Ταξιδια

Μαρίνα Σπανού: «Η Τήνος είναι τα πανηγύρια και τα χωριά της»

Δεν θα ξεχάσω το πρώτο βράδυ στο Φαλατάδο και εκείνη τη θάλασσα στα Καλύβια

A.V. Guest
ΤΕΥΧΟΣ 924
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ

Η μουσικός γράφει για τους τηνιακούς έρωτες και τις φιλίες του νησιού που σε δένει ακόμα κι αν δεν έχεις ρίζες εκεί

Όλοι έχουμε ένα χωριό που φιλοξενεί τα παιδικά μας καλοκαίρια, εκεί φτιάχνουμε τις παρέες μας που συντονιζόμαστε μαζί τους κάθε Ιούνιο και πιάνουμε το νήμα από εκεί που το αφήσαμε τον προηγούμενο Σεπτέμβρη, χρίζουμε κάποια μαγαζιά ως στέκια και κάποιες θάλασσες ως τις παραλίες μας. Υπάρχουν όμως και κάποια μέρη που ανακαλύπτουμε μεγαλώνοντας και τα ονομάζουμε χωριά μας – χωρίς να είναι οι ρίζες μας, μόνο επειδή ένα κομμάτι μας νιώθουμε ότι ανήκει εκεί. Έναν Αύγουστο που δεν είχα κλείσει διακοπές, ήμουν στο εξοχικό μου, στην Κάρυστο, και έψαχνα μικρές αποδράσεις. Πέφτω πάνω σε ένα απευθείας δρομολόγιο Κάρυστος - Τήνος.

Τήνος; Τα μόνα που ήξερα για το νησί ήταν ο αέρας, η Παναγιά και ο κολλητός μου που είναι από εκεί. Του στέλνω μήνυμα. «Έλα, θα σε αναλάβουμε εμείς».

Η Μαρίνα Σπανού στην Τήνο

Οι διαδρομές της Μαρίνας Σπανού στην Τήνο

Όταν έφτασα με περίμενε ένα τζιπ να με γυρίσει στα καλύτερα σημεία του νησιού, μέσα από τη ματιά των ντόπιων φυσικά. Δεν θα ξεχάσω το πρώτο βράδυ στο Φαλατάδο και εκείνη τη θάλασσα στα Καλύβια. Κέικ αγκινάρας και βράδια στον Αργοναύτη. Το αμάξι στους χωματένιους δρόμους και τα παράθυρα κατεβασμένα. Από εκείνο τον καλοκαίρι το «ενήλικό» μου χωριό έγινε η Τήνος. Το μέρος στο οποίο υποσχέθηκα στον εαυτό μου να επιστρέφω κάθε χρόνο.

Η Τήνος είναι τα πανηγύρια της, το φαγητό στη Σβούρα και το Βαθύ, η Κολυμπήθρα χωρίς αέρα, τα χωριά της και το ξημέρωμα στη Χώρα με μια λουκανικόπιτα στην εξέδρα. Η Τήνος και οι τηνιακοί μου φίλοι, η Τήνος και οι τηνιακοί μου έρωτες.

* Η Μαρίνα Σπανού είναι μουσικός.