Ταξιδια

Πόρος: το ξέγνοιαστο νησί του Σαρωνικού

Δεν χρειάζεται πολλή σκέψη. Πάρε το καράβι και φύγαμε για το family friendly νησάκι του Αργοσαρωνικού

Ηλένα Κρητικού
ΤΕΥΧΟΣ 926
2’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ

10 πράγματα που μπορείς να κάνεις στον Πόρο το καλοκαίρι 2024

Τα πράγματα είναι απλά με τον Πόρο. Δεν χρειάζεται ούτε πολλή σκέψη και προετοιμασία ούτε πολλές βαλίτσες. Λες: θέλω να πάω κάπου κοντά, που να είναι ήρεμα, να περάσω όμορφα, να ξεκουραστώ. Και αυτό είναι ο Πόρος. Από τον Πειραιά σε μία ώρα με ταχύπλοο καράβι ή σε 3 ώρες με συμβατικό, ή σε 2 με αυτοκίνητο – plus 10 λεπτά η απόσταση Γαλατάς - Πόρος με το φέρι, που κάνει το δρομολόγιο ανά μισή ώρα.

© Unsplash

10 πράγματα που μπορείς να κάνεις στον Πόρο αυτό το καλοκαίρι 

  1. Αν, πάλι, έχεις πρόσβαση σε ιστιοπλοϊκό, αυτό το νησί είναι το πιο φιλόξενο για όσους αγαπούν να αρμενίζουν στις θάλασσες. Υπάρχει εκτεταμένη μαρίνα για να δέσει το σκάφος με ασφάλεια και όλες τις απαραίτητες παροχές (ρεύμα, νερό) στο λιμάνι του Πόρου ή αρόδου στα ανοιχτά κάποιας παραλίας. Σε αυτήν την περίπτωση, να διαλέξεις την παραλία του Ρωσικού Ναύσταθμου.
  2. Ο Πόρος είναι family friendly νησί. Οι μικροί επισκέπτες μπορούν να χαζεύουν τα ιστιοπλοϊκά που είναι αραγμένα το ένα δίπλα στο άλλο στην απογευματινή βόλτα στην περατζάδα, μέχρι να καταλήξουν στην πλατεία με το (ανενεργό) σιντριβάνι. Κλασικό στέκι για την πιτσιρικαρία που αγαπάει να τρέχει, να κάνει πατίνια ή ποδηλατάκι και, κυρίως, να σκάει «σκορδάκια» στα πόδια των άλλων. Το νησί διαθέτει επίσης προσεγμένη παιδική χαρά και κοινόχρηστα τετράτροχα ποδήλατα.
  3. Η καρδιά του Πόρου είναι στα στενά της αμφιθεατρικά χτισμένης πάνω στον λόφο πόλης του. Να περπατήσεις ανάμεσα σε παλιά αρχοντικά και κήπους με γιασεμί, να ανέβεις τα σκαλιά μέχρι το Ρολόι ή προς τον Άη Γιώργη, τη μητρόπολη του νησιού, και να αγναντέψεις το θαλάσσιο πέρασμα (εξού και το Πόρος) από ψηλά.
  4. Στην απογευματινή βόλτα σου στον κεντρικό παραλιακό δρόμο, να σταματήσεις στους υπαίθριους πάγκους του βιβλιοπωλείου, κι έπειτα να συνεχίσεις στο θερινό σινεμά για να απολαύσεις ταινία, ποπ κορν και δροσιά. Για τους λάτρεις των εικαστικών τεχνών, must προορισμός είναι η Citronne Gallery.
  5. Πρώτη στάση για μπάνιο η παραλία στο Μοναστήρι. Πεντακάθαρα νερά, ακόμα και στις πιο φορτωμένες τουριστικά ημέρες. Οργανωμένη στο μεγαλύτερο τμήμα της, αλλά με αρκετό χώρο για το κίνημα της πετσέτας. Η βόλτα αξίζει να συνδυαστεί με επίσκεψη στο Μοναστήρι της Ζωοδόχου Πηγής και γαλακτομπούρεκο στο παραδοσιακό καφενείο δίπλα στην πηγή.
  6. Πιο κοντά στην πόλη, τις παραλίες Μικρό και Μεγάλο Νεώριο ενώνει μια ειδυλλιακή διαδρομή. Το ιδεατό θα ήταν η δύση του ηλίου να σε βρει στη βεράντα του παλιού Xenia με ένα απεριτίφ.
  7. Η Κυανή Ακτή, στο Ασκέλι, είναι η πιο μεγάλη και κοσμοπολίτικη παραλία του νησιού οργανωμένη στο μεγαλύτερο μέρος της, αλλά με αρκετό ελεύθερο χώρο για πετσέτες. Το μπάνιο εδώ συνοδεύεται με watersports, καφέ, φαγητό και ποτό.
  8. Αν είσαι αθλητικός τύπος και σου αρέσει το περπάτημα, ο Πόρος διαθέτει χαρακτηρισμένα μονοπάτια, με το πιο απαιτητικό να καταλήγει στον αρχαιολογικό χώρο του Ναού του Ποσειδώνα – είναι η διαδρομή που θα σε αποζημιώσει, από αρχαία μην περιμένεις και πολλά.
  9. Ένας μικρός στόλος από βάρκες που αποτελούν την (ακτοπλοϊκή) συγκοινωνία του νησιού μπορεί να σε πάει στις παραλίες του νησιού, όσο και απέναντι στην ηπειρωτική (διοικητικά) περιοχή του νησιού, τον Γαλατά. Τα δρομολόγια είναι τακτικά και η εμπειρία ενδείκνυται για μικρούς και μεγάλους.
  10. Στην πλευρά του ηπειρωτικού Πόρου βρίσκεται το ξακουστό Λεμονοδάσος, ένα δάσος με λεμονιές που πρέπει οπωσδήποτε να δεις. Η εκδρομή περιλαμβάνει μπάνιο σε μια από τις παραλίες της περιοχής, με καλύτερη επιλογή την Αλυκή, για να μαζέψεις κοχύλια.