Ταξιδια

Τι κάνει την Αίγινα τόσο μοναδική;

Το νησί με το διάσημο φιστίκι, τα γραφικά στενά και τις παραλίες που θα κολυμπήσεις παρέα με παγώνια, βρίσκεται μόλις μία ώρα από το λιμάνι του Πειραιά

Ελένη Βαρδάκη
Ελένη Βαρδάκη
ΤΕΥΧΟΣ 926
2’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Αίγινα 2024
© Στράτης Κωνσταντάρας

Αίγινα: Δέκα πράγματα που αξίζει να κάνεις στο νησί

Αίγινα, το μέρος στην καρδιά του Σαρωνικού και μια ανάσα από την Αθήνα. Με τα γαλανά νερά της, τα όμορφα, σαν από άλλη εποχή δρομάκια και τη φυσική ομορφιά της να σε ηρεμεί, είναι ιδανικός προορισμός για μονοήμερη εκδρομή και στιγμές καλοκαιρινής ραστώνης.

  1. Βόλτες δίπλα από την παραλία, ταβερνάκια και τσιπουράδικα για να διαλέξεις και κόσμος πάντοτε χαμογελαστός. Με το που φτάσεις στο λιμάνι, κατευθύνσου προς το πάρκινγκ –ακόμα και αν δεν έχεις όχημα– και βρες την τοιχογραφία «Θησαυρός της Αίγινας» του Λεωνίδα Γιαννακόπουλου. Άνοιξε την κάμερα, χάρισε ένα χαμόγελο και βγάλε τη δική σου καρτ ποστάλ φωτογραφία. 
  2. Στο κέντρο της πόλης θα δεις πολλά μαγαζιά με καφέ και γλυκά, μεταξύ των οποίων το ιστορικό ζαχαροπλαστείο Αιάκειον που λειτουργεί από το 1958 και φτιάχνει το πιο νόστιμο παγωτό φιστίκι, και το παραδοσιακό καφενείο του Μοίρα που βρίσκεται εκεί από το 1952.
  3. Ο Ναός της Αφαίας είναι ένα από τα πιο γνωστά αξιοθέατα, όχι μόνο στην Αίγινα, αλλά σε όλη την Ελλάδα. Βρίσκεται στην ανατολική πλευρά του νησιού, αν πεινάσεις υπάρχει καντίνα και είναι το κατάλληλο spot για απογεύματα με θέα όλο το νησί.
  4. Μια επίσκεψη στο μοναστήρι και στον μεγαλοπρεπή ναό του Αγίου Νεκταρίου, ένα από τα πιο γνωστά ορθόδοξα προσκυνήματα, όπου θα δεις τον τάφο και την κάρα του Αγίου. Ο Άγιος Νεκτάριος θεωρείται θαυματουργός, διότι σύμφωνα με μαρτυρίες, πραγματοποίησε θαύματα, ενώ βρισκόταν ακόμη στη ζωή. Εκτός από το Μοναστήρι του Αγίου Νεκταρίου, στην περιοχή υπάρχει και η Μονή της Αγίας Αικατερίνης, αλλά και το εκκλησάκι του Σταυρού. Από τον προαύλιο χώρο του Σταυρού ξεκινά και το μονοπάτι που οδηγεί στην Παλιαχώρα Αίγινας.
  5. Η Παλιαχώρα ή Παλαιοχώρα, γνωστή και ως Μυστράς της Αίγινας, είναι ένας εγκαταλελειμμένος μεσαιωνικός οικισμός και αποτέλεσε από τους μέσους βυζαντινούς χρόνους μέχρι τις αρχές του 19ου αιώνα τον κεντρικό οικισμό του νησιού. Είναι κτισμένη σε λόφο κοντά στις βόρειες ακτές του νησιού, πάνω από τη μονή του Αγίου Νεκταρίου, δίπλα στον δρόμο που οδηγεί από την πόλη της Αίγινας στον Μεσαγρό και τον ναό της Αφαίας.
  6. Στη λίστα σου πρόσθεσε τον Αρχαίο Ελαιώνα, το καταπράσινο μέρος με τις αιωνόβιες ελιές, που έχει πρωταγωνιστήσει στα εξώφυλλα των μεγαλύτερων περιοδικών μόδας, χάρη στον οίκο Hermès και τη φωτογράφιση της κολεξιόν του  εκεί, το 2005.
  7. Για βουτιές και ηλιοθεραπεία παρέα με παγώνια και ελάφια, ήρθε η στιγμή να γνωρίσεις τη Μονή, το μικρό εξωτικό νησάκι του Αργοσαρωνικού, σε απόσταση 500 μ. από την παραλία Πέρδικα. Το μόνο που χρειάζεται είναι να επιλέξεις με ποιο καραβάκι θα πας, καθώς πραγματοποιούνται δρομολόγια κάθε μία ώρα.
  8. Αν θες να πάρεις τα βουνά, αξίζει να κάνεις τον γύρο του Ελλάνιου Όρους, μια διαδρομή με αρχή το χωριό Ανιτσαίο –φημίζεται για το φαγητό του– και τερματισμό τον ναό των Ταξίαρχων, στην περιοχή Σφυρίχτρες.
  9. Η Αίγινα έχει μια καλλιτεχνική πλευρά, αρκεί να περάσεις από τα σωστά σημεία. Αριστερά από το λιμάνι θα ανηφορίσεις και θα φτάσεις προς την αρχαία Κολώνα. Στον παραλιακό δρόμο της Νίκου Καζαντζάκη θα βρεις το γλυπτό του καλλιτέχνη Γιάννη Μόραλη, ενώ ακριβώς πίσω του είναι το μουσείο τού ζωγράφου Νίκου Νικολάου, επισκέψιμο κάθε Σάββατο στις 6:30. Μην ξεχάσεις τον ρομαντικό Φάρο του Μπούζα, ο οποίος ανακηρύχθηκε μνημείο της νεότερης ελληνικής ιστορίας στην πόλη.
  10. Κάνε μπάνιο μέχρι να δύσει ο ήλιος στις παραλίες Σαρπά ή Κλειδί στη Πέρδικα και μετά πήγαινε στο γραφικό λιμανάκι της Πέρδικας για να δοκιμάσεις το ντόπιο ψαράκι, τις κατσούλες.

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

Tα καλύτερα άρθρα της ημέρας έρχονται στο mail σου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.