Ταξιδια

Μεσσηνία: Ο υπέροχος Νότος της Ελλάδας

Δαντελένιες ακρογιαλιές και όμορφα χωριά, κάστρα και βυζαντινά εκκλησάκια, καταπληκτικό φαγητό και έντονη νυχτερινή ζωή. Ετοιμάσου για τις πιο όμορφες διακοπές της ζωής σου.

114868-649339.jpg
Μαρία Αλεξίου
ΤΕΥΧΟΣ 926
3’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Μεσσηνία 2024
Μάνη, Καρδαμύλη © EUROKINISI / Κονταρίνης Γιώργος

Μεσσηνία: Δέκα πράγματα που αξίζει να κάνεις 

Τη Μεσσηνία όσοι την ξέρουμε και τη λατρεύουμε, από τη μια χαιρόμαστε γιατί τα τελευταία χρόνια γνωρίζει μεγάλες δόξες κι από την άλλη έναν φόβο τον έχουμε μήπως και τα πλήθη των τουριστών την κάνουν να χάσει αυτήν τη μοναδική, ανεπιτήδευτη, συγκλονιστική της φυσιογνωμία. Όμως η Μεσσηνία, ένας αληθινός Παράδεισος επί της Γης, κρατάει γερά τις παλιές ομορφιές της και συνεχώς προσθέτει καινούργιες, αυτές που την εισάγουν απαλά στη νέα της εποχή. Η πρωτεύουσα Καλαμάτα, απέχοντας μόνο 2,5 ώρες από την Αθήνα, έχει γίνει χοτ προορισμός για όλο τον χρόνο, όμως με τόσες πολλές και πανέμορφες θάλασσες γύρω της είναι προφανές ότι το καλοκαίρι ζει στο φόρτε της. Στη Μεσσηνία θα πας ανυποψίαστος για ένα πρώτο σαββατοκύριακο γνωριμίας, όμως θα ερωτευτείς τα πάντα γύρω σου και δεν θα μπορείς να ξεκολλήσεις...  

Μεσσηνία 2024
  1. Θα επισκεφτείς το Κάστρο της Καλαμάτας που χρονολογείται από τον 13ο αιώνα κι ύστερα να κατηφορίσεις στα στενά γραφικά δρομάκια της παλιάς πόλης, αν είναι Σάββατο να πας μια βόλτα από την Κεντρική Αγορά για να πάρεις γεύση από τα ντόπια εξαιρετικά προϊόντα, ύστερα να καθίσεις σε κάποιο από τα στέκια της οδού Υπαπαντής για μια παγωμένη μπίρα κι ένα πιάτο γουρνοπούλα.
  2. Θα περπατήσεις στην κεντρική οδό Αριστομένους με την μεγάλη πλατεία με τα άπειρα μαγαζιά και τις καφετέριες, να χαζέψεις τα παλιά νεοκλασικά αρχοντικά, να πας μια βόλτα από το Πάρκο-Μουσείο Σιδηροδρόμων. Το τελευταίο Παρασκευοσάββατο του Αυγούστου (φέτος 30-31/8) η πόλη ζει τις «λευκές νύχτες» της με όλα τα εμπορικά της ανοιχτά μέχρι τα ξημερώματα. Όλη η Καλαμάτα βγαίνει στους δρόμους, κατεβαίνουν για ψώνια και όλα τα χωριά, μουσικές ακούγονται από παντού κι όλα γίνονται γιορτή.
  3. Θα χαθείς τριγυρνώντας την πόλη με το αυτοκίνητο στις γειτονιές και να βρεις την «Κηπούπολη», την περιοχή μέσα στον αστικό ιστό, γεμάτη παλιά κτήματα με υποστατικά – έτσι ήταν παλιά το μεγαλύτερο μέρος της πόλης. Τώρα πια τα περισσότερα έχουν δώσει τη θέση τους στις πολυκατοικίες, αλλά υπάρχουν ακόμη μικρά στενά μέσα στην οργιώδη βλάστηση και οι μυρωδιές από αγιόκλημα, γιασεμί, εσπεριδοειδή, συκιές θα σε μαγέψουν.
  4. Το καλοκαίρι όλη η πόλη «ζουζουνίζει» πάνω στην κεντρική, παραθαλάσσια οδό Ναυαρίνου, είναι η παραλία της Καλαμάτας και είναι γεμάτη beach bars, καφετέριες, σουβλατζίδικα, ψαροταβερνάκια. Το πρωί θα κάνεις μπάνιο, η θάλασσα είναι πεντακάθαρη και με γαλάζια σημαία, κάποια σημεία της είναι οργανωμένα, αλλά και σε αρκετά μπορείς να απλώσεις τη δική σου πετσέτα. Χάζεψε το ιστορικό Πανελλήνιον, αλλά και το Γυμνάσιο Παραλίας – βγαλμένο από παλιά ελληνική ταινία.
  5. Θα επισκεφτείς τη Συλλογή Ελληνικών Ενδυμασιών "Βικτωρία Γ. Καρέλια" (Σταδίου 64), για να θαυμάσεις μια από τις πληρέστερες πανελλαδικά συλλογές ελληνικών τοπικών ενδυμασιών. Δημιουργήθηκε από το ιδρυτικό μέλος και επί σειρά ετών Πρόεδρο του Λυκείου των Ελληνίδων Καλαμάτας, κα Βικτωρία Καρέλια, αρχικά ως προσωπική συλλογή και περιλαμβάνει έναν μεγάλο αριθμό πλήρων ενδυματολογικών συνόλων ,αλλά και εξαρτημάτων, γυναικείων και ανδρικών, από όλες τις περιοχές της Ελλάδας. 
    Μεσσηνία 2024
    Μάνη, Γερολιμένας © Unsplash
  6. Το «μπαλκόνι» της Καλαμάτας είναι η Βέργα. Στα 8 χιλιόμετρα από το κέντρο της πόλης, θα πας από τον παραλιακό δρόμο που οδηγεί στα χωριά της Αβίας. Μέρος με αρκετά εστιατόρια και μπαρ, θα κάτσεις για ποτό ή φαγητό στις δροσιές, αλλά και για την «αεροπλανική» θέα στον Μεσσηνιακό Κόλπο και την πανέμορφη φωτισμένη πόλη.
  7. Αβία! Περιοχή συγκλονιστικής «παλιακής» ελληνικής ομορφιάς. Μια ακτογραμμή και πάνω της τα παραθαλάσσια εξοχικά των Καλαματιανών ακριβώς πάνω στο κύμα με τις βουκαμβίλιες, τις ελιές, τα κυπαρισσάκια, τα λουλουδικά των αυλών σε οργιώδη συνύπαρξη. Θα περάσεις από  χωριουδάκια-οικισμούς με ονόματα όπως Αρχοντικό, Μικρή Μαντίνεια, Ακρογιάλι, Παλιόχωρα, Κιτριές, θα σταματήσεις για μπάνιο στην οργανωμένη Σάντοβα με τη  μεγάλη αμμουδερή ακρογιαλιά και τα beach bar ή σε όποιο μικρό ερημικό κολπάκι κλέψει τη ματιά σου. Όνειρο!
  8. Δυτικά, η Πύλος, η Μεθώνη, η Κορώνη είναι τρεις πανέμορφες κωμοπόλεις με ονειρεμένα κάστρα που σε μεταφέρουν σε καιρούς αλλοτινούς και ιστορίες με πριγκιπέσσες και νεράιδες. Στην Πύλο, κάτσε στην μεγάλη κεντρική πλατεία για καφέ κάτω από τα πλατάνια και ύστερα κανόνισε επίσκεψη με καΐκι στα νησάκια Σαπιέντζα και Σφακτηρία. Στην πανέμορφη Μεθώνη ρίξε βουτιές στην παραλία της με θέα το βενετσιάνικο κάστρο, το βράδυ περιηγήσου στα γραφικά στενά κι ύστερα κάτσε σε κάποιο από τα πολλά ταβερνάκια, εστιατόρια και μπαρ. Στην Κορώνη, που μοιάζει με νησί, θαύμασε το κάστρο και τις φυσικές της ομορφιές, κολύμπησε στην απέραντη παραλία Ζάγκα ή πήγαινε να δροσιστείς στην περίφημη παραλία της Βοιδοκοιλιάς.
  9. Από την άλλη μεριά, την ανατολική, ξεκίνα για εκδρομές στην πανέμορφη Μάνη, πέρνα από την ονειρεμένη Καρδαμύλη, κάνε στάσεις στα μικρά γραφικά και παραθαλάσσια χωριουδάκια Τραχήλα, Άγιος Νικόλαος, Άγιος Δημήτριος, κολύμπησε στον διάσημο (πια) Φονιά, στο Καταφύγι (με βουτιές από τα βράχια) ή πήγαινε στις πιο κοσμικές και οργανωμένες παραλίες της Στούπας και της Καλογριάς.

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

Tα καλύτερα άρθρα της ημέρας έρχονται στο mail σου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.