιστήμη και οι μαύρες οπές κεντρίζουν εδώ και χρόνια τα όνειρα και την περιέργειά μας. Σήμερα, χάρη στη συμβολή Ευρωπαίων επιστημόνων, η ύπαρξη μαύρων οπών δεν αποτελεί πλέον μια θεωρητική και μόνον έννοια. Αυτή η εκπληκτική ανακάλυψη αποδεικνύει και πάλι πως η από κοινού καταβολή προσπάθειας με εταίρους σε παγκόσμιο επίπεδο μπορεί να οδηγήσει στην επίτευξη του αδιανόητου και στη διεύρυνση του ορίζοντα των γνώσεών μας.»
Η χρηματοδότηση της ΕΕ μέσω του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Έρευνας (ΕΣΕ) παρείχε σημαντική στήριξη στο EHT. Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Έρευνας (ΕΣΕ) καθηγητής Ζαν-Πιέρ Μπουργκινιόν ανέφερε: «Συγχαίρω τους επιστήμονες από όλο τον κόσμο, οι οποίοι έκαναν αυτή την ιδιαίτερα ενδιαφέρουσα ανακάλυψη και διεύρυναν τα σύνορα της γνώσης. Θα ήθελα να εκφράσω την ιδιαίτερη ικανοποίησή μου για το γεγονός ότι επιστήμονες οι οποίοι χρηματοδοτούνται από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο Έρευνας, συνέβαλαν αποφασιστικά σε αυτή την πρωτοποριακή ανακάλυψη. Η τολμηρή προσέγγιση της ΕΕ για τη χρηματοδότηση τέτοιου τύπου ριζικά πρωτοποριακής βασικής έρευνας οδηγεί άλλη μια φορά σε επιτυχία. Δικαιώνει, επίσης, και πάλι τον στόχο του ΕΣΕ όσον αφορά τη χρηματοδότηση έρευνας υψηλού κινδύνου/υψηλού κέρδους.»
Η διευθύντρια του Εθνικού Ιδρύματος Επιστημών (NSF) των ΗΠΑ Φρανς Κόρντοβα δήλωσε ότι «είναι μια τεράστια μέρα για την αστροφυσική. Βλέπουμε πλέον αυτό που δεν μπορεί να ειδωθεί. Οι μαύρες τρύπες έχουν εξάψει τις φαντασίες επί δεκαετίες. Έχουν εξωτικές ιδιότητες και είναι μυστηριώδεις για μας. Όμως, με περισσότερες παρατηρήσεις σαν τη σημερινή, αρχίζουν να αποκαλύπτουν τα μυστικά τους».
Η ανακάλυψη παρουσιάστηκε σε έξι επιστημονικές εργασίες στο περιοδικό αστροφυσικής Astrophysical Journal Letters.
ΠΡΟΣΦΑΤΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Πώς κατάφεραν να το αποτυπώσουν οι αστρονόμοι
«Ένα είδος Google Maps για την κυτταρική βιολογία»
Συνέντευξη με τη Δρ. Ζωή Αικατερινίδη C.E.O. Software Competitiveness International
Επανέρχεται το ζήτημα της δεσπόζουσας θέσης του κολοσσού της τεχνολογίας - Τι σχεδιάζει ο Ντόναλντ Τραμπ
Τι σημασία έχει να αναπτυχθεί η ΤΝ, το διαδίκτυο ή η γενετική μηχανική αν δεν οδηγήσουν στην ευημερία των ανθρώπων και των άλλων έμβιων όντων;
Ο Μαρίνος Σιαπάνης, CEO & Co-Founder της κορυφαίας εταιρείας iGaming, μας εξηγεί τα σχέδια της επόμενης μέρας
Μήπως ήρθε η ώρα να μάθετε βασικά Κλίνγκον, ίσα για να συνεννοείστε στο εστιατόριο;
Πώς μπορεί να χρησιμοποιηθεί η δυνατότητα αυτή από απατεώνες
Το μεγαλύτερο συνέδριο για την Παραγωγική Τεχνητή Νοημοσύνη επιστρέφει στις 18 Νοεμβρίου 2024 στο ΚΠΙΣΝ
Το επόμενο βήμα στη σύγχρονη εκπαίδευση
Το Amazon Haul υπηρετεί ακριβώς το ίδιο μοτίβο με τους ανταγωνιστές του
Βροχή οι 70+ σε κατάστημα τεχνολογίας. Κουνούσαν με απελπισία τις έξυπνες συσκευές που τους έκαναν να νιώθουν βλάκες
Το viral μήνυμα της καμπάνιας της Telekom που μοιράστηκε η COSMOTE με στόχο την ευαισθητοποίηση σχετικά με τις online δημοσιεύσεις παιδικών φωτογραφιών
Το πορτρέτο του μαθηματικού Άλαν Τούρινγκ δημιουργήθηκε από το Ai-Da, ένα από τα πιο προηγμένα ρομπότ στον κόσμο
Για τη Τεχνητή Νοημοσύνη γίνεται λόγος ήδη από το 1950
Το διαστημικό σκάφος απέχει περίπου 24 δισεκατομμύρια χιλιόμετρα από τη Γη
Ευχάριστα τα νέα από την αμερικάνικη διαστημική υπηρεσία
Όλος ο χρόνος του σύμπαντος δεν αρκεί σε έναν χιμπατζή για να γράψει τυχαία έργο του Σαίξπηρ
Μια συζήτηση για τη σημασία του Τηλεσκοπίου Ορίζοντα Γεγονότων και το ποια θα μπορούσε να είναι η μελλοντική κατεύθυνση της Αστρονομίας
Πρωταγωνίστρια και πάλι η Momo
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.