Ταξιδια

10 πράγματα να κάνεις στο Ναύπλιο

Βόλτες με σκάφος, φωτογραφίες στα παλιά αρχοντικά, παγωτά, πολιτιστικά δρώμενα, γευσιγνωσίες στην πιο instagramic πόλη της Αργολίδας

Κατερίνα Καμπόσου
ΤΕΥΧΟΣ 926
4’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ

Τι να κάνεις στις διακοπές σου στο Ναύπλιο

1. Ανάβαση στο Παλαμήδι με τα 999 σκαλιά

Εξοπλίσου με καπελάκι, παγούρι και αθλητικά για να ανεβείς τα 999 –κατά τον μύθο– σκαλιά (857 είναι στην πραγματικότητα) που οδηγούν στο επιβλητικό φρούριο Παλαμήδι στο Ναύπλιο. Εκεί θα περιγηθείς στους μεσαιωνικούς προμαχώνες, θα δεις το κελί του Κολωκοτρώνη, το χρονολογημένο από το 1712 εκκλησάκι του Αγίου Ανδρέα, ενώ υπάρχει κι αναψυκτήριο με πανοραμική θέα.

© Jeroen Van Nierop /Unsplash

2. Επίσκεψη στο Μπούρτζι με καραβάκι

Η ενετική καστρονησίδα –σήμα κατατεθέν της πόλης– μετρά μόλις έναν χρόνο ανοιχτή για το κοινό, μετά από 20 χρόνια που παρέμενε κλειστή. Το καραβάκι αναχωρεί κάθε μισή ώρα μπροστά από το Napoli Di Romania, με αντίτιμο 5 ευρώ, και το δρομολόγιο διαρκεί 3 λεπτά. Θα νιώσεις για λίγο πειρατής εξερευνώντας τις κάμαρες και τους πυργίσκους με θέα στο Ναύπλιο και το Μυρτώο πέλαγος.

© Theo Maroulis / Unsplash

3. Στις παραλίες με σκάφος

Το Ναύπλιο διαθέτει αρκετούτσικες παραλίες, όπως την Καραθώνα και την Αρβανιτιά για γρήγορη βουτιά εντός των τοιχίων, την  Πλάκα, το Κονδύλι, την Κάντια και το Τολό στο 20λεπτο περίπου από την πόλη. Αυτό που αξίζει και με το παραπάνω είναι η βόλτα με καταμαράν στις άγνωστες παραλίες και τις νησίδες της περιοχής, το Νεράκι, το Κορωνήσι, τη Ρόμβη, το Δασκαλειό, το Νεκροταφείο, τις Βίλλες και οι βουτιές κάτω από την Ακροναυπλία. Στο «Νafplio4sail» στο λιμάνι του Ναυπλίου, μπορείς να κλείσεις την κρουαζιέρα σου για να πας σε οποιαδήποτε «μυστική» ακρογιαλιά θέλεις, χωρίς να περπατήσεις ή να κολυμπήσεις μέχρι εκεί.

© Nafplio For Sail / Sophia Revithi

4. Φτιάξε το δικό σου κομπολόι

Σε ένα κτίριο της οθωμανικής περιόδου που θεωρείται από τα παλαιότερα διατηρημένα του Ναυπλίου, βρίσκεται το Μουσείο Κομπολογιού. Εκεί θα δεις μια μεγάλη συλλογή από σπάνια κομπολόγια, τα οποία προέρχονται από όλον τον κόσμο και στο εργαστήριό του φιλοξενούνται workshops ανοιχτά προς όλους, προκειμένου να δημιουργήσουν βήμα βήμα το δικό τους μοναδικό κομπολόι.

5. Για φωτογραφίες στα σοκάκια με τα παλιά αρχοντικά

Βουκαμβίλιες που κρέμονται από τα μπαλκονάκια, ασβεστωμένες αυλές με πολύχρωμες γλάστρες, αρχοντικά, λιλιπούτεια σπιτάκια με κεραμοσκεπές και γραφικά εκκλησάκια βρίσκονται σε κάθε σοκάκι, ιδανικά για εξερεύνηση και φωτογραφίες.

© Vladan Raznatovic / Unsplash

6. Ναύπλιο, η πόλη του παγωτού

Οι ντόπιοι λένε ότι η πόλη δεν θα ήταν ίδια χωρίς τη μυρωδιά του φρέσκου παγωτού σε κάθε σοκάκι. Στο κέντρο της παλιάς πόλης μόνο, λειτουργούν τουλάχιστον 5 παγωτατζίδικα, το ένα καλύτερο από το άλλο. Αναφέρω ενδεικτικά τον Κουστένη, την παλαιότερη επιχείρηση παγωτών στην πόλη, το ξακουστό Antica Gelateria di Roma (Ιταλός) που στο παγωτό προσθέτει φρεσκοχτυπημένη σαντιγί και το Gelateria Da Roberto που σερβίρει, εκτός από κλασικό παγωτό, και ειδικά παρασκευασμένο για σκυλιά.

7. Για καλλιτεχνικά δρώμενα στο Φουγάρο και στο ΙΒΠ

Το Φουγάρο είναι ο ξακουστός πολυχώρος πολιτισμού στο Ναύπλιο, που κατά διαστήματα φιλοξενεί από εκθέσεις μέχρι θεατρικές παραστάσεις και συναυλίες. Για το καλοκαίρι θα τρέχει έκθεση αφιερωμένη στο έργο του γλύπτη Γιάννη Παππά και στον έφιππο ανδριάντα του Μεγάλου Αλεξάνδρου, σε συνδιοργάνωση με το Μουσείο Μπενάκη. Το Ίδρυμα Βασίλη Παπαντωνίου (γνωστό και ως ΙΒΠ), που βρίσκεται στην καρδιά της παλιάς πόλης, φιλοξενεί μεταξύ άλλων εκθέσεων τη συλλογή με τα ελληνικά γυναικεία και ανδρικά τοπικά ενδύματα, που χρονολογούνται από τον 19ο έως τις αρχές του 20ού αιώνα, αλλά και συλλογή με παιδικά παιχνίδια της ίδιας περιόδου.

8. Wine Tasting

Στην ευρύτερη περιοχή του Ναυπλίου δραστηριοποιούνται οινοποιεία και αποστακτήρια, ενώ τα τελευταία χρόνια έχουν ανοίξει στην πόλη διάφορα wine bars και κάβες που προωθούν όχι μόνο τα τοπικά κρασιά, αλλά και τους παραγωγούς όλης της Πελοποννήσου. Στο Periklis Winosophy, μπορείς να δοκιμάσεις κρασιά και σαμπάνιες, αλλά και να προμηθευτείς για το σπίτι. Στην μπάρα του Mediterraneo, το κρασί συνοδεύεται από τοπικά αλλαντικά και τυριά.

9. Κάνε τον γύρο της Αρβανιτιάς

Πρόκειται για μια πανέμορφη, ημικυκλική διαδρομή –ενδείκνυται για το ηλιοβασίλεμα– σε έναν περιφερειακό πλακόστρωτο με φραγκοσυκιές, που ξεκινά στον λεγόμενο «όμιλο» και καταλήγει μετά από ένα χιλιόμετρο στην παραλία της Αρβανιτιάς. Από εκεί όποιος θέλει μπορεί να πάρει τον ανηφορικό δρόμο για το Ρολόι, που προσφέρει μαγική θέα στην παλιά πόλη.

© Richard Plevrakis / Unsplash

10. Επίσκεψη στην έκθεση βιβλίου

Γίνεται κάθε χρόνο από τις 26 Ιουλίου ως τις 18 Αυγούστου και σε αυτή συμμετέχουν 80 εκδοτικοί οίκοι με νέες, αλλά και παλαιότερες εκδόσεις. Τα περίπτερά τους στήνονται μπροστά από τα Λύκεια και στους πάγκους, πέρα από βιβλία, ενίοτε μπορείς να βρεις επιλεγμένα τοπικά προϊόντα.