App4Refs: Ένα App για τους πρόσφυγες
Μια εφαρμογή τόσο πολύτιμη για τους πρόσφυγες


Έχουν γραφτεί πολλά για τους πρόσφυγες. Για τον ξεριζωμό τους, για τους πνιγμούς στις θάλασσες, για τα παιδιά, για τους γονείς. Για το κόστος όλων αυτών. Ο ανθρώπινος πόνος αμέτρητος. Δεν μπαίνει σε ζύγι.
Όπως το οικονομικό κόστος μετρήθηκε και καταμετρήθηκε πολλές φορές. Και δεν ήταν λίγο. Mόνο τη διετία 2015-2016, σύμφωνα με τον Guardian, διατέθηκαν στη χώρα μας για την περίθαλψη αυτών των άμοιρων ανθρώπων 803 εκατομμύρια δολάρια! Και ακόμη αναζητούνται οι τσέπες που τα έθαψαν.
Το αποτέλεσμα το γνωρίζουμε όλοι. Τη μεγάλη εικόνα την έχουμε μπροστά μας. Όμως το πάζλ αυτής της εικόνας αφορά μικρές ανθρώπινες ιστορίες. Σαν αυτές που ξετυλίχθηκαν πριν λίγες μέρες στα γραφεία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Ελλάδα. Μία από αυτές εξιστορεί την περιπέτεια του 29χρονου καθηγητή γαλλικών Σαλαχαλντίν Εντρίς που εγκατέλειψε τη χώρα του το Σουδάν λόγω πολιτικών διώξεων. Έφτασε στη Σάμο και από εκεί στην Αθήνα μόνος, χωρίς να γνωρίζει σε ποιόν θα απευθυνθεί, που θα βρει να φάει και να κοιμηθεί.
Πολλές τέτοιες περιπτώσεις κατέγραψε το Ελληνικό Φόρουμ Μεταναστών, το οποίο ζήτησε τη σύμπραξη του Πανεπιστημίου Αθηνών για να βοηθηθούν αυτοί οι άνθρωποι σε πρακτικά ζητήματα κατά την άφιξη τους στην Αθήνα.
Έτσι, λοιπόν προέκυψε το APP4REFS. Πρόκειται για μία νέα εφαρμογή για τα κινητά τηλέφωνα τα οποία αποδεικνύεται ότι είναι το πιο πολύτιμο αντικείμενο που φέρουν μαζί τους οι πρόσφυγες.
Τα κινητά τηλέφωνα λοιπόν μετατρέπονται σε χρήσιμους πλοηγούς, σε πυξίδες κατεύθυνσης στη νέα τους ζωή, χάρη στην εφαρμογή APP4REFS που παρακάμπτει το εμπόδιο της γλώσσας αφού χρησιμοποιεί κατά βάση εικονίδια ώστε να μπορούν εύκολα να εντοπίσουν τις πρώτες σημαντικές πληροφορίες για την αντιμετώπιση ζωτικών προβλημάτων. Όπως δομές στέγασης, νοσοκομεία, πρεσβείες, εστιατόρια, την κίνηση των Μέσων Μαζικής Μεταφοράς ακόμη και τις ΜΚΟ που ενδεχομένως θα μπορούσαν να τους βοηθήσουν. Όλα με εικονίδια για να παρακαμφθεί το εμπόδιο της γλώσσας, που είναι ένα από τα σημαντικά εμπόδια τις πρώτες ημέρες προσαρμογής. Τα απαραίτητα κείμενα είναι στην Αγγλική.
Το APP4REFS δημιουργήθηκε στο πλαίσιο του ευρωπαϊκού προγράμματος UNINTEGRA από το Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών, το Ελληνικό Φόρουμ Μεταναστών και το Ισπανικό ίδρυμα Acsar και θα εφαρμοστεί στην Ελλάδα, την Ισπανία και την Πορτογαλία. Αν και θα είναι διαθέσιμη για κατέβασμα σε λίγες ημέρες, πληροφορίες βρίσκονται ήδη στην ιστοσελίδα www.app4refs.org.
Και αν τα γράφω σήμερα αυτά, είναι για να δούμε και τη θετική πλευρά αυτού του δράματος. Γιατί πίσω από αυτή την εφαρμογή βρίσκονται κάποιοι που δούλεψαν με μοναδικό κριτήριο να βοηθήσουν τους συνανθρώπους τους σε αυτή τη δοκιμασία.
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Τα βιολογικά μυστικά που κρύβουν και οι ελπίδες για νέες θεραπευτικές προσεγγίσεις
Πώς ήταν το πρόσωπο μιας βασίλισσας της ύστερης Εποχής του Χαλκού
Καμία προηγούμενη ΑΙ δεν έχει καταφέρει κάτι ανάλογο
Δεν θα επηρεαστεί η τροχιά της, λέει η NASA
Ανησυχητική η πραγματικότητα για πολλούς στον χώρο της τεχνολογικής βιομηχανίας
Πλησιάζει η ημερομηνία απαγόρευσης - Τι θα συμβεί αν δεν υπάρξει συμφωνία
Η πρώτη επικοινωνία από κινητό - Η πρωτότυπη συσκευή-«παπούτσι» ζύγιζε 840 γραμμάρια
Καθώς λήγει η διορία Τραμπ στην κινεζική εταιρεία
«Είναι δελεαστικό να σκεφτεί κανείς ότι η εξέλιξη της σύγχρονης Τεχνητής Νοημοσύνης μέχρι σήμερα αλλά και στο εγγύς μέλλον θα ήταν διαφορετική εάν η επιστημονική κοινότητα προσέτρεχε στον Αριστοτέλη»
Μερικές ερωτήσεις καλό είναι να μη γίνουν ποτέ
H χρήση της εφαρμογής θέτει επίσης νομικά ζητήματα
Τα μελλοντικά σχέδια της εταιρείας
Ένας από τους πρωτοπόρους Έλληνες Venture Capitalists μιλά για τις προκλήσεις και τις ευκαιρίες της νέας εποχής κι εξηγεί γιατί η Ελλάδα έχει τη δυνατότητα να γίνει παράγοντας, όχι ουραγός.
Επιστήμονες έδωσαν την εξήγηση
Εξερράγη λιγότερο από ένα λεπτό μετά την απογείωσή του
Πότε αναμένεται η επόμενη ολική έκλειψη Ηλίου
Νέο κεφάλαιο στην ιστορία της Ubisoft - Η Tencent αποκτά μερίδιο
Οι γιατροί και οι δάσκαλοι του μέλλοντος θα είναι… τεχνητή νοημοσύνη
Με τη συμμετοχή έγκριτων εισηγητών από την Ελλάδα και το εξωτερικό - Δείτε το πρόγραμμα
Τα τρία επαγγέλματα που, κατά τον Μπιλ Γκέιτς, δεν κινδυνεύουν από το ΑΙ
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.