Ταξιδια

Είναι μακρύ το ταξίδι για την Κάσο, όμως θα σε αποζημιώσει

Φημίζεται για τα τυροκομικά της προϊόντα. Να δοκιμάσετε τη σιτάκα, ένα μαλακό κρεμώδες τυρί, αλλά και τη μυζήθρα

A.V. Team
ΤΕΥΧΟΣ 924
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ

Κάσος: Τι να δεις, πού να κολυμπήσεις, πού να μείνεις και πού να φας το καλοκαίρι του 2024

Είναι μακρύ το ταξίδι για την Κάσο, με το συμβατικό πλοίο από τον Πειραιά θα χρειαστεί να ταξιδέψεις έως και 24 ώρες, η ομορφιά και η αυθεντικότητά της όμως θα σε αποζημιώσουν. Το νοτιότερο νησί των Δωδεκανήσων, ανάμεσα σε Κάρπαθο και Κρήτη, κατοικούνταν από την αρχαιότητα, ενώ την περίοδο της Επανάστασης λέγεται ότι κατοικούσαν εκεί 12.000 άνθρωποι. Σήμερα έχουν απομείνει περίπου 1.200 κάτοικοι που ζουν τη μαγεία του νησιού όλη τη διάρκεια του χρόνου.   

Τι να δεις

Τα πέντε χωριά του νησιού: Την Αγία Μαρίνα, το Πόλι, το Αρβανιτοχώρι, την Παναγία και το Φρυ, που είναι και η πρωτεύουσα και το κύριο λιμάνι.  Να περπατήσεις στην Μπούκα, το παλιό πειρατικό λιμανάκι με τις ψαρόβαρκες και να επισκεφθείς την εκκλησία του πολιούχου του νησιού Αγίου Σπυρίδωνα, τη Δημοτική Βιβλιοθήκη και το Μνημείο των Ηρώων του 1821. Στα 500 μέτρα από το Φρυ βρίσκεται η Αγία Μαρίνα, το μεγαλύτερο χωριό του νησιού, με στενά σοκάκια και νεοκλασικά σπίτια. Να πας και στα Αρμάθια, το μεγαλύτερο από τα νησιά που περιβάλλουν την Κάσο. Σήμερα είναι ακατοίκητο και έχει πολύ όμορφες παραλίες, όπως τα Μάρμαρα.  

© Μυρένα Χατζηβασιλείου

Πού να κολυμπήσεις

Στην Αμμούα, με ξαπλώστρες, ομπρέλες, beach bar κι ένα από τα πιο όμορφα ηλιοβασιλέματα. Στην Αντιπέρατο, στη δυτική πλευρά του νησιού, η παραλία είναι εκτεθειμένη στους βοριάδες γι’ αυτό την προτιμούν οι σέρφερς. Στον απάνεμο Εμπορειό, την πιο δημοφιλή παραλία του νησιού, με εστιατόρια και καφετέριες, πολύ κοντά στο Φρυ. Στην Κοφτερή, επίσης κοντά στο Φρυ, με αρμιρίκια. Στο Κατάρτι, στην περιοχή του αεροδρομίου, με βότσαλο και άμμο.

© Δήμος Κάσου

Πού και τι να φας

Η Κάσος φημίζεται για τα τυροκομικά της προϊόντα. Να δοκιμάσετε τη σιτάκα, ένα μαλακό κρεμώδες τυρί, αλλά και τη μυζήθρα. Επίσης τις μακαρούνες, τα χειροποίητα ζυμαρικά, αλλά και ντολμαδάκια – τι στο καλό… στην Κάσο βρίσκεσαι! Και φυσικά, ολόφρεσκα ψάρια. Πολλές και γραφικές οι ταβέρνες του νησιού, από τις καλύτερες είναι η ταβέρνα Εμπορειός (2245041586) μπροστά στη θάλασσα, το Γιαέλι (2245041779) πάνω από το λιμανάκι της Μπούκας, το Μπλου Μαρέ (2245041697) στο Φρυ.

∆ήμος: 2245360200
Αστυνομία: 2245041222
Λιμεναρχείο: 2245041288
Κέντρο υγείας: 2245041333