Ταξιδια

Διακοπές στην Ύδρα: Αυτά είναι τα 10 must

Βουτιές, διαδρομές, στέκια, εικαστικές προτάσεις. Καλοκαίρι στη ντίβα του Αργοσαρωνικού χωρίς αυτά δεν γίνεται.

Ιωάννα Γκομούζα
ΤΕΥΧΟΣ 926
3’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ

Ύδρα: τι να μη χάσετε τον Αύγουστο 2024

Μια μακρόσυρτη περαντζάδα costa costa, λίγο πριν πέσει ο ήλιος. Χαζεύουμε τα ινσταγκραμικά αρχοντικά της Ύδρας και από τη λιθόστρωτη προκυμαία βάζουμε στόχο το Καμίνι, πάντα με τη θάλασσα στα πόδια μας. Επιστρέφουμε από τον εσωτερικό δρόμο διασχίζοντας τα καλντερίμια ανάμεσα στα γραφικά σπίτια της Κιάφας, της παλιάς πόλης.

Με μαγιό στη Σπηλιά και την Υδρονέτα. Η πιτσιρικαρία κάνει διαγωνισμό βουτιάς από τα βράχια κι εμείς αραχτοί στο café χαζεύουμε τη φάση και τα θαλάσσια ταξί να μπαινοβγαίνουν στο λιμάνι της Ύδρας.

Βουτιές στη Σπηλιά στην Ύδρα © Χριστίνα Τερζίδου / Unsplash

Εκδρομή με καϊκι στις πιο μακρινές παραλίες. Ιδανικά πάμε νωρίς για να βρούμε σκιά στον Άγιο Νικόλαο και στο Μπίστι. Εναλλακτικά, κατεβαίνουμε στον Βλυχό και μετά καθόμαστε για ψάρι και λαδερά στην ταβέρνα της Μαρίνας.

"8 γυναίκες", Hydra School Projects

Τέχνη, πολλή τέχνη. Κλασικό το «προσκύνημα» στον χώρο του Ιδρύματος ΔΕΣΤΕ στο παλαιό σφαγείο, με τη θάλασσα στο «πιάτο». Στα κελιά του φέτος δουλειά του Αμερικανού διάσημου καλλιτέχνη George Condo, μια πινακοθήκη αφιερωμένη σε ψυχές μετέωρες ανάμεσα στην τρέλα και τη μοναξιά. Θεσμός το πέρασμα από την έκθεση του Hydra School Projects, που αυτό το καλοκαίρι φέρνει ταινίες, γλυπτά και ζωγραφικά έργα από «8 γυναίκες» στο Λύκειο της Ύδρας.

George Condo, "The Mad and the Lonely", ΔΕΣΤΕ Ύδρα

Όταν έρθει η ώρα για ποτό ξεκινάμε από τον Μύλο της Σοφίας Λόρεν χαζεύοντας το ηλιοβασίλεμα και καταλήγουμε για κοκτέιλ και τεκίλες στα όρθια στο 1821 στα σοκάκια πίσω από το λιμάνι.

Πεινάσαμε; Στο Γιασεμί, στην πλακόστρωτη αυλή, ζητάμε τ’ αγαπημένα μας ελληνικά πιάτα. Η γουρουνοπούλα και το ψάρι έχουν ορκισμένους οπαδούς.

Θέλω γλυκό. Πάμε για αμυγδαλωτά εννοείται αλλά και φλωρεντίνες στον Τσαγκάρη. Μετά το μπάνιο τσακίζουμε, όμως, και παλιακά γλυκά (πάστες και ρυζόγαλα) στην Ανεμώνη. Για παγωτό (στα οπωσδήποτε τα υδραίκο αμυγδαλωτό, σορμπέ σοκολάτα και φιστίκι) στην Καραμέλα.

Να δω και σπίτι υδραίικο ιστορικό. Σε ύψωμα πάνω από το λιμάνι δεσπόζει η Οικία Λάζαρου Κουντουριώτη (με το έντονο κροκί χρώμα), όπου παρουσιάζονται σταθερά και πίνακες των Περικλή και Κωνσταντίνου Βυζάντιου. Και, φυσικά, το σπίτι-ατελιέ του Υδραίου ζωγράφου Παναγιώτη Τέτση. Και στα δύο φιλοξενούνται (έως 25/8) έργα από το πρότζεκτ σύγχρονης τέχνης «Υφαίνοντας το μέλλον».

Δωμάτιο στην Οικία Παναγιώτη Τέτση στην Ύδρα

Θερινό σινεμά όπως παλιά στη «Γαρδένια». Και η ταινία να μη σε πολυψήνει, περνάς για την εσάνς ελληνικού καλοκαιριού.

Ανάβαση στο Μοναστήρι του προφήτη Ηλία. Για τους κολλημένους με την πεζοπορία και εννοείται πριν σηκωθεί ο ήλιος. Ο ανήφορος πολύς (πολύς όμως), αλλά όταν φθάσεις σερβίρει αεροπλανική θέα στις απέναντι ακτές της Πελοποννήσου.