Τεχνολογια - Επιστημη

Ήταν επιληπτικός ο Απόστολος Παύλος;

Και γι' αυτό νόμισε πως είδε το θεό

62224-137655.jpg
Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
129892-293883.jpg

Αν υποθέσουμε ότι ο Εβραίος (και φυσικά ιουδαϊστής) Σαούλ του 1ου αιώνα μ.Χ. είναι υπαρκτό πρόσωπο, δεν ήταν φαντασιόπληκτος κι ότι πράγματι στο δρόμο για τη Δαμασκό «είδε» σε όραμα το χριστιανικό θεό, μεταστράφηκε σε φανατικό χριστιανό κι έγινε ο γνωστός σε όλους απόστολος Παύλος («Πράξεις των αποστόλων», «Επιστολές»), τότε αυτό που «είδε» μπορεί να μην ήταν τίποτα περισσότερο παρά μια φαντασίωση, οφειλόμενη σε ειδική μετα-επιληπτική κατάσταση.

Αυτό ανακοίνωσαν ερευνητές του Ιατρικού Kέντρου «Χαντασάχ» (Εβραϊκό Πανεπιστήμιο της Ιερουσαλήμ), και αναδημοσίευσαν οι «Τimes» του Λονδίνου.

Λεπτομερέστερα, οι ερευνητές σκάναραν τον εγκέφαλο ενός άντρα ο οποίος μετά από μια επιληπτική κρίση έλεγε ότι επικοινωνούσε με τον Θεό. Το ηλεκτροεγκεφαλογράφημά του έδειχνε αυξημένη δραστηριότητα σε συγκεκριμένο τμήμα του εγκεφαλικού λοβού, που οι ερευνητές το αποκάλεσαν «θεϊκό σημείο». «Ενώ ο ασθενής ήταν ξαπλωμένος» γράφουν οι επιστήμονες στην «Επιθεώρηση Επιληψίας και Συμπεριφοράς», «ξαφνικά "πάγωσε" κοιτώντας για μερικά λεπτά το ταβάνι. (Αργότερα είπε ότι τότε ακριβώς τον πλησίασε ο θεός). Μετά άρχισε να προσεύχεται». Οι ερευνητές είπαν ότι ο ασθενής δεν ήταν ιδιαίτερα θρησκευόμενος πριν το περιστατικό, μετά όμως έγινε εντελώς «θεούσος». «Έβγαλε τα ηλεκτρόδια κι άρχισε να κάνει κήρυγμα στο προσωπικό να τον ακολουθήσει, λέγοντας: "Με έστειλε ο Θεός"».

Πρόσφατα, άλλοι επιστήμονες έχουν προτείνει την ιδέα ότι υπάρχει στο ανθρώπινο μυαλό αυτό το «θεϊκό σημείο», σταδιακά διαμορφωμένο έτσι ώστε να δέχεται κάθε ιδέα περί θεού και περί υπερφυσικού, επειδή κάτι τέτοιο αυξάνει τις πιθανότητες επιβίωσης με κάποιο τρόπο (Σ.Σ. μετά θάνατο ζωή).

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

Tα καλύτερα άρθρα της ημέρας έρχονται στο mail σου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Η Θέα του Τέρατος της Σύγχρονης Γραφειοκρατίας
Η Θέα του Τέρατος της Σύγχρονης Γραφειοκρατίας

Με αφορμή την κυκλοφορία του βιβλίου «Η Γραφειοκρατικοποίηση του Κόσμου στη Νεοφιλελεύθερη Εποχή» της Beatrice Hibou που κυκλοφορεί σε ελληνική μετάφραση από τις εκδόσεις Πλήθος (2024)

Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.