- CITY GUIDE
- PODCAST
-
35°
Laurence Auer: «Η Κρήτη με έπεισε να μελετήσω αρχαία ελληνικά»
Η πρέσβειρα της Γαλλίας στην Ελλάδα γράφει και για τη γαστρονομική γέφυρα που έχει στηθεί με διαγωνισμούς και σεφ απ' όλον τον κόσμο
![Η Κρήτη της Laurence Auer Η Κρήτη της Laurence Auer](/images/1074x600/1/jpg/files/2024-07-24/i-kriti-tis-laurence-auer.jpg)
Η Κρήτη της πρέσβειρας της Γαλλίας στην Ελλάδα, Laurence Auer
Στην Κρήτη πήγα για πρώτη φορά στην παιδική μου ηλικία παίρνοντας το καράβι από τον Πειραιά, με τους γονείς μου, φίλους και τα αδέρφια μου. Επισκεφτήκαμε αυτό το καταπληκτικό και ποικιλόμορφο νησί δύο συναπτά καλοκαίρια, σε διαφορετικές περιοχές, μένοντας μάλιστα τη δεύτερη χρονιά έναν ολόκληρο μήνα στη Σητεία. Εκεί γεννήθηκε η αγάπη μου για την Ελλάδα: θυμάμαι να πηγαίνουμε ανέμελα στον φούρνο να πάρουμε γλυκά, αλλά και μαγειρευτά φαγητά.
Στη Σητεία και στα υπόλοιπα χωριά και λιμάνια, αισθανόμασταν ευπρόσδεκτοι και ασφαλείς. Έχω μνήμες από βελούδινες κρέμες από γάλα και γλυκές καλοκαιρινές βραδιές στο λιμάνι της Σητείας. Η εξερεύνηση των παραλιών της Κρήτης και οι βόλτες σε βραχώδεις όρμους και αρχαιολογικούς χώρους αναμφίβολα επηρέασαν την απόφασή μου, σε ηλικία 13 ετών, να μάθω αρχαία Ελληνικά στο γυμνάσιο.
Επιστρέφοντας στην Κρήτη με την ιδιότητα της πρέσβειρας, το 2023, ενημερώθηκα για τις εξαιρετικές πρωτοβουλίες, σε πολλά σημεία του νησιού, σχετικά με την ανάδειξη των τοπικών προϊόντων, την εξασφάλιση προστατευόμενων ονομασιών προέλευσης και τη διασύνδεση του τουρισμού με όσα δημιουργεί και παράγει ο τόπος. Έσπευσα να ανακαλύψω νέα εργαστήρια κεραμικής, βιοτεχνίας και σχεδίου, αμιγώς κρητικής παράδοσης και ταυτότητας. Ο τομέας που εξελίχθηκε περισσότερο είναι η γαστρονομία, αυτή η σχέση μεταξύ τρόπου ζωής και διατροφικής απόλαυσης.
Μαζί με τον Ελληνο-Γαλλικό Σύλλογο Χανίων και τον σεφ της πρεσβείας, Jean-Marie Hoffmann, η πρεσβεία διοργανώνει εδώ και τρία χρόνια έναν διαγωνισμό μαγειρικής και ζαχαροπλαστικής. Ο διαγωνισμός φέρνει πιο κοντά σεφ απ’ όλο τον νομό, υπό την ενεργό ηγεσία του σεφ Πέτρου Ιωσήφ και της προέδρου Στέλλας Κουτσουπάκη. Τα Χανιά αποτελούν μια κοιτίδα πολυπολιτισμικότητας, όπου κάθε φορά χαίρομαι να ξαναβρίσκω την κληρονομιά της κοινής ιστορίας της Μεσογείου.
Ο γαστρονομικός μας διαγωνισμός επεκτείνεται φέτος στις σχολές μαγειρικής ολόκληρης της Κρήτης, με τη συμμετοχή Ελλήνων και Γάλλων σεφ. Πρόκειται για μια πρωτοβουλία στην οποία αποδίδω μεγάλη σημασία, γιατί αναμειγνύει πολιτιστικούς και επαγγελματικούς δεσμούς, αλλά και αναδεικνύει και αναβαθμίζει τα συμμετέχοντα εστιατόρια.
Ακόμα, αγαπώ την Κρήτη για τον τρόπο που συνδυάζει το βουνό και τη θάλασσα. Μέχρι τον Απρίλιο οι κορυφές των βουνών, ενίοτε χιονισμένες, ξεχωρίζουν στο τοπίο. Ανυπομονώ να την επισκεφτώ και τον χειμώνα, για πεζοπορία και ορειβατικό σκι. Σε κάθε εποχή η Κρήτη προσφέρει επαφή με την άγρια φύση και βλάστηση, καθώς και το αίσθημα της περιπέτειας. Η Κρήτη είναι το αγαπημένο μου νησί διότι αποτελεί έναν τόπο ανανέωσης, όπου πολλοί νέοι Γάλλοι αισθάνονται καλά, τα πανεπιστήμια είναι δραστήρια και η επιχειρηματικότητα αναπτύσσεται.
![Η Κρήτη της Laurence Auer Η Κρήτη της Laurence Auer](/images/w734/jpg/files/2024-07-12/krhth__laurence_auer_ambassadrice_photo1.jpg)
* Η Laurence Auer είναι πρέσβειρα της Γαλλίας στην Ελλάδα.
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
![](/images/w400/3/jpg/files/2024-02-02/final-voice-choice4.jpg)
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Από τα Μαστιχοχώρια του νότου μέχρι τον ανθισμένο Κάμπο των εσπεριδοειδών και τον επιβλητικό βορρά των καραβοκύρηδων
Αν δεν μαγειρεύει, ο γνωστός σεφ θα βουτά με μάσκες και αναπνευστήρες να πετύχει σκάρους στα βράχια
Η πρέσβειρα της Γαλλίας στην Ελλάδα γράφει και για τη γαστρονομική γέφυρα που έχει στηθεί με διαγωνισμούς και σεφ απ' όλον τον κόσμο
Βενετσιάνικη αρχιτεκτονική και άγριο πράσινο στις αναμνήσεις του ηθοποιού από τους Παξούς
Η ζωή στην Κρήτη από τη ματιά ενός μηχανολόγου περιβάλλοντος
Πεντάστερη διαμονή στη Δυτική Πελοπόννησο
Η συγγραφέας του βιβλίου «Η Πάτμος χθες και σήμερα» γράφει για το νησί όπου ακούστηκε η Φωνή του Θεού
Γιατί αξίζει να επισκεφτείς το Άργος, τι θα δεις, πού θα φας και ποιες στάσεις αξίζει να κάνεις στην επιστροφή
O αρχιτέκτονας και ιδιοκτήτης της θρυλικής κατοικίας γράφει για τον αγαπημένο του προορισμό
Ο ηθοποιός και συγγραφέας γράφει για τις ιστορίες του νησιού που κάποτε θα χωρέσουν σε ένα βιβλίο του
O συγγραφέας, μουσικός και ιδιοκτήτης κάποτε των θρυλικών κλαμπ της δεκαετίας του ’80 προτείνει τις ομορφιές του νησιού
To νησί κρύβει ομορφιές και μυστικά που αξίζει να ανακαλύψεις ή και να επιστρέφεις σε αυτά
Η νεαρή πιανίστρια γράφει για το νησί με τον πιο όμορφο νυχτερινό ουρανό
Αναψυχή και διασκέδαση με επιλογές για όλη την οικογένεια
Ο μουσικός και κιθαρίστας γράφει για το νησί που σου φρεσκάρει το μυαλό και την ψυχή
Η σχεδιάστρια κοσμημάτων σε ένα κείμενο για το νησί που ακόμα κι αν δεν επιστρέψεις ξανά θα είναι για πάντα στην καρδιά σου
Ο πρώην διεθνής ποδοσφαιριστής γράφει για την Ελούντα που γνώρισε μετά το Ντα Λουζ και αγάπησε για πάντα
Η ιστορικός τέχνης γράφει για το νησί με την ιδιαίτερη αύρα
Ένας Ισλανδός γράφει για τη Φολέγανδρο της ψυχής του και την άπιαστη ελληνική γλώσσα
Ένα από τα λιγότερο γνωστά κεφάλαια της ιστορίας του γκρουπ - Η απόπειρα εκμετάλλευσης από τη χούντα
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.