Ταξιδια

Στον Πολιχνίτο της Λέσβου για λουτρά σε μια από τις θερμότερες ιαματικές πηγές της Ευρώπης

Το πανέμορφο παραδοσιακό χωριό στα νοτιοδυτικά της Λέσβου φημίζεται για τις πηγές του

Στάθης Χαρπαντίδης
Στάθης Χαρπαντίδης
3’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Στον Πολιχνίτο της Λέσβου για λουτρά

Οι θερμές πηγές του Πολιχνίτου θεωρούνται από τις θερμότερες της Ευρώπης με θερμοκρασία πάνω από 90 βαθμούς Kελσίου, πράγμα που σημαίνει ότι εκτός τις χαλαρωτικές τους ιδιότητες έχουν και θεραπευτικές.

Αφού ήπιαμε το πρωινό μας ρόφημα (προτίμησα να δοκιμάσω καϊνάρι) στην Αγιάσο, η ρήση του Ιπποκράτη «...η θεραπεία είναι θέμα χρόνου, αλλά μερικές φορές είναι και θέμα ευκαιρίας» επέμενε να με στέλνει στο δρόμο για τον Πολιχνίτο, ένα πανέμορφο παραδοσιακό χωριό στα νοτιοδυτικά της Λέσβου, που φημίζεται για τις θερμές πηγές του -για να μην χάσω την ευκαιρία μου να θεραπευθώ. Περάσαμε πρώτα από το Λισβόρι όπου παράγεται ο καλύτερος γλυκάνισος της Ελλάδας, το αρωματικό φυτό που οι σπόροι του χρησιμοποιούνται στην παρασκευή του ούζου.

Στον Πολιχνίτο της Λέσβου για λουτρά

Στον Πολιχνίτο της Λέσβου για λουτρά

Ένα χιλιόμετρο νοτιοανατολικά της κωμόπολης του Πολιχνίτου συναντάμε τις  θερμές Πηγές που είναι από τις θερμότερες στην Ευρώπη. Τα νερά αναβλύζουν από 16 πηγές και στη συνέχεια διατρέχουν μέσα από ηφαιστειογενή και πορώδη πετρώματα, εμπλουτίζονται με μέταλλα σε θερμοκρασίες από 37ο έως 90ο C. Η λειτουργία τους χρονολογείται από τη Τουρκοκρατία και μετά την απελευθέρωση του νησιού η κυριότητα μεταφέρθηκε στην τοπική αυτοδιοίκηση. Τα θερμά λουτρά ύστερα από χρόνια εγκατάλειψης και απαξίωσης, αξιοποιήθηκαν πρόσφατα από τον Όμιλο Κούσκου (T.K.C. Group A.E.) ο οποίος πραγματοποίησε μια  επένδυση άνω του ενός εκατομμυρίου ευρώ για την ανακαίνιση και επισκευή των δύο παλιών λουτρών και των συνοδευτικών εγκαταστάσεων που βρίσκονται εκεί και οι οποίες λειτουργούσαν στο παρελθόν ως ξενώνας και καφετέρια.

Στον Πολιχνίτο της Λέσβου για λουτρά
Στον Πολιχνίτο της Λέσβου για λουτρά

Ο επισκέπτης μπορεί να μπει στις εσωτερικές πισίνες του «Ιπποκράτης ιαματικές πηγές Λέσβου» και να απολαύσει τα ιαματικά νερά έως 30 λεπτά (με κόστος 8 ευρώ) στις δυο μεγάλες οθωμανικές χαβούζες, τηρουμένων όλων των υγειονομικών πρωτοκόλλων. Στη συνέχεια μπορεί να περιηγηθεί στον εκπληκτικό χώρο που δημιουργήθηκε εκεί, να χαλαρώσει και να απολαύσει τον καφέ ή το ρόφημά του, αφήνοντας το ιαματικό νερό να αποδείξει τα πολλαπλά  οφέλη στον οργανισμό και την  επιδερμίδα του. Παράλληλα μπορεί να επιλέξει να χαλαρώσει με  μασάζ, επιλέγοντας  το είδος εκείνο που ικανοποιεί τις ανάγκες του.

Στον Πολιχνίτο της Λέσβου για λουτρά

Ενδείξεις

Οι θερμές πηγές του Πολιχνίτου θεωρούνται από τις θερμότερες της Ευρώπης με θερμοκρασία πάνω από 90 βαθμούς Kελσίου, πράγμα που σημαίνει ότι εκτός τις χαλαρωτικές τους ιδιότητες έχουν και θεραπευτικές. Το νερό είναι άοσμο, υφάλμυρο και διαυγές, αφήνει όμως ένα κίτρινο ίζημα που κατακάθεται και δίνει την αίσθηση πως είναι θολό. Είναι κατάλληλο για χρόνιες μορφές ρευματοπαθειών, αρθρίτιδες, χρόνιους ρευματισμούς, δερματικές παθήσεις και μυαλγίες.

Στον Πολιχνίτο της Λέσβου για λουτρά

Tips  

*Ο Γαληνός τον 3ο μ.χ αιώνα αναφέρει πως οι κάτοικοι του Πολιχνίτου μαγείρευαν βάζοντας τα σκεύη τους στο νερό των θερμών πηγών.

 *Υπεύθυνη για την λειτουργία των λουτρών για ένα μεγάλο διάστημα ήταν μια Γερμανίδα η Έρικα Μάγερ που ήρθε στη Λέσβο το 1993 για να κάνει πεζοπορία και να αναζητήσει αρχαία μονοπάτια.

*Για μια δεκαετία, από τα μέσα του ’80, τα λουτρά ήταν κλειστά γιατί μειώθηκε η παροχή του νερού εξαιτίας των πολλών γεωτρήσεων για τη θέρμανση των θερμοκηπίων.

*Στον Πολιχνίτο παράγονται τα ποιοτικά αναψυκτικά ‘‘ΚΡΥΣΤΑΛ’’, που αγαπήθηκαν από τον κόσμο και έγιναν πολύ γρήγορα γνωστά σε όλο το νησί, κερδίζοντας ένα μεγάλο κομμάτι της τοπικής αγοράς. Λίγο έξω από το χωριό βρίσκεται το τυροκομείο του Παναγιώτη Χαδεμένου που φτιάχνει το ξακουστό τουλουμοτύρι της Μυτιλήνης

 

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

Tα καλύτερα άρθρα της ημέρας έρχονται στο mail σου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Διακοπές στη Νορμανδία: από τις παραλίες της απόβασης στο ευρωπαϊκό όραμα
Διακοπές στη Νορμανδία: από τις παραλίες της Απόβασης στο ευρωπαϊκό όραμα

Κάποια μέρη στην Ευρώπη, πέρα από την ομορφιά τους, σε κάνουν να σκεφτείς τι σημαίνει να είμαστε ενωμένοι. Η επίσκεψη σε αυτά σε φέρνει πιο κοντά στην ουσία της ευρωπαϊκής ιδέας.

Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.