Ταξιδια

Πόρος, το νησί με τις πιο ωραίες παραλίες του Σαρωνικού

Αριστοκρατική γαλήνη και ομορφιά

A.V. Team
ΤΕΥΧΟΣ 924
4’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ

Πόρος: Τι να δεις, πού να κολυμπήσεις, και πού να φας το καλοκαίρι του 2024

«Ο Πόρος έχει κάτι από Βενετία: κανάλι, επικοινωνία ανάμεσα στα σπίτια με βάρκες, χλιδή, νωχέλεια, αισθησιακός πειρασμός, τόπος για διεθνείς ερωμένους» έγραφε ο Γιώργος Σεφέρης στο ημερολόγιό του τον Αύγουστο του 1946. Ο ποιητής έζησε στο κόκκινο σπίτι που ονομάζεται Γαλήνη, «το βικτωριανό εκείνο σπίτι, κόκκινο Πομπηίας, μου έδωσε για πρώτη φορά, ύστερα από πολλά χρόνια, το αίσθημα του στερεού σπιτιού, όχι της προσωρινής κατασκήνωσης». Στη Γαλήνη έγραψε και το ποίημα «Κίχλη», δανειζόμενος τον τίτλο από το μικρό πλοίο που έριχνε άγκυρα μπροστά στο σπίτι. Στο ίδιο σπίτι έχει φιλοξενηθεί ο Ελευθέριος Βενιζέλος και ο ζωγράφος Μαρκ Σαγκάλ.

Η πόλη του Πόρου με το Ρολόι © Μanos/unsplash

Πόρος: Οδηγός για παραλίες, αξιοθέατα και φαγητό

Τι να δεις στον Πόρο

Η Γαλήνη είναι ένα από τα κρυφά στολίδια του Πόρου, καθώς δεν βρίσκεται σε τόσο κοινή θέα όπως το σήμα κατατεθέν, το Ρολόι. Ο Πύργος του Ρολογιού δεσπόζει από το 1927 στην κορυφή του βράχου που δημιουργήθηκε από την έκρηξη του γειτονικού ηφαιστείου των Μεθάνων, κατά την προϊστορική εποχή. Η περιοχή λέγεται και Σφαιρία, και είναι το άλλο μισό της Καλαυρίας, του καταπράσινου τμήματος του νησιού. Ο Πόρος «εκτείνεται» μέχρι απέναντι στην Πελοπόννησο, στο τμήμα από τον Γαλατά έως τις ακτές απέναντι από την Ύδρα. Εκεί βρίσκεται το περίφημο λεμονοδάσος, που έχει υμνηθεί και στο ομότιτλο διήγημα του Κοσμά Πολίτη. Η πόλη του Πόρου, που είναι αμφιθεατρικά χτισμένη πάνω στον λόφο, αποπνέει αριστοκρατική γαλήνη και ομορφιά. Μπροστά της, «ξαπλωμένη», η προκυμαία με τις βαρκούλες – ταξί για τις παραλίες του νησιού, και τα γιοτ που είναι δεμένα το ένα δίπλα στο άλλο. Ενδείκνυται για απογευματινό σουλάτσο, με αφετηρία την Πούντα και την πλατεία Κορυζή προς την πλατεία Σιντριβανίου και το Μνημείο Πεσόντων. Πιο κάτω ξετυλίγεται ένα πολύχρωμο «γαϊτανάκι» από καφέ, εστιατόρια, καλαίσθητα μαγαζάκια για σουβενίρ, με highlights το βιβλιοπωλείο που βγάζει πάγκους έξω για να διαλέξεις καλοκαιρινό ανάγνωσμα και το μαγευτικό θερινό σινεμά. Πριν απομακρυνθείς από το κέντρο αξίζει να επισκεφθείς τη Χατζοπούλειο Δημοτική Βιβλιοθήκη με την μόνιμη έκθεση «Κοχύλια και Θάλασσα», το Αρχαιολογικό Μουσείο που στεγάζεται στο νεοκλασικό οίκημα - πατρική κατοικία του τελευταίου πριν από την Κατοχή πρωθυπουργού Αλέξανδρου Κορυζή, την Citronne Gallery, που έβαλε το νησί στο χάρτη των εικαστικών, και τη Συλλογή, το παλιό κατάστημα του Γρίβα, ένα πολυκατάστημα σε διατηρητέο κτίριο του 1890, με αυθεντική επίπλωση και ζωγραφιστά ταβάνια.

Πού θα κολυμπήσεις στον Πόρο

Ο μαγευτικός κόλπος του Ασκελιού στον Πόρο ©Αnastasius/ unsplash

Ο Πόρος διαθέτει τις πιο ωραίες παραλίες του Σαρωνικού. Η Κυανή Ακτή, στο Ασκέλι, είναι η πιο μεγάλη και κοσμοπολίτικη του νησιού, οργανωμένη στο μεγαλύτερο μέρος της, με αρκετό ελεύθερο χώρο για το κίνημα της πετσέτας, το οποίο «αγκαλιάζεται» από τη δημοτική αρχή καθώς έχει τοποθετήσει αραιά ξύλινες ομπρέλες χωρίς ξαπλώστρες ώστε να μπορούν να χαρούν την παραλία ελεύθερα αλλά και προστατευμένοι οι επισκέπτες και κυρίως οι οικογένειες. Στην «πλάτη» της Κυανής Ακτής υπάρχει ένα πευκοδάσος, με μονοπάτια που οδηγούν στα Παλάτια, μπροστά στον αρχαιολογικό χώρο του Ναού του Ποσειδώνα.

Στα ανατολικά του νησιού βρίσκεται η μονή της Ζωοδόχου Πηγής, ένα μοναδικό δείγμα νησιωτικής μοναστηριακής αρχιτεκτονικής που οικοδομήθηκε το 1713 - 1716. Ο ναός φιλοξενεί πολύτιμες αγιογραφίες καθώς και ένα ιερό κειμήλιο από τον αγώνα του 1821, την επάργυρη εικόνα που είχε ο Ανδρέας Μιαούλης στο πλοίο του, την οποία αφιέρωσε στο μοναστήρι το 1830. Κατεβαίνοντας από το μοναστήρι, η ομώνυμη οργανωμένη παραλία, με ελεύθερο τμήμα για όποιον επιθυμεί να στρώσει την πετσέτα του και πεντακάθαρα νερά, ακόμη και στις πιο φορτωμένες τουριστικά ημέρες του καλοκαιριού.

Στα δυτικά, βρίσκονται οι παραλίες Μικρό και Μεγάλο Νεώριο, που βρίσκονται στην πιο κοντινή απόσταση από την πόλη, το Λιμανάκι της Αγάπης –μια μικρή παραλία, κρυμμένη μέσα στα πεύκα που φτάνουν μέχρι τη θάλασσα, τώρα οργανωμένη, κάποτε το πιο χίπικο μέρος του νησιού– και η παραλία του περίφημου Ρωσικού Ναύσταθμου (1806), που σήμερα δεσπόζει μισοερειπωμένος σε ένα ειδυλλιακό τοπίο όπου τα τελευταία χρόνια διεξάγονται πολιτιστικές εκδηλώσεις και ναυταθλητικές διοργανώσεις.

Τα καταγάλανα νερά στον Πόρο ©Αnastasius/ Unsplash

Πού θα φας και θα διασκεδάσεις στον Πόρο

Στο Μελίστακτο (6972601190), το παραδοσιακό καφενείο στο Μοναστήρι θα πας για ελληνικό καφέ, γαλακτομπούρεκο και παγωμένο νερό από την πηγή.  Στο Παλιό Σιντριβάνι (6979793638)στην Πλατεία Καραμάνου, για πρωινό, καφέ, παγωτό, κρέπες, απεριτίφ. Στο Primasera (6979793638),εστιατόριο στην Πούντα με θαλασσινά όνειρο, απολαυστικό ριζότο και κατάλογο κρασιών που εντυπωσιάζει. Οπωσδήποτε στον Δαγκλή (2298024531), εργαστήριο ζαχαροπλαστικής συνώνυμο των αμυγδαλωτών Πόρου. Στον Βεσσαλά (2298025890) για παγωτό, σοκολάτες, συροπιαστά και γλυκές εναλλακτικές γεύσεις. Στο Μεγάλο Νεώριο η ταβέρνα Πέτρος (2298022371, 6985988469)έχει φρέσκο ψάρι και κρέας. Στο Ασκέλι η Κολώνα (2298022366, 6988568030) είναι χαλαρό εστιατόριο για μετά το μπάνιο, κάνει και delivery από το μεσημέρι έως τα μεσάνυχτα. Στο Βistro Odyssey (2298026296, 6984095167) για πρωινό, brunch, κοκτέιλ.

Δήμος: 2298320500
Αστυνομία: 2298022256
Λιμεναρχείο: 2298022274
Πολυδύναμο Περιφερειακό Ιατρείο: 2298022600