- CITY GUIDE
- PODCAST
-
10°
App4Refs: Ένα App για τους πρόσφυγες
Μια εφαρμογή τόσο πολύτιμη για τους πρόσφυγες
Έχουν γραφτεί πολλά για τους πρόσφυγες. Για τον ξεριζωμό τους, για τους πνιγμούς στις θάλασσες, για τα παιδιά, για τους γονείς. Για το κόστος όλων αυτών. Ο ανθρώπινος πόνος αμέτρητος. Δεν μπαίνει σε ζύγι.
Όπως το οικονομικό κόστος μετρήθηκε και καταμετρήθηκε πολλές φορές. Και δεν ήταν λίγο. Mόνο τη διετία 2015-2016, σύμφωνα με τον Guardian, διατέθηκαν στη χώρα μας για την περίθαλψη αυτών των άμοιρων ανθρώπων 803 εκατομμύρια δολάρια! Και ακόμη αναζητούνται οι τσέπες που τα έθαψαν.
Το αποτέλεσμα το γνωρίζουμε όλοι. Τη μεγάλη εικόνα την έχουμε μπροστά μας. Όμως το πάζλ αυτής της εικόνας αφορά μικρές ανθρώπινες ιστορίες. Σαν αυτές που ξετυλίχθηκαν πριν λίγες μέρες στα γραφεία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Ελλάδα. Μία από αυτές εξιστορεί την περιπέτεια του 29χρονου καθηγητή γαλλικών Σαλαχαλντίν Εντρίς που εγκατέλειψε τη χώρα του το Σουδάν λόγω πολιτικών διώξεων. Έφτασε στη Σάμο και από εκεί στην Αθήνα μόνος, χωρίς να γνωρίζει σε ποιόν θα απευθυνθεί, που θα βρει να φάει και να κοιμηθεί.
Πολλές τέτοιες περιπτώσεις κατέγραψε το Ελληνικό Φόρουμ Μεταναστών, το οποίο ζήτησε τη σύμπραξη του Πανεπιστημίου Αθηνών για να βοηθηθούν αυτοί οι άνθρωποι σε πρακτικά ζητήματα κατά την άφιξη τους στην Αθήνα.
Έτσι, λοιπόν προέκυψε το APP4REFS. Πρόκειται για μία νέα εφαρμογή για τα κινητά τηλέφωνα τα οποία αποδεικνύεται ότι είναι το πιο πολύτιμο αντικείμενο που φέρουν μαζί τους οι πρόσφυγες.
Τα κινητά τηλέφωνα λοιπόν μετατρέπονται σε χρήσιμους πλοηγούς, σε πυξίδες κατεύθυνσης στη νέα τους ζωή, χάρη στην εφαρμογή APP4REFS που παρακάμπτει το εμπόδιο της γλώσσας αφού χρησιμοποιεί κατά βάση εικονίδια ώστε να μπορούν εύκολα να εντοπίσουν τις πρώτες σημαντικές πληροφορίες για την αντιμετώπιση ζωτικών προβλημάτων. Όπως δομές στέγασης, νοσοκομεία, πρεσβείες, εστιατόρια, την κίνηση των Μέσων Μαζικής Μεταφοράς ακόμη και τις ΜΚΟ που ενδεχομένως θα μπορούσαν να τους βοηθήσουν. Όλα με εικονίδια για να παρακαμφθεί το εμπόδιο της γλώσσας, που είναι ένα από τα σημαντικά εμπόδια τις πρώτες ημέρες προσαρμογής. Τα απαραίτητα κείμενα είναι στην Αγγλική.
Το APP4REFS δημιουργήθηκε στο πλαίσιο του ευρωπαϊκού προγράμματος UNINTEGRA από το Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών, το Ελληνικό Φόρουμ Μεταναστών και το Ισπανικό ίδρυμα Acsar και θα εφαρμοστεί στην Ελλάδα, την Ισπανία και την Πορτογαλία. Αν και θα είναι διαθέσιμη για κατέβασμα σε λίγες ημέρες, πληροφορίες βρίσκονται ήδη στην ιστοσελίδα www.app4refs.org.
Και αν τα γράφω σήμερα αυτά, είναι για να δούμε και τη θετική πλευρά αυτού του δράματος. Γιατί πίσω από αυτή την εφαρμογή βρίσκονται κάποιοι που δούλεψαν με μοναδικό κριτήριο να βοηθήσουν τους συνανθρώπους τους σε αυτή τη δοκιμασία.
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Τα γεγονότα που αναμένουμε με ιδιαίτερο ενδιαφέρον σύμφωνα με το περιοδικό Nature
Σε μια εποχή που οι τεχνολογικές εξελίξεις τρέχουν, η διάδοση και η επικοινωνία της Αστρονομίας προς το ευρύ κοινό αποκτά ακόμα μεγαλύτερη σημασία
Ο Χίντον που έχει τιμηθεί με Νόμπελ Φυσικής, έχει πολλές φορές επισημάνει τους κινδύνους της Τεχνητής Νοημοσύνης
Διαστημικοί περίπατοι, ιδιωτικές αποστολές και ένα ρεκόρ παραμονής σε τροχιά 1.110 ημερών
Η πιο κοντινή προσέγγιση στον Ήλιο είναι γεγονός - Τι ερευνούσε
Οι θύρες φόρτισης USB Type-C πρόκειται να γίνουν το πρότυπο για όλα τα gadget
Αν δεν είχες αρκετούς λόγους για να κάτσεις στο σπίτι, μόλις βρήκες
Οι περισσότεροι σκέφτονται με την «εξαιρετικά χαμηλή» ταχύτητα των 10 bit ανά δευτερόλεπτο
Η θερμική του ασπίδα έχει σχεδιαστεί για ακραίες θερμοκρασίες 870-930 βαθμών Κελσίου
Βίντεο: «Ιστορία, επιστήμη και ενσυναίσθηση»
Σάρωσαν στα Social Media Awards 2024 σε πληθώρα κατηγοριών
Η έρευνα που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό «Communications Chemistry»
Δωρεάν για 15 λεπτά ανά μήνα
Δύο από τους αστροναύτες της «περπάτησαν» στο διάστημα για εννιά ώρες
Θέλοντας να τεστάρω τις δυνατότητες και τα όρια του εργαλείου, άρχισα να ζητάω συμβουλές θεωρώντας μάλλον απίθανο (και ηθικά απωθητικό) το να το χρησιμοποιήσω. Μέσα σε μισή ώρα είχα αγοράσει μηνιαία συνδρομή.
ΗΠΑ και Κίνα ανταγωνίζονται για τη Σελήνη αλλά εκεί θέλει να φτάσει και η Ινδία
Υπογράφεται το μνημόνιο συνεργασίας για τη δημιουργία Αστεροσκοπίου στις Αψηλές με τοποθέτηση και τηλεσκοπίου
Η νέα επικεφαλής θα συμβάλει στην ανάπτυξη της περιοχής ΕΜΕΑ με τη βοήθεια της τεχνητής νοημοσύνης, σε μια κρίσιμη εποχή
Η κυβέρνηση στρέφει για πρώτη φορά το ενδιαφέρον της στην προστασία από τον ψηφιακό εθισμό
Το Αστεροσχολείο Υπάτης φέρνει τους μαθητές σε επαφή με την επιστήμη της Αστρονομίας και ταξιδεύει τον ανυποψίαστο επισκέπτη στα όρια του Σύμπαντος
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.