- CITY GUIDE
- PODCAST
-
13°
Ταξίδι: Εμπρός καλό μου Smart Phone
Ταξίδι νέας γενιάς σημαίνει ότι διαθέτεις smart phone, internet και τα εργαλεία google.
Ταξίδι νέας γενιάς σημαίνει ότι διαθέτεις smart phone, internet και τα εργαλεία google. Δηλαδή ό,τι χρησιμοποιείς καθημερινά. Απλώς να τα χρησιμοποιείς σωστά. Δεν θέλει κόπο, θέλει τρόπο.
Εδώ που τα λέμε, ένας τσαλακωμένος από την χρήση ταξιδιωτικός οδηγός, γεμάτος σημειώσεις, ασκεί πάντα μία γοητεία, ωστόσο, η τεχνολογία από απέναντι, ολοκαίνουρια, αστραφτερή και με τα σωστά εργαλεία προσδίδει στον παραπάνω οδηγό ένα touch λίγο vintage.
Μάιος. Μαδρίτη μέσω Φρανκφούρτης. Αεροδρόμιο Βarajas μεσημέρι με 26°C (πηγή: google launcher). Οι υπεύθυνοι μας περιμένουν με ταμπελίτσα στην έξοδο και μας λένε: «Only You»… ήτοι το όνομα του ξενοδοχείου. Το σχέδιο είναι να δούμε τη λειτουργικότητα των εργαλείων βιωματικά, αλλά, όπα - όπα, θα αρχίσουμε από τώρα; Ω, ναι, ραντεβού εκεί. Ξεκινάμε λοιπόν: πληκτρολόγιο κινητού, αναζήτηση διεύθυνσης, google maps, GPS. Time data: πόλη σχεδόν άγνωστη, ζέστη και βαλίτσα. Λίγο λεωφορείο, λίγο περπάτημα και σύντομα είμαστε στο γκισέ του ξενοδοχείου. Calle del Barquillo 21. Στην ώρα μας! (Και βοηθήσαμε και κάποιους Γάλλους στον δρόμο).
Στην συνέχεια, εξίσου βιωματικά και με μία διαβάθμιση δυσκολίας, η Μαδρίτη αποκαλυπτόταν point-to-point κάτω από τις οδηγίες των εργαλείων που μας βοήθησαν να σταθούμε αξιοπρεπώς σε ένα κυνήγι θησαυρού, καθώς «κλέβοντας» βρίσκαμε τις σωστές απαντήσεις με φωνητική αναζήτηση, ανακαλύπτοντας ταυτόχρονα όμορφα info (όπως το παλαιότερο ρεστοράν της πόλης που χρονολογείται από το 1725). Κάπως έτσι ήρθε η διαπίστωση ότι αυτά τα εργαλεία, εύχρηστα και χρήσιμα, αποτελούν –και δεν είναι καθόλου κλισέ– το μέλλον του ταξιδιού. Έτσι, επιστρέψαμε πίσω με μία ενδιαφέρουσα λίστα για τους αμύητους.
Εν αρχήν: Για οποιαδήποτε αλλαγή στην πτήση σου, θα ειδοποιηθείς από το κινητό σου καθώς το google διαβάζει το gmail σου.
Α) Δεν ξέρεις πού πας; To GPS θα σε οδηγήσει και το street view θα σου επιβεβαιώσει ότι πας σωστά. Θα σου πει ποιο λεωφορείο θα πάρεις, τι συχνότητα έχει, ποια στάση ψάχνεις και πόση ώρα θα κάνεις μέχρι εκεί δείχνοντας σου και την ποδαράτη διαδρομή. Στο μεταξύ, αν μέχρι εκεί βρεις κάτι από το οποίο θέλεις να ξαναπεράσεις, κλικάρεις για να το θυμάσαι. Ακόμα και αν δεν έχεις internet, με ένα απλό print screen, μπορείς να αποθηκεύσεις όλη την πορεία.
Β) Δεν ξέρεις την γλώσσα της χώρας. Το google translate εκτός από την κλασική χρήση μετάφρασης γραπτού κειμένου, διαθέτει και κάτι άλλο που σου λύνει τα χέρια: α) Μεταφράζει ηχογραφημένη φράση ή σου την προφέρει μετά. Αν παρ’ αυτά συνεννόηση δεν προκύψει, προχώρα στο plan Β: ο συνομιλητής σου γράφει στην οθόνη αυτό που θέλει να πει π.χ. στα ταϊλανδέζικα και το google θα το διαβάσει και θα το μεταφράσει.
Το καλύτερο, όμως, συμβαίνει ενώπιον ενός ξενόγλωσσου μενού. Από την επιλογή του translate τοποθετείς την οθόνη σου στο κείμενο (βλ. π.χ. μενού) και μπροστά στα ορθάνοιχτα μάτια σου γίνεται η μετάφραση και ξέρεις τι θα παραγγείλεις. Προς το παρόν η εφαρμογή διατίθεται σε 7 γλώσσες αλλά έρχονται περισσότερες.
Γ) Δεν ξέρεις πού είσαι και τι να κάνεις: Θα σου πει η Field Trip. Με αυτήν θα ξέρεις πάντα από πού περνάς. Η εφαρμογή εκτελείται στο παρασκήνιο, διαβάζει τη θέση σου και όταν πλησιάζεις κάτι ενδιαφέρον εμφανίζει μία λεπτομερή κάρτα σχετικά με την τοποθεσία. Χωρίς κλικ. Εάν έχεις συνδέσει ακουστικά ή bluetooth, μπορεί ακόμη και να σου διαβάσει αυτές τις πληροφορίες και έτσι έχεις και την ξενάγησή σου.
Τι είδους πληροφορίες δίνει το Field Trip: Πολλές. Ιστορία, ψώνια, φαγητό, μουσική, event. Συλλέγοντας πληροφορίες από τοπικούς ή διεθνείς ειδικούς οδηγούς κάνει τις ανάλογες προτάσεις με ακρίβεια. Έτσι, αν ψάχνεις να δειπνήσεις, μπορείς πάντα να τσεκάρεις και το εσωτερικό του εστιατορίου από τις καταχωρημένες φωτογραφίες. Μπορείς επίσης να δεις τα reviews και, αν σχηματίσεις άποψη, να κάνεις και εσύ το δικό σου review.
Δ) Virtual περιήγηση στα μουσεία: Στο Cultural Institute της Google μπορείς να επισκεφθείς online σε μία virtual εκδοχή τις εκθέσεις που παίζουν στους μεγαλύτερους μουσειακούς και μη χώρους και, αν τελικά θέλεις να τις δεις live, να πας.
Για το επιστέγασμα της εμπειρίας, φορέσαμε το Trekker στην πλάτη μας. Τo Trekker είναι το μηχάνημα της Google Street View που πάει σε μέρη που δεν πάει μηχανοκίνητο. Διαθέτει πάνω 15 φακούς και ζυγίζει περίπου 18 Kg και, η αλήθεια είναι, για να βολτάρεις με αυτό πρέπει πραγματικά να σ’ αρέσει το άγνωστο.
*Για την εκπαίδευση και το ταξίδι στην Μαδρίτη ευχαριστούμε θερμά την Google Ελλάδας.
Φωτογραφίες: © Photography by João Nogueira
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Ένα ταξίδι στο μεταίχμιο Αφρικής και Ευρώπης
Εξερευνήστε φαράγγια, λίμνες και εθνικούς δρυμούς με σεβασμό στη φύση και τη βιοποικιλότητα
Ο έγκυρος ταξιδιωτικός οδηγός προτείνει διακοπές εκτός σεζόν «χωρίς ορδές τουριστών»
Το πανέμορφο παραδοσιακό χωριό στα νοτιοδυτικά της Λέσβου φημίζεται για τις πηγές του
Το διθυραμβικό αφιέρωμα βρετανικού Μέσου στο ελληνικό νησί
Τα πολλά και διαφορετικά κομμάτια της δένουν μεταξύ τους με φροντίδα και αγάπη, την οποία αγάπη καταθέτουν στην ιδιαίτερη πατρίδα τους οι κάτοικοί της…
"Ella" και ζήσε μια ολοκληρωμένη εμπειρία αναζωογόνησης στα "Ella Resorts"
Το νησί αποτελεί την «καρδιά» ενός εκ των μεγαλύτερων φυσικών θαλάσσιων πάρκων της Ευρώπης
Το αφιέρωμα στην «αγαπημένη εποχή του έξυπνου ταξιδιώτη για διακοπές»
«Ένα ελληνικό νησί που δεν το εντοπίζουν τα ραντάρ του μαζικού τουρισμού»
...και την αξίζει γιατί σηκώνει βάρη περισσότερα απ' όσα αντέχει - να τα λέμε κι αυτά
Μερικές συμβουλές για να πετάξεις με χαμηλού κόστους αεροπορική, χωρίς να κλαις το πορτοφόλι σου
«Η κάθε στιγμή εκεί ήταν συγκλονιστική»
Εδώ οι Βρετανοί του Αστερίξ είναι ακόμα αναγνωρίσιμοι, πίνουν τσάι και μαζεύονται στα σπίτια τους στις 6μμ που κλείνουν τα μαγαζιά του γραφικού Γκίλντφορντ
Στη λίστα του Far Away Travel Blog
Ρεκόρ αφίξεων από τον Μάιο
Φωτογραφικό οδοιπορικό στην ιστορική περιοχή και την άγρια ομορφιά της
Η αγγλική εξοχή είναι μια μαγεία, αν είσαι φτιαγμένη από ατσάλι, με κόκκαλα και μυς που αντέχουν στην υγρασία
Ένα τραπέζι για δύο στο εστιατόριο του Gabriel, παρακαλώ!
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.