Ταξιδια

Η Τήνος μέσα σε 32 ώρες

Tι προλαβαίνεις να δεις από αυτά που "τρεντάρουν" στο νησί αν έχεις μόλις ένα ΣΚ στην διάθεσή σου

123648844_3742119349154412_1469692113229505605_n1.jpg
Κατερίνα Καμπόσου
19’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Τήνος σε 32 ώρες
© Christina Terzidou / Unsplash

ΣΚ στην Τήνο: Τι προλαβαίνεις να κάνεις

Στην Τήνο, ήθελα να πάω εδώ και καιρό. Ουσιαστικά από τότε που έκανε θα έλεγα... «rebranding» και ξεκίνησε να συστήνεται ως ένα νησί με έντονο nightlife, που φιλοξενεί πάρτυ μέχρι το ξημέρωμα και προσφέρεται για βόλτες και φαγητό προς όλα τα γούστα, ενώ στο παρελθόν το είχαμε συνδέσει με τον θρησκευτικό τουρισμό, κατά τον δεκαπενταύγουστο. Οι συνθήκες εργασίας των περισσότερων από εμάς, όταν δεν έχει ξεκινήσει ακόμα η άδεια του καλοκαιριού, μας επιτρέπει να λείψουμε από την πόλη μονάχα το Σαββατοκύριακο. Το ίδιο ισχύει και για εμένα, που ξεκίνησα από το λιμάνι της Ραφήνας ένα πρωινό Σαββάτου με προορισμό το νησί, εχοντας στην διάθεσή μου μόλις κάτι λιγότερο από δύο ημέρες αλλά πολλή διάθεση να επισκεφτώ τα πιο δημοφιλή μέρη του, σύμφωνα με το Instagram.

Τήνος σε 32 ώρες
© Christina Terzidou/ Unsplash

Τήνος: Τι προλαβαίνεις να κάνεις σε 32 ώρες

Από την Ραφήνα τα πλοία κάνουν λιγότερη ώρα. Ενδεικτικά, υπάρχουν αυτά που σε μεταφέρουν στο νησί μέσα σε 2 ή 3,5 περίπου ώρες ενώ στον Πειραιά, τα πλοία μπορούν να κάνουν ως και 5,30 ώρες με το εισιτήριο να είναι μάλιστα ελαφρώς πιο ακριβό. Σε κάθε περίπτωση, τα ακτοπλοικά χωρίς αυτοκίνητο κοστίζουν από 80 ως 120 ευρώ και το να νοικιάσεις ένα μικρό αυτοκίνητο εκεί, κοστίζει στην καλύτερη 50 ευρώ την μέρα.

Όταν έφτασα στο νησί- σχετικά πρωινές ώρες- το πρώτο πράγμα που έκανα ήταν να κατευθυνθώ στο χωριό Κρόκος για brunch στο πιο διάσημο «μπραντσάδικο» της Τήνου, το Κροκ Μεσιέ. Απέχει περίπου 15 λεπτά από το λιμάνι-απόσταση μεγάλη για νησί αλλά για όσους ζουν στην Αθήνα, το τέταρτο ηχεί στα αυτιά τους σαν κελάηδισμα πουλιών του παραδείσου. Πάρκαρα εύκολα ακριβώς μπροστά στην είσοδο και έκατσα στο πρώτο τραπέζι, ωστόσο όπως με ενημέρωσαν, τα καλοκαίρια οι θέσεις είναι εξαιρετικά δυσεύρετες. Πρωταγωνιστούν τα ψάθινα διακοσμητικά στον χώρο και το πρωινό είναι ποιοτικό, στην λογική του χωριάτικου, με τοπικές πρώτες ύλες, μεγάλες μερίδες και καλές τιμές. Σίγουρα υπάρχουν αρκετά μέρη στο νησί για εξίσου καλό πρωινό, αλλά κινήθηκα με βάση όσα "τρεντάρουν" στα social media ως τα must visit.

Σειρά είχε το μπάνιο. Η Τήνος είναι ένα μεγάλο νησί, με αποστάσεις ανάμεσα στις όμορφες παραλίες της και αέρα που δημιουργεί συχνά το ενοχλητικό φαινόμενο της αμμοβολής. Αυτό σε συνδυασμό με τον περιορισμένο χρόνο που διέθετα, με αποθάρρυνε από το να αναζητήσω τις ινσταγκραμικές παραλίες που είχα υπ'όψιν, και με έκανε να προτιμήσω την επιλογή της πισίνας- όχι όμως μιας οποιασδήποτε πισίνας. Στο χωριουδάκι Τριαντάρο, σε ένα ορεινό, αγροτικό σημείο θα έλεγα, βρίσκεται το Blackview, ένα μίνιμαλ κατάλυμμα, νησιώτικης αισθητικής, με μεγάλες τζαμαρίες που προσφέρουν θέαση 360 μοιρών στο αιγαιοπελαγήτικο τοπίο. Αν επιλέξεις να μείνεις εκεί, στην πισίνα του, τύπου infinite, μπορείς να απολαύσεις μπάνιο και ηλιοθεραπεία με ιδιωτικότητα, ως το ροζουλί ηλιοβασίλεμα του νησιού μαζί με ένα ποτήρι κρασί και με θέα όλη την Τήνο μέχρι την Μύκονο και την Δήλο απέναντι.

Το διάσημο night out στην Τήνο καλύπτει όλα τα γούστα, αυτών που προτιμούν χορό σε πανηγύρια, εκείνων που αγαπάνε τα ελληνάδικα, τα ρομαντικά μέρη για κρασί και τα κλαμπς για τέκνο. Η δική μου βραδιά ξεκίνησε από την Χορεύτρα για φαγητό, ένα ξακουστό ταβερνάκι με πεντανόστιμη ελληνική δημιουργική κουζίνα στο χωριό Κάμπος-κι αυτό στα 15 λεπτά από την χώρα. Βρίσκεται σε ένα παραμυθένιο σκηνικό με πλακόστρωτο και ολάνθιστες βουκαμβίλιες, όπου το σέρβις σε υποδέχεται με θέρμη, ενώ οι τιμές είναι εξίσου καλές. Μετά το φαγητό, πήγαμε στο πιο δημοφιλές μπαρ του νησιού, το Santiago. Ξεκίνησε ως η πρώτη τεκιλερία της Τήνου με σήμα κατατεθέν τον κάκτο που βλέπουμε στα αμερικάνικα farwest, και εξελίχθηκε στο μέρος που θα πας για να παρτάρεις με μεγάλη παρέα. Ο προαύλιος χώρος μποστά του κατακλύζεται από τον κόσμο και μονίμως βλέπεις να περνούν οι σερβιτόροι με δίσκους γεμάτους σφηνάκια μεσκάλ. Από ότι κατάλαβα όσο ήμουν εκεί, την έξοδο μετά το Santiago, συμπληρώνει ο Kaktos. Πρόκειται για ένα openair club, που βρίκσεται ελάχιστα πιο έξω από την χώρα, με καλεσμένους dj που θεωρούνται πολύ μεγάλα ονόματα και διατηρούν τα ντεσιμπέλς ψηλά μέχρι τις πρώτες πρωινές ώρες. Αυτό δεν είναι υπερβολή-το κλαμπ κλείνει όταν ο ήλιος έχει ανατείλει κανονικά και μέχρι εκείνην την ώρα το εσωτερικό του είναι γεμάτο από κόσμο. 

Περιστερώνας
© George Vidos/ Unsplash

Την επόμενη ημέρα-της επιστροφής- επέλεξα να την αφιερώσω σε κάποιο από τα παραδοσιακά χωριά της Τήνου. Πύργος, Πάνορμος, Φαλατάδος, Ταραμπάδος, Ξώμπουργο, Υστέρνια, Κάρδιανη είναι κάποια μόνο από τα 60 περίπου χωριουδάκια του νησιού, που ξεχωρίζουν για την ομορφιά τους. Με τις αποσκευές μου στο αμάξι, ξεκίνησα ένα μίνι οδοιπορικό, διασχίζοντας  τους πανέμορφους οικισμούς που μοιάζουν λες και είναι ζωγραφισμένοι πάνω στους βράχους, με τα γραφικά λευκά σπιτάκια που έχουν μπλε παράθυρα. Κατά μήκος του δρόμου θα παρατηρήσει κανείς τα λιθόκτιστα κτίσματα με τα τριγωνικά μοτίβα και τους ρόμβους, που είναι περιστερώνες, χρονολογημένοι πίσω στον 17ο αιώνα. 

Βώλακας
© Μaria Κos/ Unsplash

Από όλα τα χωριουδάκια, αποφάσισα να κάνω στάση στον Βώλακα, με τους χαρακτηριστικούς μικρούς και μεγάλους στρογγυλούς γρανίτες, που μοιάζουν σαν να τους έχει πετάξει γίγαντας. Τα γραφικά σοκάκια, οι ασβεστωμένες αυλές, οι βουκαμβίλιες που κρέμμονται από τα μπαλκόνια και τα μικρά μαγαζάκια σφηνωμένα στα στενά, με χειροποίητα και παραδοσιακά προιόντα κάνουν το Βώλακα να ξεχωρίζει. Μοναδικό στοιχείο αυτού του χωριού-που έγινε viral στο TikTok, είναι ότι στους τοίχους και τις ξύλινες πόρτες των σπιτιών, οι κάτοικοι έχουν γράψει στίχους από ποιήματα διάφορων Ελλήνων συγγραφέων. 

Δεδομένου οτι πλησίαζε η ώρα της αναχώρησης, επέλεξα να πάω για μεσημεριανό σε κάποια περιοχή κοντά στο λιμάνι κι έτσι κατευθύνθηκα προς το Κουζίν, στην περιοχή Κιόνια, που βρίσκεται σχεδόν πάνω στην παραλία, σε ένα boho περιβάλλον με φιλικό σέρβις. Ανήκει στον Στέφανο Χύλα, καλό μάγειρα που είχα παρατηρήσει στο Masterchef και μπορώ να πω ότι το φαγητό ήταν του επιπέδου που βλέπουμε στο τηλεοπτικό παιχνίδι, με πολλές τεχνικές στα πιάτα, πρωτότυπους συνδυασμούς κι αυθεντικές γεύσεις Τήνου.

Παναγιά της Τήνου
© Sfmmy /Unsplash

Το διήμερο ολοκληρώθηκε με την επίσκεψη στην Εκκλησία της Παναγίας. Με συμβούλευσαν πολύ σωστά, να επισκεφτώ τον Ιερό Ναό, το μεσημέρι, καθώς τότε είναι που μικραίνει η ουρά των προσκηνητών και μπορείς να προσκηνήσεις και να περιηγηθείς στο εσωτερικό του αλλά και στο προαύλιο μόλις μέσα σε μισή ώρα.

Κάπως έτσι χώρεσαν τα βασικά που μπορείς να δεις μέσα σε ένα σκαστό διήμερο, ενώ υπάρχουν πολλές ακόμα πτυχές του νησιού που μπορείς να εξευρήσεις, αν έχεις περισσότερες ημέρες στην διάθεσή σου.

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

Tα καλύτερα άρθρα της ημέρας έρχονται στο mail σου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.