Ταξιδια

Μαρία - Ωραιοζήλη Κουτσουπιά: «Στην Κω πας ως τουρίστας και μένεις μόνιμα»

Η δικηγόρος και πρόεδρος του Ινστιτούτου Δικαίου AI Rythmisis γράφει για ένα νησί ανάλαφρο γεμάτο γλύκα

A.V. Guest
ΤΕΥΧΟΣ 924
2’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ

Η Κως της Μαρίας - Ωραιοζήλη Κουτσουπιά είναι ένα νησί - μάγισσα που σε πείθει να μείνεις πέρα από τις ημέρες των διακοπών σου

Η Κως είναι γνωστή ως το νησί του Ιπποκράτη και το νησί των ποδηλάτων. Χαρακτηρίζεται από τις μεγάλες παραλίες της που εκτείνονται για χιλιόμετρα, την έντονη και διαχρονική τουριστική της ανάπτυξη και το χαριτωμένο χιούμορ των κατοίκων της. Για μένα, όμως, η Κως είναι κάτι παραπάνω. Είναι ένα νησί ανάλαφρο γεμάτο γλύκα και ιδανικό για όμορφους έρωτες. Μπορεί να είμαι προκατειλημμένη γιατί εκεί εκτυλίχτηκε και το δικό μας «love story» με τον Ιάκωβο, τον άνδρα μου.

Ή μπορεί να υπερβάλλω γιατί αγαπώ αυτόν τον τόπο που είναι το δεύτερο σπίτι μας και όλα μας μοιάζουν ξέγνοιαστα και μαγικά. Η Κως έχει μια καλοκαιρινή αύρα χαράς και γαλήνης που πηγάζει και ταιριάζει ακριβώς με τα χρώματα του ηλιοβασιλέματός της στη Ζια. Μοναδικό ηλιοβασίλεμα που μπορείς να επιλέξεις τη γωνία ή την ταράτσα που θα το ατενίσεις. Ακόμα πιο μαγικό, αν το συνδυάσεις με live έντεχνη ελληνική και ξένη μουσική από μουσικούς του νησιού που σε ταξιδεύουν, όπως η Μαρία και ο Λευτέρης, σε ένα από τα αγαπημένα μας κρυμμένα στέκια, όπως το πάντοτε φιλόξενο Ποτέ την Κυριακή.

Οι παραλίες της Κω είναι άπειρες και απέραντες, για όλα τα γούστα. Οι περισσότερες όμως «φτιάχτηκαν για μένα» που δεν μου αρέσουν οι πέτρες και τα βαθιά νερά! Αγαπημένη μου είναι το Ψαλίδι με το κορυφαίο Ammos beach bar και τις πιο lux ξαπλώστρες. Σημειώνω εδώ, αν είσαι της περιπέτειας, ότι υπάρχει και θαλάσσιο πάρκο διασκέδασης με νεροτσουλήθρες που λατρεύω παρ’ ότι κάθε χρόνο φοβάμαι τα ύψη όλο και περισσότερο. Αν πάλι θες να δεις κάτι διαφορετικό, πιο έξω, το Τιγκάκι, είναι ένα όμορφο χωριό με υπέροχες γατούλες και νερά ήρεμα σαν πισίνα. Αγαπημένο beach bar εκεί, με υπέροχες πίτσες ξυλόφουρνου, το Misirlu.

Να και ένας ακόμη λόγος για να επισκεφτείτε την Κω: το υπέροχο φαγητό της! Προσεγμένα και παραδοσιακά υλικά σε συνδυασμό με κλασικές συνταγές, όπως τους λουκουμάδες με μέλι ντόπιο, στη Melissa, κρασοτύρι και γλυκό ντοματάκι και ντόπια κρασιά από Χατζηεμμανουήλ ή Τριανταφυλλόπουλο. Για τους μερακλήδες που θέλουν το παραδοσιακό θαλασσινό τραπέζι εννοείται υπάρχει και ντόπιο τσίπουρο «Από καρδιάς».

Το καλύτερο είναι πως στην Κω γνωρίζεις τους ανθρώπους πίσω από τα προϊόντα και τις υπηρεσίες. Δεν είναι ένα νησί χωρίς πρόσωπο, κάθε άλλο. Τα πρόσωπα των ντόπιων κατοίκων που είναι έτοιμα να εξυπηρετήσουν και να βοηθήσουν απλά και ανθρώπινα, κάνουν το νησί αυτό που είναι. Ένα μέρος γοητευτικό και θελκτικό για ξένους τουρίστες, αλλά και Έλληνες που αντιλαμβάνονται τη διαφορά αυτού του μικρού παραδεισένιου τόπου. Κάποιοι μάλιστα έρχονται ως τουρίστες και μένουν μόνιμα – παραδέχομαι ότι είναι κάτι που έχουμε σκεφτεί κι εμείς, ειδικά στα τέλη του Αυγούστου που το εγκαταλείπουμε για τις Βρυξέλλες.

Χωρίς να λέω ότι δεν υπάρχουν προβλήματα στο νησί, η Κως έχει μαζέψει τα καλά της Ελλάδας, αφήνοντας όσο γίνεται πίσω τα αρνητικά. Έχει μεγάλη ποικιλία σε επιλογές –μέχρι και σινεμά–, χωρίς να έχει υπερβολική κίνηση στους δρόμους. Έχει ποικιλία σε διασκέδαση για όλα τα γούστα, με αγαπημένο κλαμπ μπαρ για ποτό τον Μύλο, που χρόνια τώρα αποτελεί σήμα κατατεθέν του νησιού, χωρίς να εμποδίζει την ήρεμη ζωή των κατοίκων.

Η Ελλάδα μας είναι γεμάτη με ομορφιές αρκεί να είσαι έτοιμος να τις δεις. Από την Κινέτα λίγο έξω από την Αθήνα ή τον Άγιο Νικόλαο Νάουσας στην Ημαθία, οι επιλογές δεν στερεύουν και δεν στερούνται ομορφιάς και ηρεμίας. Είμαι δε σίγουρη ότι κάποιος που διαβάζει την περιγραφή μου και έχει ένα άλλο νησάκι μας στο μυαλό του θα ταυτιστεί. Γιατί τα ελληνικά νησιά έχουν αυτό το χαρακτηριστικό, μπαίνουν στις καρδιές μας και τις κατακτούν με χρώματα, γεύσεις και αναμνήσεις.

Καλό Καλοκαίρι!

* H Μαρία-Ωραιοζήλη Κουτσουπιά είναι δικηγόρος, πρόεδρος του Ινστιτούτου Δικαίου AI Rythmisis και υποψήφια ευρωβουλευτής ΝΔ.