Ταξιδια

Από την Πόλη έρχομαι

Συναρπαστική απόδραση στην Κωνσταντινούπολη με αφορμή το Παγκόσμιο Φόρουμ Τουρισμού

karathanos.jpg
Δημήτρης Καραθάνος
3’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
99114-198275.jpg

Θεσσαλονίκη – Κωνσταντινούπολη σε 1 ώρα και 15 λεπτά, με τις τακτικές πτήσεις της Turkish Airlines να μετατρέπουν το αεροδρόμιο Μακεδονία σε διπλανή εξώπορτα προς αυτή την εξωτική, αλλά και τόσο οικεία πρωτεύουσα, που δεν παύει να ασκεί απαράμιλλη γοητεία σε κάθε επισκέπτη της.

Η μαζική έλξη προς τη μεγάπολη των 12 εκατομμυρίων κατοίκων, τα συναισθήματα λατρείας για την αύρα του Βοσπόρου και τα μυθικά υπερμεγέθη αξιοθέατα, οι επιβεβλημένες επισκέψεις στην Αγία Σοφία, στο Μπλε Τζαμί και στο Τοπ Καπί, οι απολαυστικές εξερευνήσεις στην Παλιά Πόλη και τα ατελείωτα σουλάτσα στα χιλιάδες μικρομάγαζα του Κλειστού Παζαριού, σε συνδυασμό με την οργασμική δραστηριότητα των εμπορικών κέντρων του ευρωπαϊκού τμήματος της πόλης, μετατρέπουν αιτιολογημένα την Κωνσταντινούπολη σε τουριστικό Ελντοράντο που έχει να προσφέρει κάτι για τον καθένα.

image

φωτό © Dmgultekin / Wikipedia / Public Domain

Γιγαντοαφίσες του Μπίλιτς στα billboards της πλατείας Ταξίμ, πρωτοσέλιδα εφημερίδων με τα τελευταία κατορθώματα του Σνάιντερ στη Γαλατά, επιτοίχιες διαφημίσεις υποδοχής προς τιμήν του υψηλού προσκεκλημένου της πόλης, Ρότζερ Φέντερερ, αρχιτεκτονικός μοντερνισμός αναμεμειγμένος με ενδιαιτήματα της φτωχολογιάς αλλά και με πλουμιστά μνημεία μιας μακραίωνης ιστορίας που γνέφει προς το ιστορικό χνάρι τριών διαδοχικών αυτοκρατοριών, αναμφίβολα εδώ μια σωρεία πολιτισμών συναντά το ιδανικό της σταυροδρόμι καλπάζοντας παράλληλα προς ένα εύρωστο μέλλον. Η Κωνσταντινούπολη σε μια κουβέντα; Δέος. Πολιτικοί, πολεοδόμοι, σκεπτόμενοι πολίτες, όλοι έχουν ασφαλώς πολλά να διδαχθούν από αυτή τη μητρόπολη που δεν διστάζει να αποτολμήσει την κατασκευή ψηλών κτιρίων με λελογισμένη χρήση γης η οποία δεν αντίκειται στη δημιουργία πρασίνου και ελεύθερου δημόσιου χώρου, ενώ παράλληλα υιοθέτησε με ενθουσιασμό φουτουριστικές πινελιές χωρίς να προσβάλλει στο παραμικρό τα ιστορικά της τοπόσημα.

image

φωτό © VikiPicture / Wikipedia / Public Domain

Ό,τι ακολουθεί είναι αυτό που θα επιδίωκε ο κάθε συνεπής ταξιδιώτης: ένα σιρκουί απολαύσεων ανάμεσα σε εξόδους, ψώνια και γεύσεις. Καθώς όμως τα ρούχα, οι δίσκοι και οι τυλιγμένες σε φύλλα κανταϊφιού ζουμερές γαρίδες αποτελούν ηδονές στις οποίες μπορείς πάντοτε να επιστρέφεις, ενώ οι περιστάσεις αλλάζουν, το μεγαλύτερο ποσοστό χρόνου σε αυτή την σύντομη κωνσταντινουπολίτικη εξόρμηση καταλαμβάνει ο δημοσιογραφικός στόχος της επίσκεψής μας: η A.V. βρίσκεται εδώ, ανάμεσα σε σεβαστό δυναμικό του διεθνούς Τύπου, για να καλύψει το World Tourism Forum, που διεξάγεται για τρίτη φορά στον κόσμο και για πρώτη φορά στην Τουρκία.

Το World Tourism Forum επικεντρώνεται στα ετήσια πεπραγμένα και τη διερεύνηση των μελλοντικών τάσεων της τουριστικής βιομηχανίας ανά την υφήλιο, συσπειρώνοντας ηγετικά στελέχη του χώρου και πολυάριθμους εκπροσώπους των ΜΜΕ από την Ευρώπη και τις ΗΠΑ, την Τουρκία, τη Ρωσία και τις χώρες της Μέσης Ανατολής.

image

Σε περίπτωση που όλα αυτά σας φαίνονται υπέρ του δέοντος τεχνοκρατικά, αναλογιστείτε την οικονομική ισχύ του τουρισμού ως τρίτης κυριότερης πηγής παραγωγής ΑΕΠ, (επομένως και ως μέσου εξάσκησης διπλωματίας και εξαγωγής κουλτούρας), το γενικότερο ενδιαφέρον του συγχρωτισμού με φυσιογνωμίες κοσμοπολίτικα ετερόκλητες, που εκτείνονται από εργολάβους για την κατασκευή σταδίων για το Μουντιάλ του Κατάρ και ιδιοκτήτες διεθνώς βραβευμένων boutique hotels στη Μύκονο, έως ταξιδιωτικούς ρεπόρτερ από το Ντουμπάι και τη Βρετανία, και προσθέστε στο μείγμα προσωπικότητες παγκόσμιας εμβέλειας για να αντιληφθείτε τα πλεονεκτήματα της παρουσίας στο World Tourism Forum της Τουρκίας.

Στο ασανσέρ του περίλαμπρου ξενοδοχείου Shangri – La συναντάμε τον πρώην πρωθυπουργό της Σουηδίας, Fredrik Reinfeldt, ενώ αργότερα ανακαλύπτουμε ότι ο αβρός συνδαιτυμόνας μας κατά το πρώτο γεύμα υποδοχής, δεν ήταν άλλος, παρά ο Todd Benjamin, εν ενεργεία International Finance Editor του CNN. Έχοντας επισκεφθεί την Τουρκία για πρώτη φορά προ εικοσαετίας, όπου και έκανε πρόταση γάμου στη σύζυγό του, ο Benjamin ανεβαίνει στο πόντιουμ με το στόμφο και τη φινέτσα ενός αυθεντικού αμερικανού entrepreneur: «Η Τουρκία διαπρέπει και θα διαπρέψει», δηλώνει προτού εξηγήσει διεξοδικά τους λόγους.

image

Ο Benjamin δεν αποτελεί το μοναδικό πρωτοκλασάτο όνομα αυτού του παγκόσμιου φόρουμ που βρίθει προσωπικοτήτων. Στην πραγματικότητα, το συνέδριο συναθροίζει φυσιογνωμίες που καθορίζουν τις εξελίξεις στους τομείς της οικονομίας και της επικοινωνίας. Ο ξανθομάλλης νεαρός που συγχαίρει από μικροφώνου τώρα τους Τούρκους, («Ανακηρυχθήκατε προτιμώμενος προορισμός του 2014. Προσελκύσατε το ενδιαφέρον όλου του κόσμου»), είναι ο Martin Verdon-Roe, αντιπρόεδρος του Trip Advisor. Ενώ από την εκδήλωση δεν λείπει ούτε ο Terry Kane επικεφαλής των τμημάτων travel, automotive και finance του Facebook και του Instagram. «Οι ταξιδιωτικές φωτογραφίες μοιράζονται περισσότερο από κάθε άλλο στιγμιότυπο στα social media», υπογραμμίζει ο τελευταίος. «Μοιράζονται περισσότερο από τις φωτογραφίες γεννήσεων ή γάμου. Ο τουρισμός και το ταξίδι αποτελούν τη σοφότερη στρατηγική του μέλλοντος».

image

Ενημερωνόμαστε για τις εξελίξεις με το ίδιο ζωηρό ενδιαφέρον από τον υφυπουργό Υγείας της Τουρκίας, (8 δισ. δολάρια έως το 2019 είναι ο αναπτυξιακός στόχος της γειτονικής χώρας αποκλειστικά από τον τομέα του υγειονομικού τουρισμού, ανακοινώνει ο κύριος Eyüp Gümüş), καθώς και από τον πρόεδρο των τούρκων ξενοδόχων, Timur Bayındır, ο οποίος ξεδιπλώνει το όραμά του για μια Κωνσταντινούπολη ζωντανή και στις τέσσερις εποχές, επί δώδεκα μήνες.

image

«Οι αναπτυσσόμενες αγορές έχουν ήδη αναπτυχθεί», αναφέρει κάποιος. «Δεν μπορούμε να σκεπτόμαστε πια με αμερικανικούς ή ευρωπαϊκούς όρους ως προς το επίκεντρο των οικονομικών εξελίξεων. Η Τουρκία θα διαδραματίσει καθοριστικό ρόλο στη μετατόπιση της παγκόσμιας βαρύτητας». Στο σημείο αυτό, απολαμβάνοντας τις μουσικές, τα εδέσματα και την υποδειγματική φιλοξενία του αποχαιρετιστήριου γκαλά της τελετής απονομής βραβείων, δεν μπορείς παρά να συμφωνήσεις. Κωνσταντινούπολη, 2015. Πείτε της ότι θα ξανάρθω.

(Κεντρική φωτό © Gryffindor / Wikipedia / Public Domain)

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

Tα καλύτερα άρθρα της ημέρας έρχονται στο mail σου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.