Ταξιδια

Λευκάδα: Φυσική ομορφιά και αυθεντική ελληνική φιλοξενία

Το νησί προσφέρει γαλήνη, χαλάρωση και γραφικά χωριά για να γευτείς τα τοπικά εδέσματα και να απολαύσεις θαλάσσια σπορ

A.V. Team
ΤΕΥΧΟΣ 924
2’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ

Λευκάδα: Τι να δεις, πού να κολυμπήσεις, πού να μείνεις και πού να φας το καλοκαίρι

Η Λευκάδα είναι ο τέλειος προορισμός για όσους αναζητούν φυσική ομορφιά και αυθεντική ελληνική φιλοξενία. Το λευκό πέτρωμά της ξεβάφει στα τυρκουάζ, κρυστάλλινα νερά στις εκπληκτικές παραλίες της, και χαρίζει πανέμορφους συνδυασμούς. Το νησί προσφέρει γαλήνη, χαλάρωση και γραφικά χωριά για να γευτείς τα τοπικά εδέσματα και να απολαύσεις θαλάσσια σπορ. Το μοναδικό νησί στο οποίο πας μόνο με αυτοκίνητο, αφού πλωτή γέφυρα συνεχούς ροής το ενώνει µε την Ακαρνανία. Με την ολοκλήρωση της Εγνατίας Oδού και την υποθαλάσσια σήραγγα Πρέβεζας - Ακτίου εξυπηρετούνται οι επισκέπτες από Μακεδονία, Θράκη και Θεσσαλία.

Τι να δεις 

Ωραία χωριά, καταρράκτες, σµαραγδένιες θάλασσες, καταπράσινη ορεινή φύση. Αξίζει µια βόλτα στα Πριγκιπόνησα, ένα καταπληκτικό σύμπλεγμα νησίδων απέναντι από το Νυδρί. Για τις γιορτές φακής φυσικά θα πας στην Εγκλουβή, για windsurf στη Βασιλική, για μαγικά ηλιοβασιλέματα στο γεφυράκι της πόλης, για κολύμπι στην παραλία Κάθισμα. Αν βρεθείς στο νησί την τελευταία εβδομάδα του Αυγούστου θα πετύχεις και το Διεθνές Φεστιβάλ Φολκλόρ με χορό και μουσικές απ’ όλο τον κόσμο.

Πού να κολυμπήσεις

Στην είσοδο του νησιού θα κολυμπήσεις στα καθαρά νερά του Κάστρου. Απέναντι από το κάστρο της Αγίας Μαύρας, η Αμμόγλωσσα και η Γύρα είναι δίπλα στην πόλη και ιδανικές για οικογένειες με παιδιά. Στον Αϊ-Γιάννη, στους Μύλους και στη Βασιλική μπορείς να κάνεις kitesurf και windsurf. Η παραλία του Αγίου Νικήτα είναι οργανωμένη (έχει πάντα πολύ κόσμο) και διαθέτει πολλές επιλογές για καφέ και φαγητό. Από εκεί θα πάρεις το μονοπάτι για τον Μύλο – η θέα θα σου δώσει δύναμη για να φτάσεις μέχρι κάτω αφού θα χρειαστεί να περπατήσεις γύρω στα 20 λεπτά. Διαφορετικά μπορείς να πάρεις θαλάσσιο ταξί από την παραλία του Αγίου Νικήτα. Το Κάθισμα, μια από τις πιο γνωστές παραλίες, είναι οργανωμένη με ομπρέλες, ξαπλώστρες, beach bar και εστιατόρια. Το Πόρτο Κατσίκι έχει βραβευθεί ως η καλύτερη παραλία της Ελλάδας. Παραλίες με εύκολη πρόσβαση είναι οι Λυγιά, Νικιάνα, Περιγιάλι, Νυδρί, Γένι, Ρούδα, Μικρός Γιαλός, Σύβοτα, Αμμούσα. Στα Πευκούλια, μετά τον μεγάλο βράχο, μπορείς να πετάξεις και το μαγιό.

Πού να φας

Must είναι η Ράχη (2645099439), στην Εξάνθεια, κοντά στο Πόρτο Κατσίκι. Στην κουζίνα η Ερασμία Μπαλάσκα – φαγητό με θέα σαν να είσαι πάνω από τα σύννεφα λόγω της υγρασίας. Το Amente (6977461415) στον Δρυμώνα για ελληνική κουζίνα με έντονες μεσογειακές επιρροές από τον chef Ανδρέα Μπέλλο με θέα το ηλιοβασίλεμα. Το Cisore (2645071112) στη Λυγιά στο λιμανάκι θα πας για ψαροφαγία πάνω στη θάλασσα, από τον σεφ και ιδιοκτήτη Τάσο Γεωργάκη. Για καλό και φρέσκο ψάρι στον Γιάννη (2645071619) στη Λυγιά. Για ραχάτι και μεζέδες με δροσιά κάτω απ’ τα πλατάνια, στην πλατεία της Καρυάς. Πολλές επιλογές για φαγητό και ποτό θα βρεις και στο Νυδρί. Στο κέντρο θα πας από το πρωί μέχρι το βράδυ για καφέ, brunch και ποτό: στον ανακαινισμένο Δίαυλο (2645025171), στους Χάρτες (2645023790), στο Sea to See (2645025365) με θέα τη μούτελη και στο Smol (2645408208) που σχεδόν κάθε βράδυ κάνει πάρτι και μαζεύει όλο το νησί. Για φαγητό στο Θυμάρι, στο Γωγώς Γεύσεις, στη Φρύνη στο Μώλο και στο Piattello. Μη φύγεις αν δεν δοκιμάσεις τα παραδοσιακά λευκαδίτικα εδέσματα: λαδόπιτα, μαντολάτο και σαλάμι Λευκάδος.

Tι να κάνεις

Να επισκεφθείς το Oikos Decor (Φιλoσόφων Καραβέλα, 2645026349, 6948501412), την εταιρεία που διαθέτει υπέροχα οικολογικά ξύλινα σπίτια, εξοχικές κατοικίες, ξύλινα γκαράζ και αποθήκες, σε μια μεγάλη ποικιλία και πολύ καλές τιμές.

∆ήμος: 2645360500
Νοσοκομείο: 2645360200
Αστυνομικό Τμήμα Λευκάδας: 100 / 2645029366
Λιμεναρχείο: 2645022322