Ταξιδια

Σαλαμίνα: Πήγα με την καρδιά μου στην Κούλουρη

10 λόγοι για να επισκεφθείς το κοντινότερο νησί στην πρωτεύουσα

Γιώργος Ψύχας
ΤΕΥΧΟΣ 926
4’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
UPD

10 λόγοι για να επισκεφτείτε τη Σαλαμίνα ή Κούλουρη

Δίπλα στην Αθήνα και σταθερά πρώτη επιλογή των κατοίκων του Πειραιά και των γύρω περιοχών, η Σαλαμίνα αποτελεί το κοντινότερο νησί στην πρωτεύουσα και ένα από τα πιο παρεξηγημένα ολόκληρης της Ελλάδας.

© ΑΠΕ-ΜΠΕ/ ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΑΠΑΜΗΤΣΟΣ

10 λόγοι για να επισκεφτείτε τη Σαλαμίνα ή Κούλουρη

1. Το σπήλαιο του Ευρυπίδη
Γεννημένος στη Σαλαμίνα, ο σπουδαίος τραγικός ποιητής Ευριπίδης επέλεγε να αποσύρεται σε ένα σπήλαιο που βρίσκεται ανάμεσα στα Περιστέρια και τις Κολόνες, για να γράψει τα έργα του. Τα αυτοκίνητα φτάνουν μέχρι ένα σημείο, από όπου ξεκινάει το μονοπάτι που θα σας οδηγήσει στο σπήλαιο, μετά από περίπου 20 λεπτά πεζοπορίας. Εσωτερικά, το σπήλαιο είναι αρκετά αποπνικτικό, γι’ αυτό υπάρχουν σημάνσεις κινδύνου.

2. Το Ευρυπίδειο θέατρο
Το θέατρο κατασκευάστηκε το 1993 προς τιμήν του μεγάλου τραγικού ποιητή Ευριπίδη. Εγκαινιάστηκε τον Σεπτέμβριο του ίδιου χρόνου από την τότε υπουργό πολιτισμού κα. Άννα Ψαρούδα -Μπενάκη. Έκτοτε, κάθε χρόνο τα βράδια του καλοκαιριού πραγματοποιούνται θεατρικές παραστάσεις και συναυλίες που κατακλύζονται από πλήθος κόσμου.

3. Τα θαλασσινά της
Νησί χωρίς θαλασσινά και ειδικά στην Ελλάδα δεν γίνεται. Και η Σαλαμίνα δεν αποτελεί εξαίρεση στον κανόνα. Διαθέτοντας δική της ψαραγορά και δεκάδες ψαροταβέρνες, η Σαλαμίνα μονομαχεί με την Αίγινα για την πρωτιά στο ποια διαθέτει το καλύτερο χταπόδι. Και, φυσικά, ούτε τα υπόλοιπα εδέσματα της θάλασσας πάνε πίσω.

4. Τα παραδοσιακά της αρτοσκευάσματα
Μπορεί να μην απέχει πολύ από την Αθήνα και να μη διαθέτει το παραδοσιακό στοιχείο άλλων περιοχών, η Σαλαμίνα όμως έχει τα δικά της ντόπια αρτοσκευάσματα. Τα δύο που ξεχωρίζουν και αξίζει κανείς να δοκιμάσει είναι το πλατέτσι, ένα είδος λαδόπιτας, και το κουγκουλούαρι, έδεσμα με κολοκύθα και σταφίδες.

© Raimond Klavins/ Unsplash

5. Το nightlife
Τόσο κοντά στην πρωτεύουσα του νησιού όσο και στους μεγάλους οικισμούς που έχουν τα εξοχικά τους οι παραθεριστές, υπάρχουν πολλά bars, αλλά και κάποια clubs που συγκεντρώνουν πολλή νεολαία και η διασκέδαση κρατάει μέχρι τις πρώτες πρωινές ώρες τα βράδια του καλοκαιριού.

6. Οι παραλίες της
Ναι, μεν, κοντά στην Αθήνα, αλλά η Σαλαμίνα διαθέτει εξαιρετικά καθαρές παραλίες. Μερικές από αυτές θα βρουν οι επισκέπτες του νησιού στο Αιάντειο, τις Κολώνες, τα Περιστέρια, τα Κανάκια, την Ηλιακτή, τον Φάρο, την Κακή Βίγλα και το Αίας Κλαμπ.

7. Ο τάφος του Γεώργιου Καραϊσκάκη
Η Σαλαμίνα δεν συνδέεται μόνο με την αρχαία Ελλάδα, αλλά και με τη σύγχρονη, αφού έπαιξε μείζονα ρόλο και την περίοδο της τουρκοκρατίας. Ειδικότερα, ο αγωνιστής της Ελληνικής Επανάστασης Γεώργιος Καραϊσκάκης είχε το στρατηγείο του στην παραλία της Σαλαμίνας. Μάλιστα, κατά τη διάρκεια μάχης, ο Καραϊσκάκης τραυματίστηκε στο Φάληρο και είχε ζητήσει να μεταφερθεί στον Άγιο Δημήτριο της Σαλαμίνας τον οποίο θεωρούσε προστάτη του, για να προσευχηθεί ώστε να αναρρώσει. Όσο ταξίδευε, η υγεία του επιδεινώθηκε και ζήτησε να ταφεί στον Άγιο Δημήτριο. Αργότερα, το 1835, με διάταγμα του βασιλιά Όθωνα, μέρος των λειψάνων του μεταφέρθηκε στο Φάληρο ώστε να τοποθετηθεί σε μνημείο με τα οστά των συναγωνιστών του. Να σημειωθεί πως στον ίδιο ναό βρίσκονται έργα του γνωστού γλύπτη Γιαννούλη Χαλεπά, ενώ το τέμπλο του ναού και οι εικόνες των αρχαγγέλων Μιχαήλ και Γαβριήλ είναι αγιογραφημένα από τον ζωγράφο Πολυχρόνη Λεμπέση.

8. Το δάσος των Κανακίων
Ο μεγαλύτερος πνεύμονας πρασίνου της Δυτικής Αττικής, έκτασης 30.000 στρεμμάτων, το δάσος των Κανακίων, διαμορφώνει μια διαδρομή βγαλμένη από κινηματογραφική ταινία. Στην πορεία προς την παραλία των Κανακίων μπορεί να απολαύσει κανείς τη θέα προς την Κούλουρη και τον κόλπο της Σαλαμίνας. Στα μέσα περίπου της διαδρομής θα συναντήσετε το μοναστήρι του Αγίου Νικολάου στα Λεμόνια, αλλά και τον βυζαντινό ναό του Αγίου Ιωάννη Καλυβίτη. Μέσα στο δάσος έχει εντοπιστεί αρχαιολογικός οικισμός, με το παλάτι του βασιλιά Αίαντα. Αξίζει να σημειωθεί πως στο δάσος υπάρχουν ειδικά διαμορφωμένες διαδρομές γι’ αυτόν τον σκοπό, όπου περιστασιακά διεξάγονται και ποδηλατικοί αγώνες.

© ΑΠΕ-ΜΠΕ/ Παντελής Σαίτας

9. Το σπίτι του Άγγελου Σικελιανού
Απέναντι από το μοναστήρι της Φανερωμένης στα βορειοδυτικά του νησιού, είχε το σπίτι του ο μεγάλος Έλληνας ποιητής Άγγελος Σικελιανός, ο οποίος κατέφυγε εκεί τα τελευταία χρόνια της ζωής του μαζί με τη σύζυγό του Άννα αναζητώντας έμπνευση. Πρόκειται για ένα παραδοσιακό κυκλαδίτικο σπίτι, λευκό με μπλε παράθυρα, το οποίο στέκει μόνο στην παραλία της περιοχής.

10. Ο Τύμβος των Σαλαμινομάχων
Αν υπήρχε ένας λόγος για να ξέρει κανείς τη Σαλαμίνα, αυτός δεν είναι άλλος από τη ναυμαχία στη βόρεια ακτή τής Κυνόσουρας το 480 π.Χ. Εκεί, ο ελληνικός στόλος διέλυσε αυτόν των Περσών και διέκοψε την επέλασή τους στον δυτικό κόσμο. Ιστορικοί έχουν χαρακτηρίσει τη ναυμαχία της Σαλαμίνας ως τη μάχη που έσωσε τον δυτικό πολιτισμό. Στο εν λόγω σημείο έχει φτιαχτεί ο Τύμβος, αλλά και το χάλκινο άγαλμα των Σαλαμινομάχων στη μνήμη όσων έδωσαν τη ζωή τους στη Nαυμαχία.

10+1. Η Ελιά της Όρσας
Στην περιοχή του Αιαντείου ξεχωρίζει η υπεραιωνόβια ελιά, γνωστή ως «Ελιά της Όρσας», που έχει συνδεθεί με τον θρύλο μιας κοπέλας η οποία έζησε τον 17ο αιώνα. Ο κεντρικός της κορμός έχει περίμετρο 5.7 μέτρα και γύρω της υπάρχουν άλλοι έξι μεγάλοι κορμοί. Πρόσφατη επιστημονική μελέτη επιβεβαίωσε ότι η ηλικία του δέντρου ξεπερνάει τα 2.500 χρόνια και πιθανότατα φυτεύτηκε την εποχή του τυράννου των Αθηνών, Πεισίστρατου. Πρόκειται για ένα από τα ελάχιστα επιζήσαντα δείγματα του αρχαίου αθηναϊκού ελαιώνα, ένα δέντρο που μεγάλωνε την εποχή της Ναυμαχίας της Σαλαμίνας.