Ταξιδια

Τάσος Μελετόπουλος: «Κάσος, το νησί που δεν έχει διαφθαρεί»

O συγγραφέας, μουσικός και ιδιοκτήτης κάποτε των θρυλικών κλαμπ της δεκαετίας του ’80 προτείνει τις ομορφιές του νησιού

A.V. Guest
ΤΕΥΧΟΣ 924
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ

Η Κάσος μέσα από τα μάτια του Τάσου Μελετόπουλου

Την πρώτη φορά που πήγα στην Κάσο, πριν από 25 χρόνια, δεν μπορώ να πω ότι μου άρεσε πολύ… ξαναπήγα όμως πριν από 15 χρόνια και από τότε την επισκέπτομαι κάθε Αύγουστο, καθώς μας φιλοξενεί για 15-20 μέρες –στο υπέροχο σπίτι της– η αδερφή της γυναίκας μου, η Μαριλίτα.

Μας αρέσει η Κάσος τον Αύγουστο γιατί πέφτουμε πάνω στο τριήμερο πανηγύρι της Παναγίας. Ντόπιοι οργανοπαίκτες, με τις λύρες και τα λαούτα τους, παίζουν επίμονα και ζαλιστικά σούστα κασιώτικη τραγουδώντας μαντινάδες. Ο χώρος μπροστά από τον ναό γεμίζει με μπαμπάδες, αγόρια και κορίτσια, μανάδες, θείες και γιαγιάδες. Χορός μέχρι και τις πρωινές ώρες. Μπόλικο ντόπιο κρασί, ρακί και ατελείωτο φλερτ. Μια μέρα πριν από το πανηγύρι του δεκαπενταύγουστου οι γυναίκες της Κάσου έχουν φροντίσει να τυλίξουν και να μαγειρέψουν τα περίφημα κασιώτικα ντολμαδάκια, για να τα κεράσουν με κρέας και πιλάφι σε ντόπιους και επισκέπτες τη μέρα της Παναγίας.

Ξεχνιόμαστε εκεί και ξεκουραζόμαστε. Κάνουμε αληθινές διακοπές. Το νησί δεν έχει τις παραλίες της Νάξου ή της Μυκόνου. Έχει όμως αυτό που υπήρχε αλλά τώρα λείπει από αυτά τα νησιά και είναι τόσο πολύτιμο: την αυθεντικότητα.

Το φαγητό είναι παντού εξαιρετικό. Ελληνική σπιτική κουζίνα. Από ένα απλό σουβλάκι με φρέσκια πατάτα τηγανητή μέχρι τις πολύ τοπικές γεύσεις, όπως μακαρούνες με σιτάκα, κασιώτικο πιλάφι και τα ξακουστά ντολμαδάκια.

Για βουτιές στη Χέλατρο και στον Εμπορειό. Αν έχει μπουνάτσα πρέπει οπωσδήποτε να πάτε στα Αρμάθια, στο νησάκι απέναντι, με το δρομολόγιο του Kasos Princess για να βρείτε την πιο ονειρική παραλία, με ροζ άμμο και πεντακάθαρα νερά. Το βράδυ μην περιμένετε μπράβους, σαμπάνιες και ξεχαρβαλωμένους τύπους. Δεν έχει διαφθαρεί το νησί. Είναι όπως ήταν πάντα: Απλά πράγματα.

Καλή αντάμωση!

* Ο Τάσος Μελετόπουλος είναι συγγραφέας και μουσικός. Ιδιοκτήτης κάποτε των θρυλικών κλαμπ της δεκαετίας του ’80 «Εργοστάσιο», «Αεροδρόμιο» και «Άτομο».