Ταξιδια

To Ναύπλιο απευθύνεται στους ρομαντικούς του καλοκαιριού

Το αγαπάμε και για τα Σ/Κ όλου του χρόνου, όμως τώρα το καλοκαίρι ξεδιπλώνει όλες του τις χάρες

A.V. Team
ΤΕΥΧΟΣ 924
3’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ

Nαύπλιο: Τι να δεις, πού να κολυμπήσεις, πού να μείνεις και πού να φας το καλοκαίρι

To Ναύπλιο απευθύνεται στους ρομαντικούς του καλοκαιριού, που αγαπούν τα νοσταλγικά vibes, τα μεσαιωνικά παραμύθια και τις ανθισμένες βουκαμβίλιες οι οποίες κρέμονται από τα μπαλκόνια σε κάθε σοκάκι. Σε αυτούς που κοντοστέκονται μπροστά από τα αριστοκρατικά νεοκλασικά, κάτω από τους φοίνικες κατά μήκος του λιμανιού και αναζητούν τη δροσιά σε μια από τις δεκάδες παραλίες του Αργολικού Κόλπου. Το αγαπάμε και για τα Σ/Κ όλου του χρόνου, όμως τώρα το καλοκαίρι ξεδιπλώνει όλες του τις χάρες.

Tι να δεις

Τα παλιά αρχοντικά με τις πολύχρωμες κεραμιδοσκεπές στον Ψαρομαχαλά και τα ασβεστωμένα πεζούλια, οι ξενώνες με τις πολύχρωμες ξύλινες πόρτες, τα γραφικά σκαλάκια μπροστά στη Φραγκοκλησιά, τα παλιά τζαμιά που λειτουργούν ως χώροι τέχνης, το Ρολόι με την εντυπωσιακή θέα, η εκκλησία του Άγιου Σπυρίδωνα που συνδέθηκε με την τραγική ιστορία του Καποδίστρια, η Εξέδρα μπροστά στην απέραντη θάλασσα που βλέπει ως το Μυρτώο Πέλαγος, το επιβλητικό Παλαμήδι με τα 999 σκαλιά και το επισκέψιμο πλέον –με καραβάκι από το λιμάνι– Μπούρτζι, είναι κάποια από τα πιο χαρακτηριστικά και φωτογραφίσιμα σημεία της παλιάς πόλης που λατρεύουν όλοι οι επισκέπτες. Απαραίτητες οι βόλτες στον Μεγάλο Δρόμο και περαντζάδα από τα μαγαζάκια με τα χειροποίητα και τα greek art προϊόντα, περιμετρικά της πλατείας Συντάγματος, μαζί με καλαμπόκι από τον πλανόδιο ψήστη του λιμανιού ή παγωτό χωνάκι από τις τζελατερίες της πόλης. Το λαογραφικό μουσείο του Ναυπλίου - ΠΛΙ (2752028947) φιλοξενεί συλλογές και εκθέσεις που σε ταξιδεύουν πίσω στον χρόνο, ενώ στο Μουσείο Κομπολογιού (2752021618) κομπολόγια και φυλαχτά κάθε είδους. Πέρα από τις δεκάδες πολιτιστικές εκδηλώσεις, κάθε Αύγουστο η πόλη φιλοξενεί μια μεγάλη έκθεση βιβλίου στην οποία μπορεί να βρει κανείς εκδόσεις και βιβλία για όλα τα γούστα.

Πού να κολυμπήσεις

Στην Καραθώνα και την Αρβανιτιά θα πας για γρήγορη βουτιά εντός της πόλης. Η πρώτη προσφέρει μια μεγάλη ακτογραμμή, οργανωμένη με ξαπλώστρες και ομπρέλες, με beach bars κατά μήκος της, χρυσή άμμο, ρηχά νερά, αλλά και πεύκα για όποιον προτιμά να στρώσει πετσέτα στον ίσκιο. Η δεύτερη είναι βαθιά, με μεγάλα βότσαλα μέσα κι έξω, ένα μονάχα beach bar και μπορεί να διαθέτει περιορισμένο χώρο, αλλά η θέα που προσφέρει είναι στην Ακροναυπλία, κάτω από τα τείχη και τα μεσαιωνικά φρούρια. Στις οργανωμένες παραλίες Πλάκα και Τολό, απέναντι από τη γραφική Ρόμβη, πηγαίνουν κυρίως οικογένειες και μετά τις βουτιές ανακτούν δυνάμεις στα γύρω ταβερνάκια. Από την άλλη, τον Άγιο Νικόλαο –οι ντόπιοι τον αποκαλούν Κονδύλι– και την Κάντια με το χαλίκι, προτιμούν οι παρέες, ενώ κι εκεί έχει beach bars, αλλά και δυνατότητα για water sports όπως sup, κανό και paddle boat. Σε όλες θα φτάσεις μέσα σε 20λεπτά με αυτοκίνητο από το κέντρο της πόλης, ενώ αν θες να ζήσεις μια πιο ξεχωριστή καλοκαιρινή εμπειρία μπορείς να κλείσεις κρουαζιέρα με ντόπιους σκίπερς για να πας σε οποιαδήποτε ακρογιαλιά θέλεις, χωρίς να περπατήσεις ή να κολυμπήσεις μέχρι εκεί.

Πού να φας

Σε κάθε δρόμο της παλιάς πόλης σε περιμένει και από ένα ταβερνάκι για ουζάκι και μεζέδες. Στο Πηδάλιο (2752022603), στην 25ης Μαρτίου, θα απολαύσεις δημιουργική ελληνική κουζίνα με τοπικές πρώτες ύλες σε καλές τιμές. Το μενού –με άριστη σχέση ποιότητας και τιμής– περιλαμβάνει από κρεατικά μέχρι θαλασσινά και μαγειρευτά, μαγειρεμένα με εποχιακά υλικά, βάσει παραδοσιακών συνταγών του τόπου. Για ζουμερά, ριγανάτα καλαμάκια στου Καλλίνη (2752024408). Για τη μοναδική ίσως, fine dining εμπειρία στην πόλη θα επισκεφτείς το Valaora (6989600200) στον δρόμο προς τον Φάρο, που βρίσκεται μέσα σε ένα ρομαντικό σκηνικό με θέα το Μπούρτζι. Στο ταβερνάκι Κακαναράκης (2752025371), δες αν στο μενού υπάρχουν οι γκόγκες –παραδοσιακό ζυμαρικό της Αργολίδας– ζήτησέ το και θα μας θυμηθείς. Στο Σκαρπέτα (2752021007) θα απολαύσεις το καλύτερο brunch της πόλης μαζί με τον πιο ωραίο καφέ, στην προσεγμένη αυλή του που περιλαμβάνει μια λίμνη αλλά κι έναν μικρό καταρράκτη. Καφέ που συνοδεύεται μαζί με τραγανούς  λουκουμάδες θα απολαύσεις από το Ξένον στην πλατεία Συντάγματος (2752097580), ενώ ακριβώς δίπλα του το Σοκάκι (2752026032) συνδυάζει τον καφέ με πεντανόστιμες κρέπες. Το Mediterraneo (2752097704) είναι το πρώτο αμιγώς wine bar του Ναυπλίου. Αν όμως θέλεις, πέρα από το να απολαύσεις ένα καλό κρασί, να συμμετάσχεις σε μια ολοκληρωμένη wine tasting εμπειρία θα πας στο Periklis Winosophy (2752022044) όπου μπορείς επιπλέον και να αγοράσεις το μπουκάλι που επιθυμείς. Μεγάλη ποικιλία όμως σε ετικέτες θα βρεις και στο 3sixty (2752028068) που ενδείκνυται για fine drinking καταστάσεις χάρη στην εξεζητημένη λίστα με τα κοκτέιλ του. Για ρομαντικό ραντεβουδάκι για ποτό θα πας στο Rosso (2752029214) με τη ρετρό αισθητική, ενώ αν είσαι με μεγάλη παρέα στο Υδραγωγείο που αγαπά ιδιαίτερα η νεολαία της πόλης (2752070899).Αν είσαι λάτρης της τέχνης πήγαινε για τον καφέ ή το ποτό σου στο Φουγάρο (2752047300) που φιλοξενεί μόνιμα πολιτιστικά δρώμενα στους χώρους του. Το Ναύπλιο, ναι, φημίζεται για τα παγωτά του, οπότε μετά το φαγητό επιβάλλεται μια στάση είτε στον Κουστένη –ζητήστε να περιχύσουν το παγωτό σας με τη ρευστή σοκολάτα που φτιάχνουν– είτε στον Ιταλό (Αntica Gelateria di Roma), όπου σερβίρουν το παγωτό με βελούδινη σαντιγί.

Γενικό Νοσοκομείο: 2752098100
Αστυνομία: 2752098730
Λιμεναρχείο: 2752027022