Ταξιδια

Γαλαξίδι

Πες αλεύρι!

Καλλιστώ Γούναρη
2’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ

Δεν έχει χαρταετούς στο Γαλαξίδι την Καθαρά Δευτέρα. Ούτε πικ –νικ. Έχει μόνο το χθεσινό hangover και τόνους αλεύρι. Από το πρωί στον κεντρικό δρόμο του, στην Ν. Μάμα, οι τοίχοι καλύπτονται με νάιλον αλλά οι πόρτες μένουν ανοιχτές. Στις 14: 00 θα κατέβει μια παρέλαση από τις γέφυρες και θα κάνει (ωραίο) χαμό.

Για αυτό να ξυπνήσεις νωρίς. Να πιείς το καφεδάκι σου στον όμορφο κόλπο του Γαλαξιδίου, όπου η πρωινή αύρα είναι ευγενική. Να κάνεις μια παράκτια βόλτα ως τον άλλο κολπίσκο, τον Χηρόλακα και να ρομαντζάρεις υπεύθυνα ανάμεσα στα διώροφα πέτρινα αρχοντικά. Απέναντι το δάσος. Soundtrack καλόγουστο από τα ηχεία του Δήμου. Όλα χαλαρά… ;

Ωραία. Πάρε τώρα μια βαθιά αναπνοή και τρέχα στις Γέφυρες. Ένα φορτηγό μοιράζει (σ.σ. πετάει) στο πλήθος σακούλες με αλεύρι και φούμο όλων των χρωμάτων. Θα δώσεις φιλικό ματς για να πιάσεις την δικιά σου την στιγμή που τα καρναβαλίστικα άρματα και οι αλτικές ικανότητες έχουν ασύγκριτο πλεονέκτημα. Των φρονίμων τα παιδιά, όμως, προνόησαν και έχουν αγοραστό. Αρχίζει η παρέλαση. Δεν χρειάζεται ούτε να έχεις δηλώσει συμμετοχή, ούτε τίποτα. Μόνο να μην σε νοιάζει για τα ρούχα σου (επίσης τα μαλλιά και τα παπούτσια) μια και εκείνη η ολόσωμη ειδική στολή, σαν πυροτεχνουργού, είναι μεν αποτελεσματική αλλά καθόλου chic.

image

Πυρ! Σε δευτερόλεπτα έχεις βαφτεί από κόκκινος, πράσινος και από πορτοκαλί, μπλε. Υπομονή, θα αλλάξεις πολλές αποχρώσεις ακόμα. Όλα τα χρώματα πετάνε προς όλες τις κατευθύνσεις. Αλίμονο αν βαδίζεις δίπλα σε άρμα. Σε πολεμάνε με τις χούφτες γεμάτες. Και πονάει. Και ψιχαλίζει και από πάνω. Καλύτερα προσπέρασε και μην ανοίγεις πολύ το στόμα. Προσοχή, γλιστράει.

Όλο το κόλπο φτάνει στην παραλία. Αν είσαι στην απέναντι πλευρά του κόλπου μένεις καθαρός. Κανείς δεν σε πειράζει, οπότε –νωρίς- θα βρεις παγκάκι άδειο με θέα απρόσκοπτη. Είναι ένας υπέροχος άγραφος κανόνας από τους ευγενικούς Γαλαξιδιώτες. Στην από δω πλευρά όμως αλευρομουτζουρωθείτε σαν μην υπάρχει αύριο. Τα μαγαζιά έχουν καλυφθεί με διαφανές νάιλον, τα τραπέζια από μέσα είναι γεμάτα, οπότε οι θαμώνες αλευρώνονται εικονικά. Αλλά παρόλα αυτά κλείνουν τα μάτια όταν το αθώο υλικό χτυπάει το νάιλον. Σε λίγο ανάβουν φωτιές και χορεύει όλος ο κόσμος και κυλιέται στον δρόμο. Το χθεσινό πάρτι δεν πιάνει μία μπροστά στο σημερινό.

image

Φεύγοντας, στα πλακόστρωτα σοκάκια, σέρνουμε ολόκληρα εκατοστά από σιέλ ζυμάρι στις σόλες μας. Στον δρόμο της επιστροφής ένας κύριος ξεπλένει το νάιλον με λάστιχο. Οι τοίχοι του τελικά λερώθηκαν, παρόλα αυτά μας φωνάζει «και του χρόνου παιδιά, να μας ξανάρθετε». Ως του χρόνου..

Εκείνη την νύχτα, όταν όλα τελειώνουν, στο Γαλαξίδι η πίεση του νερού πέφτει. Είναι γεγονός. Και μπορεί να μην βλέπεσαι αλλά τουλάχιστον μυρίζεις ωραία.

image

image


Διαμονή:  Art Hotel Αρχοντικό

Ένα όμορφο φροντισμένο αρχοντικό στην πλευρά του Χηρόλακα. Το κάθε δωμάτιο είναι ένας μικρόκοσμος από μόνο του. Έχει μεγάλο κήπο και σπιτικότατο πρωινό δια χειρός κας Αργυρούλας, η οποία φαίνεται πως έχει αίμα καλλιτέχνη και ξέρει και όμορφες γαλαξιδιώτικες ιστορίες.

Από 55-85€

Για κρατήσεις archontikoarthotel.gr ή στο 22650-42292


Video: Γιωργος Προβόπουλος