Ταξιδια

Αν είσαι των εξερευνήσεων, πήγαινε στη Λέσβο

Γραφικά χωριά –πλάι στη θάλασσα ή και ορεινά–, ιδιαίτερα αξιοθέατα, ιαματικά λουτρά και ενδιαφέροντα μουσεία σε περιμένουν

62222-137653.jpg
A.V. Team
ΤΕΥΧΟΣ 924
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Λέσβος
© Vanessa Linzenbold / Unsplash

Λέσβος: Τι να δεις, πού να κολυμπήσεις, πού να μείνεις και πού να φας το καλοκαίρι

Αν είσαι των εξερευνήσεων, βάλε αρκετές μέρες άδεια. Στη Λέσβο η τράπουλα ανοίγει με δυνατά «χαρτιά». Με βάση την πρωτεύουσα, τη Μυτιλήνη στα ανατολικά, το Πλωμάρι στα νότια, την Ερεσό στα δυτικά και τον Μόλυβο στα βόρεια, γράφουμε διαδρομές αναζητώντας γραφικά χωριά –πλάι στη θάλασσα ή και ορεινά–, ιδιαίτερα αξιοθέατα, ιαματικά λουτρά, ενδιαφέροντα μουσεία και πολιτιστικά ραντεβού.

Τι να δεις 

Καταρχάς τα υπέροχα χωριά της. Να αναζητήσεις στην Αγία Παρασκευή τα παραδοσιακά καφενεία, αλλά και το εξαιρετικό Μουσείο Βιομηχανικής Ελαιουργίας Λέσβου του Πολιτιστικού Ιδρύματος Ομίλου Πειραιώς (2253032300), το οποίο παρουσιάζει τη βιομηχανική φάση της ελαιουργίας στην Ελλάδα. Επίσης, την γκαλερί K-Gold, έναν σταθερό πια προορισμό για σύγχρονη τέχνη. Να βγεις για φωτογραφικό σαφάρι στα πέτρινα καλντερίμια της Αγιάσου, στον γραφικό Πολιχνίτο και την Πέτρα, ανηφορίζοντας εδώ τα 114 σκαλοπάτια έως την εκκλησία της Παναγίας –μπόνους η πανοραμική θέα ως τον Μόλυβο. Να επισκεφθείς το Μουσείο Teriade στη Βαρειά, αφιερωμένο στο έργο και τη συλλογή του εμπνευσμένου τεχνοκριτικού και εκδότη Στρατή Ελευθεριάδη με έργα διάσημων μοντέρνων καλλιτεχνών. Να επισκεφθείς το Μουσείο Βρανά στον Παπάδο, ένα από τα παλαιότερα ελαιοτριβεία της Λέσβου, το οποίο ανήκε στην οικογένεια του Νομπελίστα ποιητή Οδυσσέα Ελύτη, αλλά και το Μουσείο Ούζου «Ο Κόσμος του Ούζου» της Ποτοποιίας Πλωμαρίου Ισίδωρος Αρβανίτης. Να φθάσεις ως το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Απολιθωμένου Δάσους Λέσβου στο Σίγρι, ένα μοναδικό παράθυρο στη γεωλογική ιστορία του Αιγαίου. Και φυσικά, να αφεθείς στη χαλαρωτική εμπειρία των ιαματικών πηγών του νησιού. Απαράβατο ραντεβού για τους φίλους της κλασικής μουσικής, το Διεθνές Φεστιβάλ Μουσικής Μολύβου (9-19/8) στον Μόλυβο.  

Πού να κολυμπήσεις

Η μεγάλη ακτογραμμή του νησιού έχει αρκετές παραλίες, κάποιες οργανωμένες, αλλά και πιο απομονωμένες. Αυτή της Σκάλας Ερεσού είναι από τις πιο γνωστές, με λεπτή άμμο και υποδομές για θαλάσσια σπορ. Στο Σίγρι σε περιμένει ένας κλειστός κολπίσκος με άμμο και ρηχά νερά. Ο πολυσύχναστος Μόλυβος έχει μεγάλη αμμώδη οργανωμένη παραλία, ενώ στα πέριξ βρίσκεται και η Εφταλού με βαθιά, δροσερά νερά. Στα νότια μας αρέσει ο Άγιος Ισίδωρος, κοντά στο Πλωμάρι, με ψιλό βότσαλο και κρυστάλλινα νερά, ο Άγιος Ερμογένης, μια μικρή μαγευτική παραλία πλάι σε πευκόδασος, ενώ δημοφιλές είναι το Τάρτι με ταβερνάκια πάνω στο κύμα.

Πού να φας

Στην πρωτεύουσα, για μυτιληνιούς μεζέδες και σμυρναίικα σουτζουκάκια στο περιβόητο καφενείο Ερμής (2251026232), που λειτουργεί εδώ και 200 χρόνια, και για μικρά πιάτα με fusion twist στο Μεζεδοπωλείο 28 (2251055995). Αν δεν περάσεις από την ταβέρνα Αντώνης (2251061951) στο Καγιάνι είναι σαν να μη γνώρισες τη Λέσβο. Το Πανόραμα (2251046562) στα Θέρμα φημίζεται για τους ρεβιθοκεφτέδες. Η ταβέρνα το Χάνι (6971740916) στη Φίλια για κρεατοφαγία. Στην Αγία Παρασκευή, για μεζέδες στο Κότερο (2253031550).

Πού να διασκεδάσεις

Στη Σκάλα Ερεσού για φαγητό και κοκτέιλ πάνω στην αμμουδιά θα πας στο Parasol. Στον Μόλυβο all day fun σκηνικό με μουσικές και ποτά θα βρεις στο Congas Beach bar στην παραλία και για καφέ και γλυκό στην καρδιά του παραδοσιακού οικισμού στο Blue Fox.

∆ήμος: 2251027777

Αστυνομία: 2251037721

Λιμεναρχείο: 2251037447

Νοσοκομείο: 2251057700

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

Tα καλύτερα άρθρα της ημέρας έρχονται στο mail σου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.