Ταξιδια

Θες να κάνεις διακοπές με σκάφος στην Αθηναϊκή Ριβιέρα;

Γεύμα, ύπνος και snorkeling 20 λεπτά από το κέντρο της πόλης. Διάβασε όλα όσα πρέπει να ξέρεις

Κατερίνα Καμπόσου
ΤΕΥΧΟΣ 926
4’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ

Κρουαζιέρα στην Αθηναϊκή Ριβιέρα: Tips και πληροφορίες

Αγκίστρι, Μετώπη, Μονή και Υδρούσα για sunset. Ύδρα, Σπέτσες, Πόρος και Αίγινα μέχρι την εμφάνιση των πρώτων αστεριών στον αττικό ουρανό. Με μπουφέ ή ατομικό ολοκληρωμένο γεύμα, γευσιγνωσία κρασιού, dj και εξοπλισμό για snorkeling στα νερά του Σαρωνικού κόλπου. Οι κρουαζιέρες κατά μήκος της Αθηναϊκής Ριβιέρας είναι πιο δημοφιλείς από ποτέ, με το 80% πλέον των επισκεπτών της Αθήνας να γνωρίζει ότι η πόλη διαθέτει παραλιακό μέτωπο και νησιά προσβάσιμα σε 2 ώρες από το κέντρο.

Διακοπές με σκάφος στην Αθηναϊκή Ριβιέρα

Με ένα γρήγορο search στο Google, τα αποτελέσματα που εμφανίζονται για τις ημερήσιες εξορμήσεις με σκάφος –καταμαράν ή ιστιοπλοϊκό– είναι δεκάδες, μαζί με αναλυτικές αξιολογήσεις και πληροφορίες για τον καπετάνιο, το πλήρωμα και τη διαδρομή. Για να διαφοροποιηθούν ως επιλογές εξορμήσεων περιλαμβάνονται και έξτρα παροχές, οι οποίες τις κάνουν πιο ελκυστικές για τους ενδιαφερόμενους. 

Το σημείο συνάντησης συνήθως δίνεται στη μαρίνα Ζέας, τη μαρίνα Φλοίσβου ή τη μαρίνα Καλλιθέας. Ποιες είναι οι δημοφιλέστερες διαδρομές; Τι χρειάζεται να πάρει κανείς μαζί του και πόσο κοστίζουν τέτοιου τύπου εκδρομές; 

Στο Yacht Club Αμφιθέας στο Παλαιό Φάληρο, ο Γιάννης Γιαμακίδης με την Ντενίζ Δημητριάδου έχουν μετατρέψει τις κρουαζιέρες στην Αθηναϊκή Ριβιέρα σε οικογενειακή υπόθεση. Μουσικός στο επάγγελμα και ιδιωτική υπάλληλος αντίστοιχα, αποφάσισαν να αφήσουν τις δουλειές τους κι απέκτησαν το χειροποίητο σκάφος Aiolis το 2015.

«Όταν ξεκινήσαμε τις κρουαζιέρες δεν υπήρχε καν ο όρος Αθηναϊκή Ριβιέρα. Οι Αθηναίοι δεν επέλεγαν τις διακοπές σε ιστιοπλοϊκό, παρά μόνο τις μαζικές κρουαζιέρες προκειμένου να δουν πολλά νησιά ταυτόχρονα. Σήμερα τα πράγματα είναι διαφορετικά, η ζήτηση σε όποια δραστηριότητα αφορά τη συγκεκριμένη περιοχή έχει αυξηθεί, η σεζόν έχει διευρυνθεί ξεκινώντας από Απρίλιο ως Νοέμβριο και το 25% των επισκεπτών μας είναι Αθηναίοι, από εκεί που οι τουρίστες κάλυπταν το 100%» μου λέει η cruise planner Ντενίζ Δημητριάδου.

Οι γαστρονομικές κρουαζιέρες

Το ζευγάρι έδωσε έμφαση  στα «gastronomy tours». «Μας προτιμούν τουρίστες foodies, που θα έρθουν για το experience του γεύματος εν πλω. Στρώνουμε τραπέζι με βάση τα πιο χαρακτηριστικά παραδοσιακά πιάτα και ελληνικές πρώτες ύλες, όλα φτιαγμένα από εμάς, όπως τρώμε στο σπίτι μας με τα παιδιά μας. Από χωριάτικη σαλάτα, αλοιφές (όπως μελιτζανοσαλάτα και, φυσικά, τζατζίκι) και σαγανάκι μέχρι μουσακά, γεμιστά, κεφτεδάκια και στριφτή τυρόπιτα από την πεθερά, είναι κάποια από τα πιάτα που σερβίρονται εκεί που στήνεται η τραπεζαρία. Παράλληλα απολαμβάνουν κρασί από τα οινοποιεία της Πελοποννήσου» μου λέει ο Γιάννης, ο οποίος εκτελεί χρέη καπετάνιου.

Οι πιο δημοφιλείς είναι οι κρουαζιέρες μισής μέρας μαζί με άλλο γκρουπ, οι οποίες ξεκινούν από τα 180 ευρώ το άτομο, ενώ οι private ενδεικτικά κοστίζουν συνολικά 1.080 ευρώ.

Σκάφος αντί για διαμέρισμα

Έπειτα, υπάρχει και η δυνατότητα της διανυκτέρευσης. Το ιστιοφόρο λειτουργεί παράλληλα ως πλωτό ξενοδοχείο, με ανέσεις όμοιες με τα καταλύματα της στεριάς. Έχει κουζίνα που διαθέτει τα πάντα –από ψυγείο και κατάψυξη μέχρι φούρνο–, σαλόνι, υπνοδωμάτια με κλιματιστικό, 24ωρη ρεσεψιόν, τηλεόραση, Wi-Fi και μπάνιo. «Από την επόμενη μέρα που έγινε η καταχώρηση στις πλατφόρμες σαν πλωτό ξενοδοχείο, είχαμε τεράστια ανταπόκριση. Όσοι επέλεξαν να κοιμηθούν εδώ το βράδυ εντυπωσιάστηκαν από την ιδιαίτερη ενέργεια ενός σκάφους φτιαγμένου στο χέρι και τους γαλήνιους ήχους από τον παφλασμό των κυμάτων».

Για snorkeling στα νησιά της Αττικής

Ο επισκέπτης στις κρουαζιέρες φέρνει μονάχα το μαγιό του, καθώς στο σκάφος παρέχονται όλα τα απαραίτητα – από πετσέτες, μέχρι βατραχοπέδιλα και μάσκες θαλάσσης. Αγαπημένη στάση για βουτιές, αν κρίνουμε από το υλικό που αναρτάται στα social media, η Υδρούσα, που βρίσκεται απέναντι από τον Ναυτικό Όμιλο της Βούλας και σε συνδυασμό με τα σκάφη που την προσεγγίζουν, αποπνέει έναν κοσμοπολίτικο χαρακτήρα, αν και δεν κατοικείται. Αμέσως μετά το εξίσου ακατοίκητο νησάκι της Μονής, που πολλοί απ’ όσους το έχουν επισκεφτεί για μπάνιο θεωρούν ότι διαθέτει από τις ωραιότερες παραλίες του Σαρωνικού. Τέλος, η παρθένα νησίδα Μετώπη, που βρίσκεται ανάμεσα σε Αίγινα και Αγκρίστρι και διαθέτει μια μικρή παραλία με λευκή άμμο, εύκολα προσβάσιμη με σκάφος. Το snorkeling είναι η νούμερο ένα δραστηριότητα/trend που ζητούν οι επισκέπτες, κατά την οποία φορούν αναπνευστήρες και εξερευνούν τον βυθό.

Slow living εμπειρία για τους Αθηναίους

«Ο Αθηναίος, από εκεί που περίμενε το ΣΚ για να πάει εκδρομή, τώρα μπορεί να μπει σε mood διακοπών χωρίς να λείψει. Από τη στιγμή που βγάζει τα παπούτσια στο σκάφος και μπαίνει μουσική, ξεκινά μια slow living εμπειρία. Μαζεύονται στο κόκπιτ σαν να βρίσκονται στο καθιστικό του σπιτιού τους, το τραπέζι ανοίγει και πίνουν τον καφέ τους με θεά το πέλαγος, παίζουν χαρτιά και επιτραπέζια και χορεύουν πολύ. Η καλλιτεχνική φωτογράφιση στο σκάφος είναι must, ειδικά στο διάστημα του “golden hour”» λέει η Ντενίζ, που τονίζει ότι οι κρουαζιέρες στην Αθηναϊκή Ριβιέρα είναι λύση σαν «από μηχανής θεός» για τους Αθηναίους που παραμένουν τα καλοκαίρια στην πόλη. 

«Γλιτώνουν χρόνο, κόπο και χρήμα μια και μας βρίσκουν εύκολα, χωρίς να βγουν από τα τοιχία της πόλης αποφεύγοντας παράλληλα την κίνηση και τα έξτρα καύσιμα, αλλά και την εύρεση σετ ξαπλώστρας – η τιμή της οποίας έχει εκτοξευτεί. Παράλληλα, στο πακέτο περιλαμβάνονται πλήρες σπιτικό γεύμα και οι ανέσεις που θα αναζητούσαν σε beach bars. To αναγνωρίζουν αρκετοί που έχουν ξεμείνει στην Αθήνα τον Αύγουστο, και πολλές φορές προκειμένου να αποφύγουν τα συνηθισμένα και να αντιμετωπίσουν τις υψηλές θερμοκρασίες μάς ζητούν να φιλοξενήσουμε τα πάρτι τους».