Ταξιδια

Τζια: Το νησί του Σαββατοκύριακου

Οι παραλίες είναι όλες ωραίες, με κρυστάλλινα νερά, οργανωμένες ή µε σκιά από αλµυρίκια

Νατάσσα Καρυστινού
ΤΕΥΧΟΣ 926
2’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ

Τζιά: 10 λόγοι για να επισκεφτείτε τη Κέα το καλοκαίρι 2024

Πολύ κοντά στην Αθήνα θα απολαύσεις το ηλιοβασίλεμα με ένα ποτήρι κρασί ή ένα κοκτέιλ σε ένα από τα κοσμικά λιμανάκια της.

10 λόγοι για να επισκεφτείτε την Τζια το καλοκαίρι 2024

  1. Η αµφιθεατρική Χώρα της Κέας, η Ιουλίδα, είναι ένας όμορφος προστατευόμενος παραδοσιακός οικισµός, με κεραμιδένιες σκεπές και ήρεμη αύρα. Εδώ δεν προβλέπονται αυτοκίνητα, πεζή θα ανεβοκατέβεις τα σκαλιά και τα λιθόστρωτα που οδηγούν στις γειτονιές της. Θα θαυμάσεις τα νεοκλασικά που στεγάζουν το σχολείο και το Δημαρχείο του Τσίλλερ,κτισμένου το 1902, θα επισκεφτείς το εξαιρετικό Αρχαιολογικό Μουσείο, θα τσεκάρεις τα σχέδια του Φασιανού σε πολλές από τις σκεπαστές καμάρες του νησιού, το μεσαιωνικό κάστρο και όταν κουραστείς θα κάνεις στάση για καφέ ή φαγητό στην πλατεία.
  2. Ο Αλέκος Φασιανός ήταν επίτιμος δημότης της Τζιας και το σπίτι - εργαστήριό του βρίσκεται στην Ιουλίδα. Είναι ένα σπίτι τυπικής κυκλαδίτικης αρχιτεκτονικής με θέα στο Αιγαίο, όπου ο ζωγράφος δημιουργούσε τους καλοκαιρινούς μήνες και φιλοξενούσε φίλους του καλλιτέχνες. Το ατελιέ είναι γεμάτο με ιδιόχειρα προσωπικά αντικείμενα, παιχνίδια, κεραμικά, γλυπτά που δημιουργούσε με τα πιο απλά υλικά. Μια επίσκεψη θα σε κάνει να καταλάβεις καλύτερα το έργο του, αφού σε κάθε γωνία του ατελιέ θα συναντήσεις το προσωπικό του στίγμα, από τα μεταλλικά κάγκελα, τα πόμολα στις πόρτες, μέχρι και τα επιζωγραφισμένα έπιπλα.
  3. Από την Ιουλίδα πάρε το μονοπάτι μέχρι το Λιοντάρι της Κέας –Λιόντας για τους ντόπιους– σκαλισμένο σε σχιστολιθικό πέτρωμα, που χρονολογείται από τα αρχαϊκά χρόνια.
  4. Η μεγαλύτερη παραλία του νησιού είναι ο βαθύς κόλπος του Οτζιά στον βορρά. Με τα ρηχά νερά του είναι η στάση για βουτιά πριν συνεχίσεις για το –εντυπωσιακό για την αγριάδα του τοπίου – μοναστήρι της Καστριανής, χτισμένο στην άκρη του γκρεμού, για να απολαύσεις τη μοναδική θέα.
  5. Η Τζια, σε αντίθεση με τις υπόλοιπες Κυκλάδες, έχει δάση µε βελανιδιές και πηγές, τον πανέµορφο Μυλοπόταµο µε τους έντεκα σωζόµενους νερόµυλους, την ήρεµη αγροτική ζωή στη Φλέα.
  6. Αν είσαι λάτρης της πεζοπορίας, η Κέα είναι γνωστή για τα λιθόστρωτα μονοπάτια που περνούν από δάση βασιλικής βελανιδιάς (μεγάλο τμήμα της Κέας ανήκει στο δίκτυο προστασίας Natura 2000) και οδηγούν στους υπέροχους όρμους και τις παραλίες της.
  7. Οι παραλίες, τι να λέμε, είναι όλες ωραίες, με κρυστάλλινα νερά, οργανωμένες ή µε σκιά από αλµυρίκια, εύκολα προσβάσιμες ή off-road, δεν ξέρεις ποια να πρωτοδιαλέξεις: Οτζιάς, Συκαμιά, Καμπί, Καλησκιά, Καληδονύχι, Σπαθί, Ξύλα, Γιαλισκάρι, Σχίνος, αρχαία Καρθαία, Ποίσσες.
  8. Αξίζει μια επίσκεψη στον προσεγμένο αρχαιολογικό χώρο της Αρχαίας Καρθαίας, που ιδρύθηκε κατά τους αρχαϊκούς χρόνους, για να θαυμάσεις τον Δωρικό Ναό του Πυθίου Απόλλωνος που χρονολογείται από το 530 π.χ., με έξι κίονες διακοσμημένους με θέματα από τον τρωικό πόλεμο, και το Αρχαίο Θέατρο Καρθαίας.
  9. Τα hot σηµεία του νησιού είναι ο Κούνδουρος νοτοδυτικά, με θέα στο ηλιοβασίλεμα, πλάτη στον Βοριά, δαντελωτούς κολπίσκους για μπάνιο. Το ίδιο και το γραφικό Βουρκάρι, στην άκρη του κόλπου της Κορησσίας, που τα Σαββατοκύριακα μετατρέπεται σε ένα από τα κοσμικότερα μέρη του Αιγαίου, χάρη στα ιστιοπλοϊκά και τα σκάφη που δένουν στο απάνεµο λιµανάκι.
  10. Συνεχίζοντας από το Βουρκάρι σε ένα εύκολο, μισάωρης διαδρομής μονοπάτι θα φτάσεις στον χαρακτηριστικό Φάρο του Αγίου Νικολάου. Ο πρώτος φάρος που άναψε στις Κυκλάδες και ο δεύτερος στην Ελλάδα, ύψους 8 μέτρων, χτίστηκε το 1831 από τη Γαλλική Εταιρεία Φάρων, πάνω στα ερείπια του ναού του Ποσειδώνα. Αξίζει μια βόλτα ώστε να τον δεις από κοντά.