Ταξιδια

Σοφία Μαλκογεώργου: «Ικαρία, εκεί όπου οι άνθρωποι χορεύουν στον ρυθμό του ικαριώτικου σκοπού μέχρι να ξημερώσει»

Η πρωταθλήτρια καλλιτεχνικής κολύμβησης γράφει για το νησί που σε κάνει να ξεχνάς τον χρόνο

A.V. Guest
ΤΕΥΧΟΣ 924
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ

Ικαρία: Όποιος επισκέπτεται το νησί πάντα ξαναγυρίζει

Ήταν Αύγουστος του 2016 όταν επισκέφτηκα για πρώτη φορά την Ικαρία. Ένα νησί έξι ώρες μακριά από τον Πειραιά, στο ανατολικό τμήμα του Αιγαίου Πελάγους, με αυθεντική ομορφιά κι έναν μοναδικό τρόπο ζωής που σε κάνει να ξεχνάς τον χρόνο. Δεν είναι τυχαίο ότι το νησί είναι γνωστό για τη μακροβιότητα των κατοίκων του. Στοιχείο της τοπικής κουλτούρας αποτελούν τα πανηγύρια, εκεί όπου οι άνθρωποι χορεύουν στον ρυθμό του ικαριώτικου σκοπού μέχρι να ξημερώσει. Αυτό που μου αρέσει πολύ στα πανηγύρια αυτά είναι ότι οι άνθρωποι γίνονται όλοι μια παρέα, χορεύοντας σε κύκλο, δημιουργώντας έτσι ένα αίσθημα συλλογικότητας.

Αγαπημένη παραλία του νησιού είναι η Μεσακτή στο Γιαλισκάρι, στην οποία μπορείς να οδηγηθείς μέσα από ένα μικρό δάσος που σου προσφέρει την τέλεια θέα για το ηλιοβασίλεμα κατά τις απογευματινές ώρες. Τα άγρια κύματα της Μεσακτής δημιουργούν την τέλεια συνθήκη για όποιον θέλει να κάνει σερφ – έρχονται σε αντίθεση με τη γαλήνη που προσφέρει η χαλάρωση στην αμμουδιά. Ο κόσμος παίζει παιχνίδια στην άμμο και οι παρέες γίνονται ένα. Όποιος επισκέπτεται το νησί πάντα ξαναγυρίζει αφού αποτελεί τον τέλειο προορισμό για χαλάρωση, δημιουργώντας ένα κλίμα οικειότητας.

Από γευστικούς προορισμούς στην Ικαρία θα πρότεινα το Καμπί στον Άγιο Δημήτριο για αυθεντική εμπειρία φαγητού με φρέσκα τοπικά προϊόντα κάτω από τα πλατάνια της πλατείας, καθώς και τη βεράντα του Mary Mary στον Αρμενιστή για ένα ταξίδι στις παραδοσιακές γεύσεις της Ελλάδας. Το Puerto στο Γιαλισκάρι επίσης φημίζεται για το ξεχωριστό πρωινό του και τα μοναδικά κοκτέιλ του, με θέα το απέραντο γαλάζιο του Αιγαίου. Τέλος, στον Γυναικείο Συνεταιρισμό Ραχών μπορεί κάποιος να βρει υπέροχα γλυκά, τα οποία φτιάχνονται με πολλή αγάπη και μεράκι από τις γυναίκες του συνεταιρισμού που ιδρύθηκε το 2009.

Η αγαπημένη μου ανάμνηση από την Ικαρία είναι πάντα το πανηγύρι της Λαγκάδας που γίνεται τον Δεκαπενταύγουστο. Το νησί αδειάζει και όλοι οδηγούνται σε ένα απόκρυφο μέρος, κάτω από τα πλατάνια, φορώντας φύλλα στα μαλλιά. Όλοι χορεύουν στους ήχους του βιολιού, το μυστηριακό στοιχείο κυριαρχεί και η στιγμή θυμίζει κάτι από διονυσιακή τελετουργία. Οκτώ χρόνια που επισκέπτομαι το νησί, κάθε φορά εκείνη η μέρα είναι μαγική και πάντα ξεχωριστή.

* Η Σοφία Μαλκογεώργου είναι πρωταθλήτρια καλλιτεχνικής κολύμβησης. Μαζί με την Ευαγγελία Πλατανιώτη προκρίθηκαν στους Ολυμπιακούς Αγώνες, καταλαμβάνοντας την 6η θέση στο ελεύθερο πρόγραμμα του ντουέτου καλλιτεχνικής κολύμβησης.