Ταξιδια

Αλέξης Μαρκάζος: «Όταν μιλάμε για διακοπές, πρέπει να ανατρέξεις στον ακριβή ορισμό της λέξη για να καταλάβεις τι εστί Ικαρία»

Ο Αλέξης Μαρκάζος γράφει για το νησί, που θυμίζει τα λιωμένα ρολόγια του Νταλί

32014-72458.jpg
A.V. Guest
ΤΕΥΧΟΣ 924
2’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Η Ικαρία του Αλέξη Μαρκάζου
Η Ικαρία του Αλέξη Μαρκάζου

Ικαρία: Το απόλυτα οργανωμένα ανοργάνωτο ελληνικό νησί στον χάρτη

Θέλεις κάπου να διασκεδάσεις, να αράξεις 24/7 στην παραλία σαν αστερίας μέχρι να γίνεις σαν ντοματίνι από τον ήλιο στις πιο καθαρές παραλίες και στις καλύτερες καλοκαιρινές τιμές ειδικά για ελληνικό νησί (μη γίνεις κριντζ, μη γίνεις κριντζ); Η Ικαρία είναι για σένα! Μιλάμε για το απόλυτα οργανωμένα ανοργάνωτο ελληνικό νησί στον χάρτη. Ναι, είμαι σίγουρος ότι έχεις ακούσει όλα τα κλισέ περί slow motion ωραρίου και χρόνου που θυμίζει τα λιωμένα ρολόγια του Νταλί. Το ξέρω γιατί δεν είσαι μόνος/η. Τα είχα ακούσει κι εγώ. Προφανώς και δεν τα πίστεψα… και μετά πήγα.

Όταν μιλάμε για «διακοπές», πρέπει να ανατρέξεις στον ακριβή ορισμό της λέξη για να καταλάβεις τι εστί Ικαρία. Πώς ένα ολόκληρο νησί κινείται σε δικούς του ρυθμούς, επιτρέποντάς σου να χαλαρώσεις αφού αφήσεις πίσω σου (τουλάχιστον για το υπόλοιπο της διαμονής σου) οποιαδήποτε μορφή ψυχαναγκασμού και τυφλής προσήλωσης σε πρόγραμμα. Στην πορεία θα δώσουν τη θέση τους στην απόλυτη χαλάρωση και νιρβάνα. Δεν με πιστεύεις;

Πέρνα μια βόλτα αρχικά από την παραλία Αρμενιστής. Τα καταγάλανα νερά, σε συνδυασμό με τον οριακά εκνευριστικά φιλικό κόσμο, θα σε πείσουν. Εκτός του ότι δεν χρειάζεται καν να πας με παρέα, καθώς το auto stop αποτελεί το τοπικό τους σπορ, είναι όλοι σε mood φοιτητικού καφέ πρώτου έτους. Η δεύτερη παραλία που θα πας δεν είναι αυτή που νομίζεις.

Είναι το πάντα μαγευτικό αλλά κι αποκομμένο από τον πολιτισμό –με την καλή έννοια– Γιαλισκάρι που αποτελεί (μη γίνεις γραφικός, μη γίνεις γραφικός) ένα πραγματικό διαμάντι το οποίο δεν θα θες να αποχωριστείς. Έλα όμως που θα το κάνεις γιατί το ηλιοβασίλεμα σε περιμένει στο κτήμα Τσαντίρη, παρέα με τις ποιοτικότερες ποικιλίες κρασιών για να πάρεις δύναμη (λες και πρόλαβες να κουραστείς από παραλία σε παραλία) για το υπόλοιπο της ημέρας.

Ως προς τις εξόδους μη βιαστείς – και σου το λέει αυτός που έκανε το λάθος. Ο κόσμος μπορεί να βγαίνει στις 4 το ξημέρωμα. Οκ, μη βγεις τότε, ρε παιδί μου, αλλά έχε το υπόψη. Φυσικά, για τους πιο τολμηρούς, μία είναι η παραλία. Μιλάω φυσικά για τον Να, που φημίζεται για τις κυμματάρες αλλά και τους surfers του (κορίτσια, τρέξτε). Το όλο κλίμα εκεί θυμίζει περισσότερο τροπικό νησί παρά Ελλάδα. Μα ποιον κοροϊδεύω; Το κλίμα σε όλο το νησί θυμίζει περισσότερο Χαβάη (ιεροσυλία αλλά δεν άντεξα) παρά Ελλάδα. Από μοναστήρια πάλι σου έχω 3 top που μέχρι και άθεο συγκινούνε. Αρχικά θα πιστέψεις στην Ιερά Μονή Λευκάδος Ευαγγελισμού (ιδανικό για οικογένειες), θα προσκυνήσεις στην Ιερά Μονή Ευαγγελισμού Μουντέ και θα υποκληθείς στο Theoktistis Monastery (ειδικό για διαλογισμό, δεν το λέω εγώ αλλά η ίδια η φύση). Και τώρα που έκανες τις μετάνοιές σου για τις αμαρτίες σου, καιρός για νέες.

Όπως-και-δήποτε πας στον Έυδηλο, γιατί Ικαρία χωρίς πανηγύρια δεν γίνεται. Το επόμενο μεσημέρι που θα ξυπνήσεις (αν όχι το μεθεπόμενο) θα πάρεις τη βαρκούλα και θα πας για μια εξερεύνηση στο Spilaio Therman Springs. Μη σποϊλάρω από τώρα, πήγαινε και θα καταλάβεις. Και για τους πιο αρτιστίκ, το Ιcarian Utopia αποτελεί μια υπέροχη γκαλερί τέχνης για να ανοίξει το μάτι μετά τους ατελείωτους ικαριώτικους της προηγούμενης βραδιάς. Αν νομίζεις ωστόσο ότι οι παραλίες τελείωσαν, μάλλον διαβάζεις λάθος άρθρο.

Αν έχεις νοικιάσει αμάξι, συλλυπητήρια. Αν όχι, ακόμη χειρότερα, θα δυσκολευτείς extra να πας με τη σειρά στο Λιβάδι, το Ιερό και φυσικά στην Ψιλή Άμμο. Έλα όμως που θα πας γιατί είναι παραλιάρες. Είπα να κρατήσω το καλύτερο για το τέλος. Η απόλυτη παραλία του νησιού είναι οι Σεϋχέλλες. Καταγάλανα νερά, πέτρα τόσο όσο και φυσικά ένα καΐκι δρόμος. Το οποίο σε πηγαίνει ακριβώς μπροστά στην παραλία και κατεβαίνεις με πλωτή σκάλα. Σου τα είπα όλα! Ακόμη εδώ είσαι;

Αλέξης Μαρκάζος
Αλέξης Μαρκάζος

* Ο Αλέξης Μαρκάζος είναι Content creator.

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

Tα καλύτερα άρθρα της ημέρας έρχονται στο mail σου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.