Ο Μπιλ Γκέιτς επιλέγει τις 10 τεχνολογίες που θα κάνουν τον κόσμο καλύτερο
Προσωποποιημένα εμβόλια για τον καρκίνο, μπιφτέκια χωρίς αγελάδες και όσα θα σημαδέψουν το 2019
Κάθε χρόνο, οι συντάκτες του Technology Review του πανεπιστημίου MIT φτιάχνουν τη λίστα με τις 10 τεχνολογίες αιχμής που θα σημαδέψουν τη χρονιά που ξεκινάει. Για το 2019 έκαναν για πρώτη φορά στην άκρη και μετά από 18 χρόνια άφησαν την επιλογή στον Μπιλ Γκέιτς.
Επιδέξια ρομπότ
Τα ρομπότ, εκτός από το να σκέφτονται πολύ γρήγορα, μαθαίνουν να χειρίζονται καλύτερα και τα αντικείμενα του φυσικού κόσμου. Εάν τα ρομπότ μάθουν να κινούνται καλύτερα μέσα στον χαωτικό πραγματικό κόσμο, θα μπορούν να εκτελέσουν πολύ περισσότερες εργασίες.
Πυρηνική ενέργεια νέας γενιάς
Προηγμένοι πυρηνικοί αντιδραστήρες σύντηξης και σχάσης κοντεύουν να γίνουν πραγματικότητα. Θα να κάνουν την ατομική πηγή ενέργειας ασφαλέστερη και φθηνότερη.
Πρόβλεψη πρόωρου τοκετού
Με μια απλή εξέταση αίματος θα μπορούμε να προβλέψουμε αν μια έγκυος γυναίκα κινδυνεύει να γεννήσει πρόωρα. 15 εκατομμύρια μωρά γεννιούνται πρόωρα κάθε χρόνο παγκοσμίως και αυτή είναι η κύρια αιτία θανάτου για παιδιά κάτω των 5 ετών.
Σκανάρισμα του εντέρου με χάπι
Μία μικρή, καταπόσιμη συσκευή θα μπορεί να λαμβάνει λεπτομερείς εικόνες του εντέρου χωρίς αναισθησία, ακόμη και σε βρέφη. Η συσκευή θα διευκολύνει την παρακολούθηση και τη μελέτη ασθενειών του εντέρου, όπως αυτή που εμποδίζει εκατομμύρια παιδιών σε φτωχές χώρες να αναπτυχθούν σωστά.
Προσωποποιημένα εμβόλια για τον καρκίνο
Με αυτά οι φυσικές άμυνες του οργανισμού μας μπορούν να χρησιμοποιηθούν για να επιτεθούν και να καταστρέψουν μόνο τα καρκινικά κύτταρα, αναγνωρίζοντας τις μεταλλάξεις που είναι διαφορετικές σε κάθε όγκο. Οι συμβατικές χημειοθεραπείες επιβαρύνουν σοβαρά και τα υγιή κύτταρα και δεν είναι πάντοτε αποτελεσματικές κατά των όγκων.
Μπιφτέκια χωρίς αγελάδες
Τόσο οι εργαστηριακές όσο και οι φυτικές εναλλακτικές λύσεις θα προσεγγίσουν τη γεύση και τη θρεπτική αξία του πραγματικού κρέατος χωρίς την αντίστοιχη περιβαλλοντική καταστροφή. Η κτηνοτροφία προκαλεί καταστροφική αποψίλωση των δασών, ρύπανση των υδάτων και εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου.
Έξυπνος συλλέκτης διοξειδίου του άνθρακα
Πρακτικοί και οικονομικά προσιτοί τρόποι δέσμευσης του διοξειδίου του άνθρακα από τον αέρα θα μπορέσουν να απορροφήσουν τις εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου. Η αφαίρεση του διοξειδίου του άνθρακα από την ατμόσφαιρα είναι μάλλον ένας από τους τελευταίους βιώσιμους τρόπους για να σταματήσει η κλιματική αλλαγή
Ηλεκτροκαρδιογράφημα στον καρπό
Θα είναι πλέον πολύ πιο εύκολο για όλους να παρακολουθούν συνεχώς τις καρδιές τους με φορητές συσκευές. Αυτό θα μπορούσαν να μετατρέψει τα κινητά σε ιατρικές συσκευές, βοηθώντας για παράδειγμα στην πρόγνωση των καρδιακών προσβολών.
Αποχέτευση χωρίς υπονόμους
Ενεργειακά αποδοτικές τουαλέτες θα μπορούν να λειτουργούν χωρίς σύστημα αποχέτευσης και να επεξεργάζονται τα απόβλητα επί τόπου. Αυτό είναι πολύ σημαντικό γιατί 2,3 δισεκατομμύρια άνθρωποι παγκοσμίως δεν διαθέτουν αποχετευτικό σύστημα και πολλοί θάνατοι οφείλονται σε αυτό.
Τεχνητή νοημοσύνη με ανθρώπινη ομιλία
Νέες τεχνικές που καταγράφουν σημασιολογικές σχέσεις μεταξύ των λέξεων θα κάνουν τις μηχανές καλύτερές στην κατανόηση της φυσικής γλώσσας. Οι ψηφιακοί βοηθοί θα μπορούν να κάνουν κρατήσεις σε εστιατόρια και να συντονίσουν τις ταχυδρομικές παραδόσεις πακέτων και να μην υπακούουν μόνο σε απλές εντολές όπως τώρα.
Τι λέει για τις επιλογές του ο Γκέιτς; Ότι ενώ οι παλιότερες εφευρέσεις επικεντρώθηκαν στo να αυξήσουμε την «ποσότητα ζωής» έχουμε αρχίσει και εστιάζουμε στην «ποιότητα ζωής». Τελικά, ελπίζει ότι λίστα θα επικεντρωθεί σχεδόν εξ ολοκλήρου στην ευημερία. Πώς θα κάνουμε τους ανθρώπους πιο ευτυχισμένους; Πώς να δημιουργούμε ουσιαστικές συνδέσεις; Πώς μπορούμε να βοηθήσουμε όλους να ζήσουν μια χαρούμενη ζωή; Δεν υπάρχει μεγαλύτερη ένδειξη της προόδου από αυτό, γιατί αυτό θα σήμαινε ότι έχουμε πολεμήσει με επιτυχία ενάντια στις ασθένειες και την κλιματική αλλαγή, λέει.
Διαβάστε όλη την έκθεση του Bill Gates εδώ: www.technologyreview.com
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
«Ξεκλειδώνει το μεγάλο μυστικό της φύσης», λένε ειδικοί
Πώς κατάφεραν να το αποτυπώσουν οι αστρονόμοι
«Ένα είδος Google Maps για την κυτταρική βιολογία»
Συνέντευξη με τη Δρ. Ζωή Αικατερινίδη C.E.O. Software Competitiveness International
Επανέρχεται το ζήτημα της δεσπόζουσας θέσης του κολοσσού της τεχνολογίας - Τι σχεδιάζει ο Ντόναλντ Τραμπ
Τι σημασία έχει να αναπτυχθεί η ΤΝ, το διαδίκτυο ή η γενετική μηχανική αν δεν οδηγήσουν στην ευημερία των ανθρώπων και των άλλων έμβιων όντων;
Ο Μαρίνος Σιαπάνης, CEO & Co-Founder της κορυφαίας εταιρείας iGaming, μας εξηγεί τα σχέδια της επόμενης μέρας
Μήπως ήρθε η ώρα να μάθετε βασικά Κλίνγκον, ίσα για να συνεννοείστε στο εστιατόριο;
Πώς μπορεί να χρησιμοποιηθεί η δυνατότητα αυτή από απατεώνες
Το μεγαλύτερο συνέδριο για την Παραγωγική Τεχνητή Νοημοσύνη επιστρέφει στις 18 Νοεμβρίου 2024 στο ΚΠΙΣΝ
Το επόμενο βήμα στη σύγχρονη εκπαίδευση
Το Amazon Haul υπηρετεί ακριβώς το ίδιο μοτίβο με τους ανταγωνιστές του
Βροχή οι 70+ σε κατάστημα τεχνολογίας. Κουνούσαν με απελπισία τις έξυπνες συσκευές που τους έκαναν να νιώθουν βλάκες
Το viral μήνυμα της καμπάνιας της Telekom που μοιράστηκε η COSMOTE με στόχο την ευαισθητοποίηση σχετικά με τις online δημοσιεύσεις παιδικών φωτογραφιών
Το πορτρέτο του μαθηματικού Άλαν Τούρινγκ δημιουργήθηκε από το Ai-Da, ένα από τα πιο προηγμένα ρομπότ στον κόσμο
Για τη Τεχνητή Νοημοσύνη γίνεται λόγος ήδη από το 1950
Το διαστημικό σκάφος απέχει περίπου 24 δισεκατομμύρια χιλιόμετρα από τη Γη
Ευχάριστα τα νέα από την αμερικάνικη διαστημική υπηρεσία
Όλος ο χρόνος του σύμπαντος δεν αρκεί σε έναν χιμπατζή για να γράψει τυχαία έργο του Σαίξπηρ
Μια συζήτηση για τη σημασία του Τηλεσκοπίου Ορίζοντα Γεγονότων και το ποια θα μπορούσε να είναι η μελλοντική κατεύθυνση της Αστρονομίας
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.