Ταξιδια

Τάκης Γρατσούνας: «Στην Αστυπάλαια για χρωματοθεραπεία»

Ο μουσικός και κιθαρίστας γράφει για το νησί που σου φρεσκάρει το μυαλό και την ψυχή

A.V. Guest
ΤΕΥΧΟΣ 924
2’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ

Τα αξιοθέατα, οι ομορφιές και οι αληθινές νοστιμιές της Αστυπάλαιας από κάποιον που τη γνωρίζει πολύ καλά

Αστυπάλαια Ιχθυόεσσα, Τράπεζα των Θεών, Αστυπάλαια, Stampalia, Αστυπαλιά. Η πεταλούδα της πάλαι ποτέ άγονης γραμμής, λουσμένη στο φως. Επάνω της αισθάνεσαι ακίδα, που ενώνει τον ουρανό με το κάστρο των Querinni (βενετσιάνικη οικογένεια που το έχτισε το 1453). Το φως, η θάλασσα και ο ουρανός της Αστυπάλαιας συνθέτουν την απόλυτη χρωμοθεραπεία.

Τα τρία πελάγη φίλτρα, που μάχονται το νησί, Ικάριο, Καρπάθιο και Κρητικό, τo έχουν κρατήσει καλά φυλαγμένο στο ευρύ κοινό. Τα τελευταία χρόνια, όμως, η υπερέκθεση της Αστυπάλαιας στα social και η εύκολη πρόσβαση με το αεροπλάνο την έχουν καταστήσει έναν από τους αγαπημένους προορισμούς του καλοκαιριού. Η Χώρα είναι η πρωτεύουσα του νησιού, με τα κατάλευκα σπίτια, τα γαλάζια παράθυρα και τις ολάνθιστες βουκαμβίλιές της. Τα μπαλκόνια της αναρριχώνται στον λόφο μέχρι το Κάστρο. Τα κολλητά εκκλησάκια ανάμεσα σε μεσοαυλές με βασιλικούς και γεράνια και τα στενορίμια με ανάσες από την εποχή των ιπποτών, συντελούν σε μία αξέχαστη βόλτα, με αποκορύφωμα την ανατολή της πανσελήνου μέσα από το κάστρο.

Η πλατεία της Αστυπάλαιας, με τους δέκα μύλους, το βράδυ γεμίζει από κόσμο που ζει στους ρυθμούς των διακοπών. Στο Έξω νησί, 9 χιλιόμετρα από τη Χώρα, υπάρχει το γραφικό ψαροχώρι Ανάληψη ή αλλιώς Μαλτεζάνα, με πολύ καλές τουριστικές υποδομές. Δέκα χιλιόμετρα από τη Μαλτεζάνα είναι η πιο μικρή και απομακρυσμένη κοινότητα της Αστυπάλαιας, το Βαθύ. Φυσικό λιμανάκι που θυμίζει λιμνοθάλασσα, προστατεύει τα καΐκια και τα ιστιοπολοϊκά από τους καιρούς.

Το ταβερνάκι στη μικρή αυτή σκάλα σε ταξιδεύει στο παρελθόν. Τα αξιοθέατα του νησιού που αξιζεί να επισκεφθεί κανείς: το κάστρο των Querinni, η Παναγία η Πορταΐτισσα, η Μεγάλη Παναγιά, το σύμπλεγμα των 7 εκκλησιών στο Καράυ, το αρχαίο μοναδικό στον κόσμο νεκροταφείο βρεφών, οι 10 ανεμόμυλοι στην πλατεία, το Δρακοτόσπηλο, το ηλιοβασίλεμα στο εκκλησάκι του Αη-Γιάννη του Μακρύ.

Πολλές οι επιλογές για μπάνιο σε κρυστάλινα νερά: ο Γυαλός και το Λιβάδι κοντά στη Χώρα με ταβερνάκια δίπλα στο κύμα, το απομονωμένο Μαγαζάκι κάτω από το κάστρο ακολουθώντας το μονοπάτι από την πλατεία, το Στενό και ο Σχοινώντας με εύκολη πρόσβαση, οι Πλάκες και το Τζανάκι για ψαγμένους, ο Άγιος Κωνσταντίνος με θέα το κάστρο, το Μπλε Λιμανάκι, το Μικρό Στενό, τα Μαμούνια και τα Καρέκλια μικρές εκπλήξεις, οι Βάτσες ονειρικό άγριο τοπίο με την σπηλιά του Νέγρου πάνω από την παραλία, τα Καμινάκια με τη σπηλιά πισίνα και τα μπλε νερά.

Ένα μικρό αρχιπέλαγος με τιρκουάζ νερά συνθέτουν οι βραχονησίδες Αγία Κυριακή, Κουτσομύτης, Κουνούπα και Άγιος Φωκάς. Οργανώνονται καθημερινές εκδρομές για μπάνιο απο τον Πέρα Γυαλό και τη Μαλτεζάνα. Τοπικά εδέσματα που επιβάλλεται να δοκιμάσεις: τυριά όπως η χλωρή, η μυζήθρα και το λαδοτύρι, αλμυρά και γλυκά πουγγιά με τοπικό κεχριμπαρένιο μέλι, λαμπρόπιτες και κιτρινοκούλουρα με ντόπια ζαφορά (σαφράν - κρόκος), ντολμαδάκια με αμπελόφυλλο και φυσικά ο κορυφαίος λαμπριανός (ντόπιο κατσικάκι σε ξυλόφουρνο γεμιστό). Ψάρια και θαλασσινά άφθονα...

Αξέχαστη εμπειρία τα καλοκαιρινά πανηγύρια της Αστυπάλαιας: το μεγάλο πανηγύρι της Παναγίας της Πορταΐτισσας τον Δεκαπενταύγουστο, του Αγίου Παντελεήμονος, του Προφήτη Ηλία και το γραφικό πανηγύρι του Αη-Γιάννη του Μακρύ στις 28 Αυγούστου. Η αληθινή γνωριμία με το νησί όμως γίνεται εκτός σεζόν. Τότε που απλώνεται όλη η ομορφιά του νησιού και των ανθρώπων της. Πάσχα με μοναδική κατάνυξη και το αυθεντικό πανηγύρι στην καρδιά του χειμώνα της Παναγίας της Φλεβαριώτισσας. Η ιδιαίτερη Αστυπάλαια και η ουσία της βρίσκεται επίσης στις εκδρομές που διοργανώνει στο νησί η ομάδα Παρδαλό Κατσίκι όλο τον χρόνο. Ακολουθήστε τη σελίδα τους στο Facebook και δείτε όλες τις αναρτήσεις. Ο αέρας της Αστυπαλιάς σου φρεσκάρει το μυαλό και την ψυχή. Έχεις τόσα να δεις, να γευτείς και να ζήσεις που το σίγουρο είναι ότι θα αφήσεις κάτι και για την επόμενη φορά.

* Ο Τάκης Γρατσούνας είναι μουσικός