Ταξιδια

Πύλος: η πανέμορφη παραθαλάσσια πολιτεία της Μεσσηνίας

Ένας από τους πιο ενδιαφέροντες τουριστικούς προορισμούς της περιοχής

A.V. Team
ΤΕΥΧΟΣ 924
2’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ

Πύλος: Τι να δεις, πού να κολυμπήσεις, και πού να φας το καλοκαίρι του 2024

Μικρή και πανέμορφη παραθαλάσσια πολιτεία στο νοτιοδυτικό τμήμα του νομού Μεσσηνίας, 52 χλμ. από την πόλη της Καλαμάτας και με περίπου 2.500 κατοίκους. Αμφιθεατρικά χτισμένη στο νότιο άνοιγμα του όρμου του Ναβαρίνου, όπου έγινε η ιστορική ναυμαχία, αποτελεί το μεγαλύτερο φυσικό λιμάνι της Πελοποννήσου. Σήμερα είναι ένας από τους πιο ενδιαφέροντες τουριστικούς προορισμούς της Μεσσηνίας, χάρη στην ένδοξη ιστορία και τις πλούσιες φυσικές ομορφιές της περιοχής, με πολλά ιστορικά και φυσικά αξιοθέατα. Ανάμεσά τους, τα εντυπωσιακά αιωνόβια πλατάνια που δεσπόζουν στην Πλατεία των Τριών Ναυάρχων, στο κέντρο της πόλης, σε συνδυασμό με την υπέροχη θέα της νήσου Σφακτηρίας δημιουργούν μια ξεχωριστή ειδυλλιακή ατμόσφαιρα. 

Πύλος: Οδηγός για παραλίες, αξιοθέατα και φαγητό

Τι να δεις στην Πύλο

Στην πλατεία Τριών Ναυάρχων, στο κέντρο της Πύλου, με το ομώνυμο μνημείο, προς τιμήν των Ναυάρχων Κόδριγκτων, Δεριγνύ, Χέυδεν, που ηγήθηκαν της ιστορικής ναυμαχίας του Ναβαρίνου. Στον εξαιρετικής ομορφιάς όρμο της Βοϊδοκοιλιάς με τη μαγευτική θέα στο Ιόνιο Πέλαγος. Να πας και στο Παλαιόκαστρο ή Παλιοναβαρίνο που χτίστηκε το 1287, στην οχυρή θέση της αρχαίας ακρόπολης της Πύλου. Στη νότια είσοδο του λιμανιού, πάνω στα βράχια, είναι χτισμένο το επιβλητικό Νιόκαστρο. Στον χώρο του κάστρου, εκτός των άλλων θα δεις την Ακρόπολη, τον ναό της Μεταμόρφωσης του Σωτήρος και θα θαυμάσεις την πλούσια συλλογή του Γάλλου φιλέλληνα Rene Puaux. Στην περιοχή Καμάρες, 1 χλμ. από την πλατεία Τριών Ναυάρχων, θα δεις τμήματα των δύο υδραγωγείων που κατασκευάστηκαν για την παροχή νερού στο Νιόκαστρο. Θα μείνεις έκθαμβος από το βενετσιάνικο υδρευτικό σύστημα. Στο Αντωνοπούλειο Αρχαιολογικό Μουσείο φιλοξενούνται ευρήματα από τις ανασκαφές στην ευρύτερη περιοχή που τοποθετούνται στη Μυκηναϊκή, Αχαϊκή, Ελληνιστική και Ρωμαϊκή εποχή. Η Πύλος είναι η γενέτειρα του Ολυμπιονίκη Κωστή Τσικλιτήρα και στον παραλιακό δρόμο της πόλης βρίσκεται το σπίτι του, σπάνιας ομορφιά και αρχιτεκτονικής. Σε απόσταση 15 χλμ. από την Πύλο, στον λόφο του Εγκλιανού, δεσπόζει το Ανάκτορο του Νέστορα. Αποτελεί το καλύτερα διατηρημένο μυκηναϊκό ανάκτορο και διαφέρει από τα υπόλοιπα στο ότι δεν περιτριγυρίζεται από κυκλώπεια τείχη. Αξίζει ακόμη να επισκεφτείς τα νησάκια Σφακτηρία-Τσιχλί και Μπαμπά-Χελωνάκι. Η λιμνοθάλασσα της Γιάλοβας ή αλλιώς Διβάρι, αποτελεί ένα μέρος μοναδικής φυσικής ομορφιάς, αλλά και σημασίας, και έχει χαρακτηριστεί ως περιοχή Natura 2000. Τέλος, στην Πύλο αξίζει να επισκεφθείς τον μεγαλοπρεπή ναό της Παναγίας της Μυρτιδιώτισσας, το ξωκλήσι του Αγίου Νικολάου με την υπέροχη θέα, καθώς και τα εκκλησάκια της Αγίας Σωτήρας και της Παναγίας Ρίπαινας.  

Πού να κολυμπήσεις στην Πύλο

Η παραλία της Γιάλοβας είναι μεγάλη, αμμώδης, με καταγάλανα νερά και σήμα κατατεθέν το ναυαγισμένο βαπόρι. Εδώ μπορείς να κάνεις wind surf και κανό. Η Βοϊδοκοιλιά είναι η πιο δημοφιλής παραλία του νομού Μεσσηνίας, από τις διασημότερες σε όλη την Ελλάδα και χωρίς ξαπλώστρες. Στρογγυλός κόλπος, ψιλή χρυσαφένια άμμος και πεντακάθαρα γαλαζοπράσινα νερά (και πολύς κόσμος). Μία ακόμη επιλογή είναι η παραλία Χρυσή Άμμος με υπέροχη θέα στον κόλπο του Ναβαρίνου και τη νήσο Σφακτηρία. Στην όμορφη παραλία του χωριού Ρωμανός, και με σκιερά μέρη.

Πού να φας στην Πύλο

Στην Πύλο, όπως και σε όλο τον νομό Μεσσηνίας, θα βρεις πλούσια παραδοσιακή κουζίνα με αγνά ντόπια προϊόντα. Τα βασικότερα είναι τα σταφύλια, η σταφίδα, τα σύκα, φυσικά οι ελιές, τα εσπεριδοειδή και τα οπωροκηπευτικά. Ξεχωριστές γεύσεις της ντόπιας κουζίνας είναι ο τηγανητός παστός μπακαλιάρος με σκορδαλιά, η βραστή γίδα, το ψητό γουρουνόπουλο και τα λουκάνικα καπνισμένα με φασκόμηλο. Πριν φύγεις, οπωσδήποτε να δοκιμάσεις λαλάγγια και λαδοκούλουρα. Ξεκινώντας από την πλατεία της Πύλου, με τα χαρακτηριστικά πλατάνια, κάνε στάση στο ζαχαροπλαστείο Κρίνος (2723022756) για πεντανόστιμο γαλακτομπούρεκο. Στο Energy (2723022545) θα βρεις snacks, νόστιμες μπαγκέτες και πίτες. Εκεί κοντά σε ένα στενό δρομάκι θα βρεις το Στενό (2723023162) με σπιτικό μαγειρευτό φαγητό, στα must το σιγομαγειρεμένο χοιρινό. Στο εστιατόριο Philip (2723022741) με ωραία θέα στον κόλπο του Ναβαρίνου, για νόστιμα ελληνικά πιάτα, όπως κοκκινιστό με μακαρόνια. Καλά κρεατικά, ψάρια και θαλασσινά θα φας στον Κούκο (2723022950), μέσα στην Πύλο, το στέκι των ντόπιων. Στο χωριό του Κυνηγού επισκέψου την ταβέρνα του Αργύρη (6986826703) και να παραγγείλεις παραδοσιακό καγιανά! Πιο εκλεπτυσμένες γεύσεις θα γευτείς στο Carne (2723023617) και στο ξακουστό Anama (6982257869) στη Γιάλοβα με σεφ τον Χρύσανθο Καραμολέγκο. Τα άπαντα της γαστρονομίας θα βρεις στα υπερπολυτελή Mandarin Oriental Costa Navarino και The Westin Resort Costa Navarino.

Κέντρο υγείας Πύλου: 27230 22315
Νοσοκομείο Καλαμάτας: 27210 46000
Αστυνομικό τμήμα Πύλου: 27230 22316
Λιμεναρχείο Κορώνης: 27250 22377
Δήμος Πύλου: 2723360245