Ταξιδια

Olga Kouklaki: «Στη Λήμνο, στις Ελληνικές Σαχάρες, να πάτε για έμπνευση και εξερεύνηση»

Ιδανική για όσους αναζητούν έναν ήρεμο προορισμό μακριά από την πολυκοσμία

A.V. Team
ΤΕΥΧΟΣ 924
2’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ

Η Olga Kouklaki γράφει για τις παραλίες με τη χρυσή άμμο που μαγεύουν και τους πιο απαιτητικούς

Πρόσφατα βρέθηκα σε ένα από τα λιγότερα γνωστά νησιά του Αιγαίου, τη Λήμνο, την οποία και λάτρεψα!

Παρά το μέγεθός της, η Λήμνος παραμένει ήσυχη και απομονωμένη, ιδανική για όσους αναζητούν έναν ήρεμο προορισμό μακριά από την πολυκοσμία. Ταυτόχρονα, προσφέρει μια αυθεντική εμπειρία συνδυάζοντας τη φυσική ομορφιά με την ιστορία και την παράδοση.

Ένα από τα πρώτα πράγματα που με μάγεψαν στο νησί, είναι τα χρώματά του και η φύση του. Αμμώδεις παραλίες με κρυστάλλινα δροσερά νερά και ηφαιστειογενή πετρώματα με εντυπωσιακούς σχηματισμούς απλωμένα σε διάφορα μέρη του νησιού. Η παραλία στην πρωτεύουσα του νησιού Μύρινα, η παραλία Θάνος, το Πλατύ, η Εβγάτη, το μεγάλο και μικρό Φαναράκι με απίστευτη χρυσή άμμο και διάφανα νερά. Λίγο πιο μακριά, ο Κοκκινόβραχος με ένα από τα πιο διάσημα beach bar με υπέροχα cocktail και μουσική. Επίσης η παραλία Κέρος, ιδανική για θαλάσσια σπορ, δίπλα από τον υγροβιότοπο της Αλυκής (προστατευόμενος βιότοπος Natura, σταθμός για μεταναστευτικά πουλιά και φλαμίγκο), αλλά και πιο βόρεια, η καταπληκτική παραλία του Ζεματά. Απαραίτητη επίσκεψη αξίζουν και οι Αμμοθίνες, γνωστές και ως οι «Ελληνικές Σαχάρες», μια μοναδική περιοχή με αμμόλοφους που θυμίζουν έρημο και αποτελούν σπάνιο φυσικό φαινόμενο και εξαιρετικό προορισμό για πεζοπορία και εξερεύνηση. 

Έπειτα είναι και η ιστορία του νησιού... Ο αρχαιολογικός χώρος της Πολυόχνης που αποτελούσε έναν από τους αρχαιότερους οικισμούς της Ευρώπης, το Ιερό των Καβείρων αφιερωμένο στους θεούς Κάβειρους και την περιοχή γύρω από το ιερό, γνωστή για την έντονη πνευματική της ενέργεια, η αρχαία Ήφαιστος που ήταν μια από τις πιο σημαντικές πόλεις του νησιού κατά την κλασική και ελληνιστική περίοδο και αφιερωμένη στον θεό Ήφαιστο, το θεό της φωτιάς και της μεταλλουργίας που σύμφωνα με τον θρύλο λέγεται ότι έπεσε στη Λήμνο μετά από σύγκρουση με τον Δία. Επίσης, κοντά στο χωριό Κοντιά βρίσκεται και το Ρωμαϊκό Υδραγωγείο, χτισμένο τον 3ο αιώνα μ.Χ., ενώ στην πρωτεύουσα Μύρινα βρίσκεται το μεσαιωνικό Κάστρο που είναι ένα από τα πιο εντυπωσιακά και καλοδιατηρημένα κάστρα του Αιγαίου με εκπληκτική θέα.

Από την άλλη, τα γραφικά χωριά της Λήμνου προσφέρουν αμέτρητες ευκαιρίες για βόλτες και γευστικές απολαύσεις με τοπικά προϊόντα και πραγματικά εξαιρετικό φαγητό! Στην πρωτεύουσα Μύρινα, μπορείς να περιηγηθείς στα στενά σοκάκια, να θαυμάσεις τα νεοκλασικά κτίρια στον Ρωμαϊκό Γιαλό και να επισκεφθείς τις ταβέρνες κατά μήκος του λιμανιού για φρέσκα θαλασσινά. Στον Κοντιά, ένα από τα πιο γραφικά χωριά της Λήμνου με παραδοσιακή αρχιτεκτονική και ανακαινισμένους ανεμόμυλους, μπορείς να περπατήσεις στα πλακόστρωτα σοκάκια, να επισκεφθείς την Πινακοθήκη και μετά, μόλις ανοίξει η όρεξη, τις τοπικές ταβέρνες με καταπληκτικά πιάτα με βάση το κρέας. Στον Μούδρο, να περπατήσεις στον όμορφο πεζόδρομο του λιμανιού και να φας εξαιρετικά θαλασσινά στις παραθαλάσσιες ταβέρνες απολαμβάνοντας τη θέα. Ενδιαφέροντα να επισκεφτεί κανείς είναι και όλα τα άλλα χωριά του νησιού όπως η Πλάκα, η Καλλιόπη, το Κοντοπούλι, το Πορτιανού, η Ατσική.

Η Λήμνος παραμένει ένα από τα πιο ανεξερεύνητα και γοητευτικά νησιά του Αιγαίου. Είναι αυθεντική. Και εάν έπρεπε να τα πω όλα συνοπτικά με μια φράση, θα έλεγα ότι πρόκειται για έναν προορισμό που εμπνέει! Ανυπομονώ να ξαναπάω σύντομα.

*  H Olga Kouklaki είναι μουσικός και δημιουργός. Μόλις κυκλοφόρησε το νέο βίντεο του τραγουδιού «Dusty Diamond» από τον τελευταίο της δίσκο όπως και το EP «Dusty Diamond remixes [Part 3]» που περιλαμβάνει νέες εκτελέσεις του «Haze» και το νέο κομμάτι «Hard Heart».