Ταξιδια

Γαύδος, το νησί με τη γαλήνια ζωή και τις παρθένες παραλίες

Το καλοκαιρινό ησυχαστήριο στο νοτιότερο σημείο της Ευρώπης

A.V. Team
ΤΕΥΧΟΣ 924
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ

Γαύδος: Τι να δεις, πού να κολυμπήσεις και πού να φας το καλοκαίρι του 2024

Μια σταλιά νησί, σχεδόν στη μέση του Λιβυκού πελάγους – το νοτιότερο σημείο της Ευρώπης. Στην πραγματικότητα, η Γαύδος δεν είναι νησί, είναι ησυχαστήριο. Αν ψάχνεις έναν τόπο για να αποφορτιστείς τελείως, αφήνοντας τα πάντα πίσω σου, πες πως τον βρήκες. Παρθένες παραλίες, γαλαζοπράσινα νερά, ευγενικοί άνθρωποι, γαλήνια ζωή. Εδώ τα ξεχνάς όλα και το μόνο που σε νοιάζει να προλάβεις να μετρήσεις τα αστέρια. 

Για να φτάσεις στη Γαύδο πρέπει πρώτα να φτάσεις στην Παλαιόχωρα Χανίων ή στα Σφακιά. Από εδώ παίρνεις καραβάκι και σε μια-δυο ώρες (ή τέσσερις από την Παλαιόχωρα) αποβιβάζεσαι στο παρθένο νησί. Για τα διαδικαστικά µπορείς να ενηµερωθείς από την επίσηµη ιστοσελίδα του ∆ήµου Γαύδου (gavdos.gr).

Πού να κολυμπήσεις
Η παραλία του Άι Γιάννη έχει αναδειχθεί στις καλύτερες του κόσµου από το Discovery Channel. Αμμοθίνες, κέδροι, πεντακάθαρα νερά και τίποτα τριγύρω σε ακτίνα χιλιομέτρων (πάρε μαζί σου νερό). Δεν είναι τυχαίο που την προτιμούν οι κατασκηνωτές (τη λες και βασίλειο του ελεύθερου camping) – μην ανησυχείς, όμως, είναι τόσο απέραντη που έχει χώρο για όλους. Εξίσου ονειρικό σκηνικό διαθέτει το Σαρακήνικο, η πιο οργανωµένη ίσως παραλία της Γαύδου, µε άµεση πρόσβαση σε ταβέρνες και µίνι µάρκετ, και σχετικά ρηχά νερά. Υπάρχουν ακόµα και η Τρυπητή, µε τις χαρακτηριστικές τρεις καµάρες, η δροσερή και κρυµµένη πίσω από τον απότοµο βράχο Νταϊάνα, ο Λαυρακάς (στις σπηλιές του οποίου λένε ότι κατοικούσε η Καλυψώ), ο Ποταµός, ο Κόρφος, ο Πύργος (η διαδρομή για να φτάσεις είναι δύσβατη, αλλά αξίζει), καθώς και το Λακούδι, µια παραλία σχεδόν παρθένα.  

Πού να φας 
Το Στέκι της Γωγώς (2823041932) στο Καστρί είναι ταβέρνα ξακουστή. Εδώ θα φας παραδοσιακά πιάτα (οπωσδήποτε κατσικάκι τσιγαριαστό, χανιώτικο μπουρέκι και γεμιστά), μαγειρεμένα από την ίδια τη Γωγώ. Το Πανόραµα (2823042166), στον Κόρφο, είναι η ψαροταβέρνα που ονειρεύεσαι. Βρίσκεται πάνω στην ομώνυμη παραλία, έχει πάντα φρέσκο ψαράκι από το καΐκι της οικογένειας και μοναδική θέα. Οι Νοστιµιές της Ευτυχίας (2823042309), στο Μετόχι, είναι όνομα και πράγμα! Μαμαδίστικη κουζίνα, μεγάλα χαμόγελα και τα πιάτα που αγαπάμε. Στο Σαρακήνικο θα βρεις τη νόστιμη Χελώνα (6942908663) που μαγειρεύει πάντα με τα πιο φρέσκα υλικά, ενώ συχνά διοργανώνει και μουσικές βραδιές. Φοβερές πίτες, παραδοσιακά γλυκά, φρέσκο ψωμί και πολλές ακόμη λιχουδιές θα βρεις στο Stella’s Bakery, τον φούρνο του νησιού, στο Καστρί.

∆ήμος: 2823041101
Λιμεναρχείο Σφακίων: 2825091292
Λιμεναρχείο Παλαιόχωρας: 2823041214
Κέντρο Υγείας: 2823042195