Ταξιδια

Μπήκα σε θαλάσσιο ταξί και βρέθηκα στον παράδεισο των Σπετσών

10 πράγματα να κάνεις στην κοσμοπολίτισσα του Αργοσαρωνικού

Μαρία-Ιωάννα Σιγαλού
ΤΕΥΧΟΣ 926
2’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ

Τι να κάνεις στις διακοπές σου στις Σπέτσες 

Η κοσμοπολίτισσα του Αργοσαρωνικού είναι ό,τι πρέπει για μια κοντινή απόδραση από την Αθήνα. Σε περίπου 3 ώρες, είτε οδικώς είτε με πλοίο, βρίσκεσαι στις Σπέτσες, το νησί των καπεταναίων, όπου ο χρόνος κυλά ανέμελα. Ξεχωρίζει για τα γραφικά βοτσαλωτά στενά με τα κομψά αρχοντικά και τις βουκαμβίλιες και τις κοσμικές περατζάδες.

10 πράγματα να κάνεις στις Σπέτσες 

  1. Με το που φτάσεις στο νησί, κάνε μια βόλτα στη βοτσαλωτή Ντάπια, πιες έναν καφέ στα μαζεμένα μαγαζάκια και πάρε τον δρόμο παραλιακά έως και τον Άγιο Μάμα. Τα καλά νέα είναι ότι εάν παρασυρθείς, θα βρεθείς στο Παλιό Λιμάνι – όταν δεις το καμπαναριό του Αγίου Νικολάου. Είναι μια πολύ γραφική διαδρομή με αρχοντικά να ξεπροβάλλουν σε κάθε γωνιά. Tip: Πάρε παγωτό μηχανής από το Il Posto δίπλα στο λιμάνι, είναι του ονείρου! 
  2. Πήγαινε στην όμορφη παραλία των Αγίων Αναργύρων. Στην άκρη υπάρχει μονοπάτι που σε οδηγεί στη σπηλιά του Μπεκίρη για πολλές βουτιές – θα θυμηθείς την ταινία «Τζένη, Τζένη» του ελληνικού κινηματογράφου.
  3. Αξίζει να δεις το Μουσείο των Σπετσών, που παλιά ήταν η κατοικία του Χατζηγιάννη Μέξη – πρώτου άρχοντα και ευεργέτη των Σπετσών. Σήμερα στεγάζεται και λειτουργεί ως αρχαιολογική ιστορική και λαογραφική συλλογή με διάφορα κειμήλια της Επανάστασης.
  4. Μια και αναφερθήκαμε στην Επανάσταση, ο νους πάει στην καπετάνισσα Μπουμπουλίνα, μεγάλη ιστορική φιγούρα του νησιού. Επισκέψου το ομώνυμο αρχοντικό με το μοναδικό σκαλιστό ταβάνι στη μεγάλη σάλα, που λειτουργεί ως μουσείο, με ζωντανή ξενάγηση κατά την οποία θα μάθεις πολλά για τη ζωή και το έργο της. 
  5. Κοντά στον Φάρο βρίσκεται το εκκλησάκι της Παναγίας της Αρμάτας που χτίστηκε ύστερα από τη νίκη των Σπετσιωτών, των Υδραίων και των Ψαριανών εναντίον των Τούρκων, στις 8 Σεπτεμβρίου 1822. 
  6. Επισκέψου και το κόκκινο εκκλησάκι της Ανάστασης και συνέχισε για μια βουτιά στην παραλία Καΐκι, την πιο busy παραλία των Σπετσών.
  7. Πιες έναν απογευματινό καφέ στη μεγάλη βεράντα του θρυλικό ξενοδοχείου Ποσειδώνιο, με θέα τα πολυτελή σκάφη της προβλήτας.
  8. Αν είσαι φαν της τέχνης και βρεθείς στο νησί μετά τις 10 Αυγούστου, επισκέψου οπωσδήποτε την ομαδική έκθεση σύγχρονης τέχνης «An Eye is all I am» στην γκαλερί Baraka Art Space στο Παλιό Λιμάνι. Θα δεις έργα από τους Δημήτρη Γκέτση, Κυβέλη Ζωή, Πάνο Τσαγκάρη, Gianna Dispenza.
  9. Στο νησί ξεχνάς πώς είναι να οδηγείς, αφού απαγορεύονται τα αμάξια (εκτός από κάποιες ειδικές άδειες ντόπιων). Μπορείς να νοικιάσεις μηχανάκι ή ακόμα καλύτερα ποδήλατο και να κάνεις τον γύρο του νησιού. Θα σου πάρει λιγότερο από 1 ώρα ή 2 ώρες αντίστοιχα και θα ξετρελαθείς. Το πράσινο αναμειγνύεται με τη θάλασσα και το αποτέλεσμα είναι μαγικό. Κάνε ένα στοπ στο ελικοδρόμιο του νησιού και χάζεψε τη γραφική Σπετσοπούλα. Δεν είναι επισκέψιμη, εκτός και αν γνωρίζεις την οικογένεια Νιάρχου. 
  10. Πριν φύγεις, επιβάλλεται μια μαργαρίτα στο Spetsa Bar διά χειρός κυρίου Κώστα. Είναι το μπορντό μαγαζάκι με κίτρινα παράθυρα πίσω από την παραλία του Αγίου Μάμα.