Ταξιδια

Τα Μετέωρα όπως δεν τα έχουμε ξαναδεί

Το πρόγραμμα «Φως Παντού» για τον φωτισμό των βράχων της περιοχής

A.V. Team
3’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ

Μετέωρα: Όλα όσα είπε ο δήμαρχος Λευτέρης Αβραμόπουλος στην Athens Voice για το πρόγραμμα «Φως Παντού

Πολλά και ξεχωριστά τοπόσημα της περιοχής των Μετεώρων φωτίζονται την νύχτα χαρίζοντας ακόμα πιο εντυπωσιακές εικόνες γύρω από τους επιβλητικούς χώρους. Με το πρότυπο πρόγραμμα «Φως Παντού»που έχει σχεδιάσει και υλοποιεί ο Δήμος Μετεώρων έχει αναβαθμιστεί ο φωτισμός των βράχων των Μετεώρων που σκεπάζουν την πόλη, ο χώρος αναψυχής στην δυτική είσοδο της πόλης αλλά και αρκετά σημεία στην Καλαμπάκα. Παράλληλα σε πολλά χωριά έχει δοθεί ιδιαίτερος φωτισμός σε καμπαναριά και πλατείες. Αξίζει να σημειωθεί ότι στα σημαντικά τοπόσημα που έχουν φωταγωγηθεί το τελευταίο διάστημα περιλαμβάνεται μεταξύ άλλων το συντριβάνι που βρίσκεται μπροστά από την πλατεία του Δημαρχείου, το Καμπαναριό στον Ι.Ν. Αγίου Γεωργίου Καστανιάς, η Πλατεία Παναγίας αλλά και η Πλατεία και το Σχολείο Τριγώνας.

Το πρόγραμμα «Φως Παντού» στα Μετέωρα

Ο Δήμαρχος Μετεώρων κ. Λευτέρης Αβραμόπουλος μιλώντας στην Athens Voice για την βραδινή εικόνα των Μετεώρων που σταδιακά αλλάζει και λούζει στο φως ποικίλα σημεία, τόνισε: «Από την πρώτη μέρα που αναλάβαμε τα ηνία διακυβέρνησης του τόπου μας έχουμε ως στόχο να βάλλουμε περισσότερο φως στις ζωές των συνανθρώπων μας. Μαζί με τους συνεργάτες μου εκπονήσαμε ένα σχέδιο με το όνομα «Φως Παντού» με κύριο στόχο να φωτίσουμε σημαντικά σημεία της περιοχής μας δημιουργώντας αισθήματα ασφάλειας και εξωστρέφειας τόσο τους κατοίκους όσο και στους επισκέπτες του Δήμου μας. Είμαστε ιδιαίτερα χαρούμενοι καθώς βλέπουμε ότι η πρωτοβουλία μας αυτή ήδη έχει αποτελέσματα καθώς πολλοί πρόεδροι των χωριών μας προσπαθούν να ακολουθήσουν το σχεδιασμό μας αναλαμβάνοντας ανάλογες πρωτοβουλίες. Βασικό καθήκον κάθε Δημοτικής Διοίκησης είναι η βελτίωση της καθημερινότητας που σχετίζεται άμεσα με την ποιότητα ζωής των πολιτών. Όταν αναφερόμαστε στην «καθημερινότητα», μιλάμε για καθαριότητα, για δράσεις που βελτιώνουν το δομημένο περιβάλλον, που εξοικονομούν χρόνο και χρήμα τόσο για τους πολίτες όσο και για τον δήμο, ενισχύουν το αίσθημα της ασφάλειας, εξασφαλίζουν αυτονόητα αγαθά. Για εμάς, ο δημόσιος χώρο είναι ένα κοινόχρηστο αγαθό που οφείλουμε να αναδεικνύουμε και να προστατεύουμε. Δημιουργήσαμε το πρόγραμμα «ΦΩΣ ΠΑΝΤΟΥ» γιατί θέλουμε η πόλη μας και τα χωριά μας να φωτιστούν ισχυρά. Με κάθε νέο φως που ανάβει, ανοίγουμε ένα κεφάλαιο ελπίδας και μειώνουμε τους παράγοντες που ευνοούν την παραβατικότητα».

Το σίγουρο είναι ότι τα βράχια των Μετεώρων που δεσπόζουν στην περιοχή κόβουν την ανάσα με την επιβλητική ομορφιά τους και πλέον καθηλώνουν ακόμα περισσότερο τη νύχτα κατοίκους και επισκέπτες. 

Πως δημιουργήθηκαν τα Μετέωρα;

Σύμφωνα με τη θεωρία του Γερμανού γεωλόγου Φίλιπσον, που επισκέφτηκε την Ελλάδα στα τέλη του 19ου αιώνα, βάσει πληροφοριών από το Δήμο Μετεώρων, η δημιουργία αυτών των τεράστιων ογκολίθων οφείλεται σε ένα δελτοειδή κώνο από ποταμίσιους ογκόλιθους και ασβεστολιθικά πετρώματα που για εκατομμύρια χρόνια χύνονταν σε θαλάσσια έκταση που κάλυπτε τότε τη Θεσσαλία.

Οι γεωλογικές μεταβολές των αιώνων ανύψωσαν και αποσφήνωσαν το τμήμα αυτό, όταν αποτραβήχτηκαν τα νερά στο Αιγαίο. Έτσι, αργότερα κατά την τριτογενή περίοδο που διαμορφώθηκαν οι αλπικές πτυχώσεις της οροσειράςτης Πίνδου, αποκόπηκε αυτός ο κώνος από τη συμπαγή μορφή του δημιουργώντας επιμέρους μικρότερους, αυτοί που υφίστανται σήμερα, και ανάμεσά τους τη κοιλάδα του Πηνειού ποταμού. Μάλιστα, τα Μετέωρα, που πήραν το όνομά τους από τον Όσιο Αθανάσιο τον Μετεωρίτη της Μονής του Μεγάλου Μετεώρου, αριθμούν σήμερα περισσότερους από χίλιους βράχους.