Ταξιδια

Θάσος, το νησί με την οργιώδη βλάστηση και το καλό φαγητό

Οι ακρογιαλιές της θυμίζουν χωρίς υπερβολή εξωτικούς προορισμούς

A.V. Team
ΤΕΥΧΟΣ 924
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ

Θάσος: Τι να δεις, πού να κολυμπήσεις, πού να μείνεις και πού να φας το καλοκαίρι του 2024

Οι Βορειοελλαδίτες έχουν περάσει πολλά παιδικά καλοκαίρια τους στη Θάσο και νοσταλγούν την αθωότητά της στα 80s. Σήμερα η Θάσος είναι ένα πολύ τουριστικό μέρος με υποδομές για όλα τα γούστα και όλα τα βαλάντια. Νησί εύκολα προσβάσιμο από τη στεριά, έχει απίστευτες γαλαζοπράσινες θάλασσες, οργιώδη βλάστηση, καλό φαγητό.

Τι να δεις

Να πας στο ορεινό χωριό Θεολόγος, με τη μακεδονίτικη αρχιτεκτονική, την πυκνή βλάστηση, τα αρχοντικά και φυσικά τις ταβέρνες (ψαξ’ το λίγο γιατί ο Θεολόγος έχει και έντονη «τουριστική» πλευρά). Έχει και λαογραφικό μουσείο. Αν είσαι των μουσείων, να δεις το Αρχαιολογικό και το Θασίτικο Σπίτι στην πρωτεύουσα, για να πάρεις γεύση για το παρελθόν του τόπου. Αν πάλι θέλεις να ηρεμήσεις και να δροσιστείς, το Μικρό και Μεγάλο Καζαβίτι είναι η σωστή πρόταση. Αν ψάχνεσαι για μονές και ξωκλήσια, οι Αρχαγγέλου, Παναγιάς και Άγ. Παντελεήμονος είναι οι πιο χαρακτηριστικές επιλογές (απαιτείται σεμνό ντύσιμο από τους επισκέπτες).

Πού να κολυμπήσεις

Έχει τουλάχιστον 20 θεϊκές παραλίες! Οι ακρογιαλιές της θυμίζουν χωρίς υπερβολή εξωτικούς προορισμούς, τα γαλαζοπράσινα πεντακάθαρα νερά της δένουν αρμονικά με τη σκιά των πεύκων της. Έχουμε και λέμε: Ψιλή Άμμος, όνομα και πράγμα. Λιβάδι για κολυμβητικές εμπειρίες, ένας παράδεισος με τροπική αύρα. Ποτός, αν ψάχνεις οργανωμένη παραλία για θαλάσσια σπορ. Πευκάρι για πιο κοσμικές εμφανίσεις. Αλυκή και Παράδεισος στη νότια πλευρά, με πολύ νέο κόσμο. Χρυσή Ακτή στη Σκάλα Ποταμιάς και Χρυσή Αμμουδιά στη Σκάλα Παναγιάς για… χρυσές αμμουδιές. Ροσογκρεμός για ερημικές αποδράσεις. Σκίδια και Γκόλια για περιπέτειες. Πέντε χιλιόμετρα χωματόδρομος, αλλά αξίζει τον κόπο για τη Σαλιάρα, μόνο που θα παρκάρεις μακριά. Στα Μεταλλεία θακαταλάβεις τι θα πει Θάσος στα καλύτερά της. Σημειωτέον πως με περίμετρο 90 χιλιόμετρα περίπου, μπορείς να κάνεις τον κύκλο του νησιού και κάθε μέρα να «τρυγάς» τις χάρες μιας άλλης παραλίας.

Πού να φας

Για υψηλή γαστρονομική εμπειρία στο The Lost Sheep του ξενοδοχείου Afor Art Design Hotel στον Λιμένα, όπου ο σεφ Γιάννης Μαρινόπουλος μεγαλουργεί. Για πιο απλά πράγματα, Καζαβίτι, Θεολόγος, Λιμένας και Λιμενάρια έχουν άπειρες επιλογές. Στο Αγκίστρι (2593051072) στα Λιμενάρια θα μαγευτείς με τα θαλασσινά. Εξαιρετικό το Κοράλλι (2593055912) στη Σκάλα Μαριών. Στον Ανδρέα στο Κλίσμα (2593091642) θα φας πάνω στην άμμο ψαράκι ωραιότατο και φρεσκότατο. Στη Σκάλα Ποταμιάς (Χρυσή Ακτή) υπάρχει η Κραμπούσα (2593062190), με ψάρια, κρέατα και τίμια ελληνική κουζίνα. Στον Θεολόγο, ο Στέλιος (2593031451) μαγειρεύει αρνάκι να γλείφεις τα δάχτυλά σου. Φεύγοντας να πάρεις: το περιλάλητο θασίτικο γλυκό καρυδάκι, το μέλι τους το ξακουστό, τα λάδια, τις ελιές, τα τυροκομικά τους και τη μυρωδάτη ρίγανη.

∆ήμος: 2593350100 / 2593023918
Κέντρο Υγείας (Πρίνος): 2593 350000
Aστυνομία: 2593022500
Λιμεναρχείο: 2593022106