Ταξιδια

Νίσυρος, το νησί με την άγρια ομορφιά

Ένα μικρό ηφαιστειογενές νησί με μοναδικό φυσικό τοπίο, γραφικά χωριά, πολιτιστική παράδοση και ιστορικό παρελθόν

62222-137653.jpg
A.V. Team
ΤΕΥΧΟΣ 924
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Νίσυρος
Φωτογραφία: Abenteuer Albanien/ Unsplash

Νίσυρος: Τι να δεις, πού να κολυμπήσεις, και πού να φας το καλοκαίρι του 2024

Η Νίσυρος, το μικρό ηφαιστειογενές νησί με την άγρια ομορφιά, διαθέτει ένα μοναδικό φυσικό τοπίο, γραφικά χωριά, πολιτιστική παράδοση και ιστορικό παρελθόν. Το Μανδράκι είναι το λιμάνι και η πρωτεύουσα του νησιού, χτισμένο αμφιθεατρικά στον λόφο όπου υπάρχουν το Ενετικό Κάστρο και το μοναστήρι της Παναγίας της Σπηλιανής. Σε απόσταση 1,5 χλμ. από το Μανδράκι βρίσκεται η πηγή των Λουτρών, γνωστή για τα νατροχλωριο-θειούχα νερά της με μέγιστη θερμοκρασία 46°C. Άλλοι οικισμοί είναι ο Εμπορειός με τη σπηλιά που βρίσκεται στην είσοδο του χωριού να θεωρείται φυσική σάουνα λόγω της θερμότητάς της από την ηφαιστειακή δραστηριότητα. Στη Νικιά θα επισκεφτείς την εκκλησία των Εισοδίων της Θεοτόκου, από τις ωραιότερες της Ελλάδας, και το Ηφαιστειολογικό Μουσείο για να δεις πώς γεννήθηκε η Νίσυρος και να μάθεις τα πάντα για τα ηφαίστεια της Ελλάδας.

Νίσυρος: Οδηγός για παραλίες, αξιοθέατα και φαγητό

Πού να κολυμπήσεις στη Νίσυρο

Στην Παχιά Άμμο, όνομα και πράγμα, ίσως την ομορφότερη παραλία του νησιού, όπου θα συναντήσεις και αρκετούς κατασκηνωτές. Επίσης, να πας τις Λυές, με βότσαλο και σκουρόχρωμη άμμο και στην παραλία Άγιο Σάββα δίπλα στους Πάλους. Η παραλία Χοχλάκοι είναι η πιο κοντινή στη χώρα και πήρε το όνομά της λόγω των μεγάλων και λείων βότσαλων που διαθέτει τόσο έξω όσο και μέσα στη θάλασσα. Νοτιοδυτικά, οι σχηματισμοί της λάβας που πέφτουν προς τη θάλασσα έχουν δημιουργήσει δύο ανοίγματα, το Αυλάκι και την Αγία Ειρήνη. Να πας με καραβάκι και στο νησάκι του Αγίου Αντωνίου που φημίζεται για τις όμορφες παραλίες του. 

Πού να φας στη Νίσυρο

Για παραδοσιακή ελληνική κουζίνα με θέα την καλντέρα του ηφαιστείου να πας στο Μπαλκόνι του Εμπορειού (2242031607), και στο Vegos (2242031589) στην πλατεία κάτω από τις δροσιές. Μη φύγεις από το νησί αν δεν δοκιμάσεις τις παραδοσιακές συνταγές, όπως πιτθιά (κεφτέδες από ρεβίθια), μπουκουνιές (χοιρινό κρέας μαγειρεμένο με λίπος), καπαμά (κατσίκι γεμιστό με ρύζι), σκορδαλιά με αμύγδαλα. Ιδιαίτερα είναι και τα τυριά τους όπως η μυζήθρα, η σακουλιαστή και το τυρί της τυριάς (ντόπιο τυρί ψημένο σε κόκκινο κρασί). Στα γλυκά «οπωσδήποτε» τα ψιλοκούλουρα, τα ξεροτήγανα, οι δίπλες, οι λουκουμάδες, τα φοινίκια, οι κουραμπιέδες, η μουσταλευριά, ο χαλβάς, τα γλυκά κουταλιού και οι παστελαριές (σύκα ανοιγμένα, με αμυγδαλόψιχα και σουσάμι).

∆ήμος: 2242360501
Αστυνομία: 2242031201
Λιμεναρχείο: 2242031222
Ιατρείο: 2242031217

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

Tα καλύτερα άρθρα της ημέρας έρχονται στο mail σου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.