Ταξιδια

Σ’ αυτόν το μέγα κόσμο των Μικρών Κυκλάδων

Μία διαφορετική εκδρομή, θαλασσινή και ολίγον πεζοπορική προτείνουν οι «Πολιτιστικές Διαδρομές στο Ελληνικό Τοπίο»

A.V. Guest
3’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ

*Του Κώστα Ζαρόκωστα

Ένα καταγάλανο ταξίδι στη θριαμβευτική ερημιά της Προϊστορικής Κέρου αλλά και στο τόσο ιδιαίτερο Γλαρονήσι, στη Σχοινούσα, στα Κουφονήσια και στην Ηρακλειά

Την πρώτη μέρα, μετά το πρωινό και μία βόλτα στη Χώρα ξεκινάει μία πεζοπορική διαδρομή 10’ που οδηγεί στον όρμο Τσιγκούρι. Αφού περάσουμε τα ερείπια της Παλαιοχριστιανικής Βασιλικής μετά από 15’ πεζοπορία φτάνουμε στη θαυμάσια παραλία του Λιβαδιού. Μπάνιο, μεσημεριανό φαγητό και αναχώρηση με βανάκια για τη Χώρα. Μεσημεριανή ξεκούραση και το απόγευμα, με συνδυασμό βανάκια και πόδια, θα ακολουθήσουμε βορινή διαδρομή προς τον 2ο οικισμό του νησιού, τη Μεσαριά. Προαιρετική πεζοδρομική διαδρομή για το Φυκιό, μέχρι τις αμμοθίνες της υπέροχης Ψιλής Άμμου (πεζοπορία 1 ώρα). Μπάνιο πάλι μέχρι να πέσει ο ήλιος και βραδινό φαγητό στο γραφικό ταβερνάκι της μικρής Μεσαριάς.

Τη δεύτερη μέρα αναχώρηση το πρωί με το σκάφος για το γύρο της Ηρακλειάς. Μπάνιο στο Λιβάδι, στον Καρβουνόλακο και στην ερημική Αλιμνιά με το γερμανικό αεροπλανάκι στο βυθό του όρμου. Πέρασμα από τα γαλαζοπράσινα νερά της Βορεινής Σπηλιάς και άφιξη στον Άγιο Γεώργιο, το σημερινό λιμάνι της Ηρακλειάς που στα περασμένα χρόνια ήταν ένα από τα σπουδαιότερα πειρατικά αραξοβόλια του Αρχιπελάγους. Με το πουλμανάκι θα βρεθούμε στην Παναγιά ή Πάνω Χωριό. Από εδώ θα ακολουθήσουμε το ανηφορικό μονοπάτι μέχρι την ψηλότερη κορφή της Ηρακλειάς, τον Πάπα (υψ. 420 μ.), που βρίσκεται τριγυρισμένη από ένα θαυμάσιο κεδρόδασος.

Η κάθοδος προς τον Προφήτη Ηλία και στη συνέχεια το πετρόχτιστο μονοπάτι προς τα βράχια του Μέριχα θα μας αποζημιώσουν με το παραπάνω, με τις υπέροχες βουνίσιες εικόνες και την ανεπανάληπτη θέα που αγκαλιάζει από την Ίο, τη Νάξο, τις Μικρές Κυκλάδες, μέχρι την Αμοργό και τη Σαντορίνη. Βραδινό φαγητό στην Παναγιά, με το πουλμανάκι στο λιμάνι της Ηρακλειάς και από εκεί με το σκάφος επιστροφή στη Σχοινούσα.

image

Ο Γιώργος πάνω από το αεροπλανάκι στο βυθό της Αλιμνιάς της Ηρακλειάς

Το πρωί της 3ης ημέρας σαλπάρουμε από το λιμανάκι της Μερσίνης για ολοήμερη κρουαζιέρα, αρχίζοντας από την ερημική παραλία της νησίδας Φιδούσας. Συνεχίζουμε για την παραλία του Λιόλιου της Σχοινούσας μέχρι την ακατοίκητη Κέρο που υπήρξε ένα από τα σημαντικότερα κέντρα του Πρωτοκυκλαδικού πολιτισμού. Παραμονή στην Κέρο για μπάνιο και φαγητό καταστρώματος με κυκλαδίτικες λιχουδιές που θα μας ετοιμάσει ο σπεσιαλίστας του είδους καπετάν Μανώλης.

Η θαλασσινή βόλτα θα συνεχιστεί προς τις παραλίες του Κάτω Κουφονησιού, Νερό και Δέτη (χωρίς μπάνιο). Το καταπληκτικό Γλαρονήσι σίγουρα θα προτιμηθεί για βουτιές, καθώς βέβαια και τα περίφημα Καστέλια. Εδώ θα ακολουθήσουμε μία προκαθορισμένη κολυμβητική διαδρομή 30΄ ανάμεσα στους παραμυθένιους πέτρινους πύργους-καστέλια και στις θαλασσοσπηλιές με τα υπέροχα χρώματα. Η μοναδική και ατμοσφαιρική ταβέρνα του Βενετσάνου στην Παναγιά του Κάτω Κουφονησιού θα στεγάσει το απογευματινό μας καφεδάκι. Το σούρουπο θα μας βρει στο μικρό λιμάνι Μερσίνη της Σχοινούσας.

Την 4η ημέρα με το αυτοκίνητο θα βρεθούμε στη μεγάλη παραλία του Αλμυρού. Μικροί περίπατοι μέχρι τις γειτονικές παραλίες της Φουντάνας και του Ποριού. Μπάνια, μεσημεριανή χαλάρωση κάτω από τα μεγάλα αλμυρίκια και αναχώρηση για το ξενοδοχείο μας. Το απόγευμα, μπάνιο στον μικρό κόλπο του Γερολιμνιώνα (βανάκια και μικρή πεζοπορία 40΄). Βραδινή τσιπουροκατάσταση στην άλλη ταβέρνα της Μεσαριάς.

5η ημέρα και αναχώρηση το πρωί στις 8.30 π.μ. με το σκάφος μας για το κοσμοπολίτικο Πάνω Κουφονήσι. Από το λιμάνι θα περπατήσουμε (1 ώρα χωρίς στάσεις) στην πολυσύχναστη και ομαλή παραθαλάσσια διαδρομή Λίμνη - Πόρτα - Φοίνικας - Φανός - Ιταλίδα (μπάνιο) - Πισίνα (βουτιά) - Πορί - Γάλα. Στο Πορί, που για πολλούς είναι μία από τις πιο όμορφες παραλίες των Κυκλάδων, θα μείνουμε για μεσημεριανό φαγητό και γύρω στις 4.00 θα πάρουμε τη λάντζα για το λιμάνι του Κουφονησιού. Καφές και αναχώρηση στις 6.00 μ.μ. με το σκάφος μας για τη Σχοινούσα.

image

Στο Κάτω Κουφονήσι.

Τη Δευτέρα στις 10.20 το πρωί θα αποχαιρετήσουμε από τον «Σκοπελίτη» τη Σχοινούσα και τις Μικρές Κυκλάδες. Άφιξη στη Νάξο και βόλτα στη Χώρα και στο μεσαιωνικό Κάστρο του Μάρκου Σανούδου. Μπάνιο και φαγητό στην παραλία του Αϊ Γιώργη και στις 6.00 μ.μ. αναχώρηση για τον Πειραιά με άφιξη σε αυτόν στις 11.30 μ.μ.


Info: Η πεζοπορική αυτή εκδρομή θα γίνει από την Τρίτη 23 έως τη Δευτέρα 29 Ιουνίου. Αναχώρηση στις 5. 30 μ.μ. της Τρίτης από τον Πειραιά με άφιξη στη Σχοινούσα λίγο μετά τα μεσάνυχτα. Με βανάκια θα φθάσουμε στη Χώρα, όπου βρίσκεται το ξενοδοχείο της διαμονής μας. Το πρόγραμμα λόγω του ότι είναι κατά 80% θαλασσινό θα ακολουθεί τα κελεύσματα των ανέμων. Αυτό σημαίνει ότι ο προγραμματισμός των ημερών είναι ενδεικτικός και η αντιμετάθεση των ημερών είναι πιθανή. Απαραίτητα πολλά μαγιό, αντηλιακά, καπέλο, ψάθα, παπούτσια για περπάτημα (τα μπατόν είναι πάντα χρήσιμα).

Η τιμή των 285 ευρώ καλύπτει τα ακτοπλοϊκά εισιτήρια σε αριθμημένα καθίσματα, τις 6 διανυκτερεύσεις με πρωινό στη Χώρα της Σχοινούσας, όλες τις οδικές μετακινήσεις στα νησιά, τις 3 ημερήσιες θαλασσινές διαδρομές με το μεσημεριανό φαγητό στην Κέρο καθώς και τον τοπικό χάρτη.

Σημείωση: Σε περίπτωση ακύρωσης, από 10 μέχρι 4 ημέρες προ της αναχώρησης, επιβάρυνση το 50% της τιμής. Για τις 3 τελευταίες ημέρες προ της αναχώρησης, επιβάρυνση το 70% της τιμής.

Δηλώσεις συμμετοχής στα τηλέφωνα 210 6080477, 6974 931477