Ταξιδια

Η Λέρος είναι το σπίτι μου, η έμπνευση και ο προορισμός μου - Του Νίκου Κουλούσια

«Ένα ταξίδι που ξεκίνησε ως γαστρονομικό και κατέληξε να γίνει η ιστορία της ζωής μου, καθώς εκεί γνώρισα τη γυναίκα μου και έγινα ερωτικός μετανάστης»

62222-137653.jpg
A.V. Team
ΤΕΥΧΟΣ 924
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Νίκος Κουλούσιας

O σεφ Νίκος Κουλούσιας γράφει για την Λέρο

Λέρος, η Μάλτα του Αιγαίου όπως την αποκαλούν. Αυτό το γαλήνιο στολίδι του αρχιπελάγους των Δωδεκανήσων, που συχνά επισκιάζεται από τους πιο «διάσημους» γείτονές του, είναι για μένα το σπίτι μου, η έμπνευση και ο προορισμός μου. Πρωτοβρέθηκα στο νησί πριν από 6 χρόνια περίπου, σε μια γαστρονομική εκδήλωση που είχαμε διοργανώσει. Τότε έκανα κάτι σαν περιοδεία σε όλη την Ελλάδα μέσω ενός προγράμματος με τίτλο «Βουνό και Θάλασσα» και έτσι ενδιαφέρθηκαν οι δημότες του νησιού και με κάλεσαν για να γνωρίσω και εγώ τις γεύσεις του τόπου τους. Ένα ταξίδι που ξεκίνησε ως γαστρονομικό και κατέληξε να γίνει η ιστορία της ζωής μου, καθώς εκεί γνώρισα τη γυναίκα μου και έγινα ερωτικός μετανάστης.

Είτε είσαι περαστικός, τουρίστας, ντόπιος ή ξένος, το νησί έχει μια αυθεντική, ανέγγιχτη ομορφιά που λίγοι εκτιμούν. Αν και διαθέτει πάνω από 50 κολπίσκους, οι περισσότερες παραλίες είναι μη προσβάσιμες, γι’ αυτό και απευθύνεται σε ένα ιδιαίτερο κοινό παραθεριστών. Αν έρθεις για πρώτη φορά πρέπει οπωσδήποτε να επισκεφτείς την παραλία του Γούρνα. Είναι από τις πιο απόκρημνες και παρθένες, και έχει βότσαλο αλλά και άμμο – κάτι σπάνιο για το νησί που κυριαρχούν τα βράχια.

Η ιστορία είναι ένας άλλος λόγος για τον οποίο αγαπώ τόσο πολύ τη Λέρο. Καθώς περιπλανιέμαι στους αρχαίους δρόμους του Πλατάνου –της Χώρας του νησιού– και εξερευνώ το μεσαιωνικό κάστρο της Παντελίου, μεταφέρομαι πίσω στον χρόνο. Το πέρασμα της ιστορίας είναι εμφανές στην αρχιτεκτονική παντού, από το λιμάνι της Αγίας Μαρίνας έως το Ψαροχώρι. Εξίσου εντυπωσιακό βρίσκω και το Λακκί, γνωστό και ως το Portolago των Ιταλών, που χτίστηκε από το μηδέν πάνω σε αποστραγγισμένα έλη.

Οι ίδιοι οι κάτοικοι, όμως, με τη ζεστασιά της φιλοξενίας τους είναι που κάνουν αυτό το νησί ξεχωριστό. Με υποδέχτηκαν σαν οικογένεια και έκανα φίλους ζωής εδώ. Ως προς την κουζίνα, η Λέρος είναι πράγματι τόπος δημιουργικότητας και έμπνευσης. Ένα από τα αγαπημένα μου παραδοσιακά πιάτα είναι το μούρι, αρνί σιγοψημένο για μια ολόκληρη ημέρα στον φούρνο. Η γεύση του με μεταφέρει στο πασχαλινό τραπέζι, αυτή η ανάμνηση της «οικογένειας» γύρω από το τραπέζι είναι η Λέρος για μένα.

* Ο Νίκος Κουλούσιας είναι διεθνούς φήμης σεφ.

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

Tα καλύτερα άρθρα της ημέρας έρχονται στο mail σου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.