Ταξιδια

Podcast Ζήσε με αγάπη - Ξένια Κούρτογλου | Πώς θα ξεκουραστείτε πραγματικά τις φετινές διακοπές

Μερικές προτάσεις που, αν τις εφαρμόσετε, θα γυρίσετε με γεμάτες μπαταρίες

Ξένια Κούρτογλου
3’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ

Οι διακοπές είναι για όλους κάτι που περιμένουμε όλο το χρόνο για να ξεφύγουμε και να ανανεωθούμε. Συχνά όμως, μετά τις διακοπές νιώθουμε κούραση, κι αυτό γιατί πιθανά δεν έχουμε εξασφαλίσει εκείνες τις συνθήκες και επιλογές που θα μας ξεκουράσουν αληθινά. Θα μοιραστώ κάποιες προτάσεις, που αν τις εφαρμόσετε, θα σιγουρέψτε ότι τις φετινές διακοπές θα ξεκουραστείτε και θα γυρίσετε με γεμάτες μπαταρίες.

  • Επιλέξτε προσεκτικά με ποια παρέα θα πάτε διακοπές: Η παρέα σας στις διακοπές παίζει καθοριστικό ρόλο, γι’ αυτό επιλέξτε με ποιους θα πάτε και φροντίστε να είναι άνθρωποι με τους οποίους σας αρέσει να βρίσκεστε, σας ανεβάζουν ψυχολογικά, και νιώθετε μαζί τους καλά. Αν μάλιστα είναι να μείνετε και μαζί στον ίδιο χώρο, σιγουρέψτε ότι είναι άνθρωποι θετικοί και βολικοί, που δεν γκρινιάζουν, ούτε έχουν συνεχώς κάποιο παράπονο ή απαίτηση γιατί αυτό είναι πάρα πολύ κουραστικό.
  • Επιλέξτε προσεκτικά το πού θα πάτε διακοπές: Αυτό βέβαια είναι και σε απόλυτη συνάρτηση με την παρέα που είναι σημαντικό να είναι ταιριαστή: μην κάνετε το λάθος να υποχωρήσετε στον προορισμό των διακοπών μόνο και μόνο για να μη χαλάσετε το χατίρι της παρέας: για παράδειγμα, υπάρχουν κάποιοι που θέλουν στις διακοπές πολυκοσμία, κίνηση, ξενύχτι, clubbing και δράση, ενώ άλλοι θέλουν ένα ήρεμο νησί, με λίγο κόσμο και πιο απλή ζωή στη θάλασσα, χωρίς απαιτητικό ντύσιμο, για να ξεκουραστούν πραγματικά. 
  • Θυμηθείτε ότι διακοπές σημαίνει «διακόπτω» κάνω διάλειμμα: Ο λόγος που ανανεωνόμαστε και ξεκουραζόμαστε στις διακοπές είναι γιατί για δύο εβδομάδες σταματάμε να κάνουμε ότι κάναμε όλο το χρόνο: πάμε σ’ έναν άλλο τόπο για αλλαγή και γι’ αυτό το διάστημα αλλάζουμε συνήθειες και καθημερινότητα. Απομακρυνθείτε λοιπόν από οτιδήποτε σας θυμίζει τη δουλειά, το γραφείο σας και τις εργασιακές έννοιες. 
  • Απομακρύνετε κινητά και γενικότερα οθόνες: Στις διακοπές σας είναι μια ευκαιρία να κάνετε μια αποτοξίνωση από τα σόσιαλ, γι’ αυτό αφήστε το κινητό σας στην άκρη, κι αν δεν μπορείτε να το κάνετε όλες τις μέρες, τουλάχιστον μείνετε έξω από οθόνες για αρκετές ώρες μέσα στη μέρα. Θα δείτε την ζωή σας να αλλάζει, το μυαλό σας να ηρεμεί και η ψυχολογία σας να ανεβαίνει!
  • Φροντίστε τον εαυτό σας: Εκμεταλλευτείτε τις διακοπές για να περιποιηθείτε τον εαυτό σας όπως δεν προλαβαίνετε να τον φροντίσετε κατά τη διάρκεια του υπόλοιπου χρόνου: τραφείτε σωστά, ενυδατωθείτε, κολυμπήστε, παίξτε ρακέτες, ασκηθείτε, θρέψτε την ψυχή σας κοντά στη φύση, κάντε διαλογισμό, και το τροφοδοτείστε το μυαλό σας μέσα από ενδιαφέροντα βιβλία!
  • Οι διακοπές είναι ευκαιρία για ενδοσκόπηση: Αν η καθημερινότητά σας όλο το χρόνο είναι επιβαρυμένη και έχει πολύ τρέξιμο, στις διακοπές θα έχετε την ευκαιρία να μείνετε λίγο μόνοι με τον εαυτό σας, να μπείτε σ’ ένα γόνιμο εσωτερικό διάλογο, να σκεφτείτε τι πραγματικά θέλετε, κάτι που θα σας βοηθήσει να αναθεωρήσετε, να βάλετε καινούργιους στόχους, να ανανεωθείτε και να μπείτε γεμάτοι νέα δύναμη στο Φθινόπωρο.

Τι θα ακούσετε στο podcast «Ζήσε με αγάπη» με την Ξένια Κούρτογλου

Για μένα η Ψυχική Ανθεκτικότητα είναι η απάντηση στις συνεχείς αλλαγές της ζωής σε όλους τους τομείς της, και μέσα από το Podcast μου μαθαίνεις πώς να χτίζεις κι εσύ εκείνες τις ψυχικές αντοχές που σε βοηθούν να αντιμετωπίζεις με επιτυχία τις συνεχείς αλλαγές της ζωής, προσωπικά και επαγγελματικά. Αφορμή γι' αυτό το ξεκίνημα μπορεί να είναι και για σένα μια μεγάλη δυσκολία, μια απώλεια που περνάς, ή οι γενικότερες συνθήκες της εποχής μας που συνεχώς μας καλούν να αυξάνουμε τις αντοχές και τα όριά μας.

Η λύση έρχεται πάντα μέσα από την ανακάλυψη της εσωτερικής μας δύναμης. Γι’ αυτό και σου προτείνω να ζεις με α.γ.α.π.η. μέσα από μια δική μου, φρέσκια ανάγνωση, όπου:

Α – πο μέσα: ό,τι κι αν ψάχνεις απ’ έξω –αγάπη, ευτυχία, ευημερία– δεν το βρίσκεις

Γ – ιατρεύομαι: η χαρά και η πληρότητα έρχονται μέσα από το εσωτερικό σου ταξίδι

Α – νακαλύπτω: βρίσκεις την δική σου αλήθεια, εκτιμάς την δική σου μοναδικότητα

Π – ροχωρώ: καθώς εξελίσσεσαι, διευρύνεσαι σε όλο και μια καλύτερη εκδοχή σου

Η – γούμαι: γίνεσαι ο ηγέτης του εαυτού σου, με το τιμόνι της ζωής σου στα χέρια σου

Στο ενεργητικό μου έχω μια επιχειρηματική καριέρα 35 χρόνων με πολλές προκλήσεις και περιπέτειες και μια προσωπική ζωή απαιτητική και πολυτάραχη. Για 35+ χρόνια ασχολούμαι με την μελέτη της ανθρώπινης συμπεριφοράς, και για 20+ χρόνια εμβάθυνα στον χώρο της ψυχικής υγείας και της προσωπικής ανάπτυξης, και συνεχίζω.

Σ’ αυτό το Podcast, σε κάθε επεισόδιο, μαθαίνεις πώς να διαχειρίζεσαι καταστάσεις, ανθρώπους, σχέσεις, αναποδιές και ατυχίες και να βγαίνεις μέσα από αυτές με περισσότερη δύναμη και σοφία. Κι ακόμα, εμπνέεσαι από διαφορετικούς τρόπους σκέψης για όλα αυτά που σε απασχολούν, και αποκτάς πρακτικές λύσεις για να τα αντιμετωπίζεις.

Εύχομαι αυτές οι μικρές σταγόνες από την επιστήμη και την εμπειρία να σε βοηθήσουν να εξελίσσεσαι συνεχώς και να απολαμβάνεις μια όμορφη ζωή.

Ξένια Κούρτογλου, MSc., Ειδικός στην Ψυχική Ανθεκτικότητα

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

Tα καλύτερα άρθρα της ημέρας έρχονται στο mail σου

ΔΕΙΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ