Ταξιδια

Χίος: Απόδραση με άρωμα μαστίχας

Το αυτοκίνητο απαραίτητο για να εξερευνήσεις τα μεσαιωνικά μαστιχοχώρια, την καστροπολιτεία του Ανάβατου, τις όμορφες παραλίες

A.V. Team
ΤΕΥΧΟΣ 924
3’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ

Χίος 2024: Οδηγός για αξιοθέατα, παραλίες, φαγητό και διασκέδαση

Η Χίος, το πανέμορφο νησί του Βόρειου Αιγαίου, είναι ξακουστή σε όλα τα μήκη και τα πλάτη του πλανήτη για τα μοναδικά της μαστιχόδεντρα που φυτρώνουν μόνο εκεί, αλλά και για τα εσπεριδοειδή και τις μυρωδιές του Κάμπου της. Πέρα από τα ιδιαίτερα προϊόντα της που της δίνουν το προσωνύμιο «μυροβόλος», είναι πλανεύτρα και σαγηνευτική, ένα νησί που έτσι και το γνωρίσεις, θα θέλεις να επισκέπτεσαι κάθε χρόνο. Έχει πλούσια ιστορία, παραλίες με τα κρυστάλλινα νερά, μεσαιωνικά χωριά, παραθαλάσσια ταβερνάκια με φρέσκο ψάρι και πάμπολλα μέρη για να εξερευνήσεις.

Τι να δεις στη Χίο

Από τα πρώτα που θα κάνεις με το που πατήσεις το πόδι σου στη Χίο είναι να γνωρίσεις τα περίφημα Μαστιχοχώρια της. Θολοποτάμι, Μελέκικο, Κάμπος, Καταρράκτης, Θυμιανά, Ελάτα, Νικολάκικο, Ζερβούδικο, Κοινή, Νεχώρι είναι τα πιο γνωστά. Ύστερα βάλε πλώρη για τα μεσαιωνικά χωριά, όπως τα Μεστά, το Πυργί, οι Ολύμποι, η Καλλιμασιά και τα Αρμόλια. Εδώ θα κάνεις βόλτες σε καλντερίμια με σπίτια και εκκλησίες που χρονολογούνται από τον 14ο αιώνα και θα σε μεταφέρουν σε μια άλλη εποχή. Στο Μουσείο Μαστίχας του Πολιτιστικού Ιδρύματος Ομίλου Πειραιώς στο Πυργί (2271072212) υπάρχει μόνιμη έκθεση για τη μαστίχα Χίου ως μοναδικό φυσικό προϊόν, ενώ η μουσειακή εμπειρία ολοκληρώνεται στην υπαίθρια έκθεση όπου το κοινό έρχεται σε επαφή με το φυτό και το φυσικό περιβάλλον στο οποίο ευδοκιμεί. Στο πέμπτο μεγαλύτερο νησί της Ελλάδας έχεις να κάνεις πολλές όμορφες διαδρομές, στα οπωσδήποτε το εγκαταλελειμμένο χωριό του Ανάβατου με το ξεχωριστό ηλιοβασίλεμα (έχει λίγο περπάτημα, αλλά αξίζει), κατεβαίνοντας κάνε μια στάση και στα πέτρινα Αυγώνυμα.

Χίος © Βασιλική Μαστροπέτρου / Unsplash

Πού να κολυμπήσεις στη Χίο

Ένα από τα πιο συναρπαστικά στοιχεία της Χίου είναι οι εντυπωσιακές της παραλίες. Κάθε παραλία έχει τον δικό της χαρακτήρα, αλλά πιο διάσημη είναι τα Μαύρα Βόλια, μικρό κολπάκι που εντυπωσιάζει με τα μαύρα ηφαιστειακά του βότσαλα και τα βαθιά, πεντακάθαρα νερά του. Πιο απομονωμένη η παραλία Βρουλίδια, με τα γαλαζοπράσινα νερά και την ήρεμη ατμόσφαιρα, είναι ιδανική για μέρα χαλάρωσης, καθώς και η Κώμη (με αμμόλοφους). Η πιο γνωστή οργανωμένη της Χίου είναι ο Καρφάς, κοντά στην πόλη. Τον Μέγα Λιμνιώνα προτιμούν και οι ντόπιοι. Προς βόρεια, η Δασκαλόπετρα με λευκό βότσαλο και τα Γλαροπούλια κοντά στη Λαγκάδα. Προς Καρδάμυλα, οι παραλίες του Γιόσσονα και του Ναγού. Στα ΒΔ η Αγία Μαρκέλλα, οι Λιμνιοί και ο Μάναγρος. Στα δυτικά το Λιθί με νερά ρηχά για τα παιδιά και ψαροταβέρνες. Εκεί και η Ελίντα, επίσης εξαιρετική παραλία. Στον νότο σε περιμένουν τα Κάτω Φανά, ενώ νοτιοανατολικά θα βρεις θάλασσες… αγίων: Αγία Φωτεινή, Άγιος Αιμιλιανός και Αγία Φωτιά, λευκές, βοτσαλώδεις και με όλα τα κομφόρ. Μη χάσεις την Αποθήκα στον οικισμό των Μεστών με το βραχώδες και άγριο τοπίο. Έχει βαθιά νερά και χοντρή άμμο.

Πού να φας στη Χίο

Στα Αυγώνυμα το Αστέρι (2271020577) έχει συγκλονιστική θέα, τέλεια μαγειρευτά, ψητά κρέατα στη σχάρα, χιώτικες σπεσιαλιτέ (δοκίμασε τους μαλαθρίτες) και ένα κατσικάκι σκέτο λουκούμι! Η παραδοσιακή χιώτικη ψαροταβέρνα του Πάσσα (2271074218) λειτουργεί από το 1952 στη Λαγκάδα και είναι από τις πιο διάσημες στο νησί. Εξίσου ξακουστή ψαροταβέρνα είναι και ο Παντουκειός (2271074262), στο ομώνυμο χωριό. Ο Χότζας (2271042787), είναι η πιο παλιά ταβέρνα του νησιού (από το 1882!) και παραμένει πεντανόστιμη μέχρι σήμερα. Να πας βόλτα στη Βολισσό, το μεγαλύτερο χωριό της βορειοδυτικής Χίου, χτισμένο αφμφιθεατρικά στην πλαγιά του λόφου, στην κορυφή θα δεις και ένα βυζαντινό κάστρο. Εκεί θα βρεις τη Φάμπρικα (2274022045), την πιο γνωστή παραδοσιακή ταβέρνα της βόρειας Χίου. Επίσης, για ψαράκι σε τραπέζι δίπλα στο κύμα να πας στο Μελτεμάκι (2271062105) στους Καταρράκτες. Στο Citrus - Άρωμα Μνήμης (2271031513), στον Κάμπο, θα βρεις τις ωραιότερες μαρμελάδες του κόσμου για το πρωινό σου. Στην πόλη της Χίου να βρεις το Perivoli (2271033202), έναν απίθανο χώρο για συγκλονιστικές πορτοκαλόπιτες και λεμονόπιτες. Για υπέροχους αλμυρούς και γλυκούς λουκουμάδες πήγαινε στον Κανέλλο (2271306868), ενώ για το πιο αφράτο τσουρέκι κάνε μια στάση στον Περρή (Λ. Αιγαίου 2, 2271100429).

Πού να διασκεδάσεις στη Χίο

Όπως κάθε νησί που αγαπά την παράδοση έτσι και η Χίος έχει τα πανηγύρια της, όπου λοιπόν τα πετύχεις, κάνε στάση για να πιεις σούμα και να το γιορτάσεις μέχρι το πρωί. Για πήγαινε στην πλατεία των Μεστών και στο Κελλάρι (2271076217) και κατέβα στο υπέροχο υπόγειο για να δοκιμάσεις πολλές επιλογές σε ουίσκι και τζιν. Για ωραία κοκτέιλ να πας στο OzBay (6946082437), στην παραλία του Άγιου Ισίδωρου στη Συκιάδα. Και για να πιεις ποτό χαιρετώντας τα πλοία που περνούν σε απόσταση αναπνοής να πας στο Μπούρτζι (2271021340) στην είσοδο του λιμανιού.

∆ήμος: 2271044383
Αστυνομία: 2271440555
Λιμεναρχείο: 2271044433
Νοσοκομείο: 2271350100