Ταξιδια

Σκιάθος, κοσµοπολίτισσα και για όλα τα γούστα

Και για τους λάτρεις της πεζοπορίας, το νησί διαθέτει 25 πεζοπορικές διαδροµές συνολικού µήκους 197 χλµ. µέσα σε µοναδικής οµορφιάς βλάστηση

A.V. Team
ΤΕΥΧΟΣ 924
3’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ

Σκιάθος: Τι να δεις, πού να κολυμπήσεις, πού να μείνεις και πού να φας το καλοκαίρι

Κοσµοπολίτισσα, για όλα τα γούστα, για κοσµικούς και εναλλακτικούς, για διαβασµένους και λάτρεις του Παπαδιαµάντη, αλλά και απλούς «αδιάβαστους» καλοκαιρίστας. Η Σκιάθος, όπως και όλες οι Σποράδες, είναι η επιτοµή του ελληνικού καλοκαιριού: θαλασσάρες, φαγάρες, διακοπάρες.

Τι να δεις

Η Χώρα της Σκιάθου είναι µαγική. Αµφιθεατρική, µε πολλές, µικρές χαριτωµένες πλατείες προσφέρει εξαιρετική θέα και γραφικούς ποδαρόδροµους στα πλακόστρωτα στενάκια της. Να περπατήσεις στις Πλάκες που κρατάνε τη γραφικότητά τους. Το σπίτι του Αλέξανδρου Παπαδιαµάντη είναι ίσως το πιο σπουδαίο πολιτιστικό αξιοθέατο. Ένα από τα σποτ της Χώρας είναι το Μπούρτζι, µια µικρή καταπράσινη χερσόνησος όαση που κόβει στα δύο το λιµάνι. Μπαίνοντας µπορείς να δεις προτοµή του Αλέξανδρου Παπαδιαµάντη, ενώ οι υπόλοιποι χώροι προσφέρονται για διασκέδαση, χαλάρωση και πολιτιστικό τουρισµό. Το Κάστρο βρίσκεται σε µια χερσόνησο στο βόρειο τµήµα του νησιού. Το προσεγγίζεις είτε µε 4x4 είτε µε ποδαρόδροµο, αλλά αξίζει. Οι εκκλησίες και τα µοναστήρια είναι αναπόσπαστο µέρος της παράδοσης. Άναψε κερί στο µοναστήρι της Παναγίας της Εικονίστριας, στην Παναγία Λιµνιά πρόσεξε το ιδιαίτερο καµπαναριό, στη Γέννηση του Χριστού θα δεις την έµπνευση του Παπαδιαµάντη για το «Χριστός στο Κάστρο» και τα «Χριστουγεννιάτικα Διηγήµατα», στο µοναστήρι της Ευαγγελίστριας θα µάθεις πώς ο ηγούµενος όρκισε τους Κολοκοτρώνη, Μιαούλη και άλλους οπλαρχηγούς στην Επανάσταση του 1821. Στα must της Σκιάθου είναι και η επίσκεψη στο πετρόχτιστο Σκιαθίτικο σπίτι, κτίσµα του 1910. Για τους λάτρεις της πεζοπορίας, το νησί διαθέτει 25 πεζοπορικές διαδροµές συνολικού µήκους 197 χλµ. µέσα σε µοναδικής οµορφιάς βλάστηση (Τρούλος - Παραλία Κουκουναριές - Παραλία Μανδράκι).

Πού να κολυµπήσεις

Ξεκινάµε από τα λιγότερο γνωστά µέρη. Ο Άγιος Παντελεήµονας είναι τέλειος, γιατί πίσω από τα βράχια θα νιώσεις απολύτως µόνος. Ο Ξάνεµος, πίσω από το αεροδρόµιο, είναι η αγαπηµένη παραλία των ντόπιων. Αν δεν φυσάει, είναι ιδανική για απογευµατινό µπάνιο. Ωραία η Ελιά και το Λιµάνι του Ξέρξη (Μανδράκι) όπου θα δεις και συγκλονιστικό ηλιοβασίλεµα. Στην παραλία Διαµάντι δεν φτάνεις εύκολα, όµως θα σε αποζηµιώσει τόσο το µέρος όσο και το εστιατόριο. Και πάµε στα κλασικά και γνωστά. Ξεκινώντας από τη Χώρα µε κατεύθυνση τις Κουκουναριές, συναντάς τη Μεγάλη Άµµο, τις Αχλαδιές, που έχει οµπρέλες και θαλάσσια σπορ, την Καναπίτσα µε την τέλεια θέα. Στο ακρωτήριο Καλαµάκι, όπου βρίσκεται η Καναπίτσα, υπάρχουν επίσης το Σκληθρί (έχει ωραιότατη ταβέρνα πάνω στη θάλασσα) και η Τζανεριά. Άλλες παραλίες µε όλα τα κοµφόρ: Βρωµόλιµνος, Κολιός, Αγία Παρασκευή και Τρούλος µε πεύκα που φτάνουν ως τη θάλασσα. Οι Κουκουναριές είναι το µεγάλο αξιοθέατο, η πιο γνωστή και τέλεια παραλία µε χρυσή λαµπερή άµµο, γαλάζια νερά, δάσος που τελειώνει στο… κύµα, και τον υδροβιότοπο της Στροφιλιάς στα πέριξ. Την Μπανάνα την έχεις σίγουρα ακουστά. Στη Μικρή Μπανάνα υπάρχουν ακόµα γυµνιστές (κυρίως ηλικιωµένοι Γερµανοί). Αγία Ελένη και Ασέληνος (Μικρή και Μεγάλη) βρίσκονται στα βόρεια και είναι πιο ήσυχες παραλίες που περιβάλλονται από τοπίο πιο άγριο, αλλά πανέµορφο. Τα Λαλάρια είναι εµπειρία σπουδαία. Εκεί θα δεις δύο είδη σπηλιάς, τη σκοτεινή και τη γαλάζια. Η σκοτεινή είναι πολύ στενή και χαµηλή, προσβάσιµη µόνο µε µικρά καραβάκια. Η Τρύπια Πέτρα επιβάλλεται στο τοπίο, τα νερά είναι σµαραγδένια, τα βότσαλα ολοστρόγγυλα. Μια εκδροµή αξίζει και στο νησάκι Τσουγκριάς, µε νερά Καραϊβικής και ένα κουκλίστικο πευκόδασος. Το πολυσυζητηµένο ακατοίκητο νησάκι ακριβώς απέναντι από το λιµάνι της Σκιάθου ήθελαν να αγοράσουν οι Beatles, σύµφωνα µε τους local µύθους.

Πού να φας

Στο Vesuvio Pizzeria (2427021211) για αυθεντική ιταλική κουζίνα, µε θέα την Πούντα. Στο πλούσιο menu του θα βρεις µοναδικές προτάσεις σε ορεκτικά, χορταστικές σαλάτες, pasta, χειροποίητα ζυµαρικά, risotto, special πιάτα και φυσικά pizza, οι οποίες, όπως και τα ζυµαρικά, υπάρχουν και σε εκδοχές χωρίς γλουτένη αλλά και µε ζύµη ολικής άλεσης. Στο Achinos (2427029704) στη Μεγάλη Άµµο µε το υπέροχο περιβάλλον, στο Black Pepper (2427029554) για φαγητό και ποτό επίσης στη Μεγάλη Άµµο και στο Johnny’s (2427024369) στην Καναπίτσα. Στην Αµφιλύκη (2427022839) θα δοκιµάσεις παλιά σκιαθίτικη κουζίνα που συνδυάζει ψάρια µε λαχανικά (τα παλιά χρόνια στη Σκιάθο, οι ψαράδες αντάλλασσαν τα ψάρια τους µε λαχανικά µε όσους είχαν µπαχτσέδες, γεγονός που διαµόρφωσε τη γαστρονοµία του νησιού). Το Αγνάντιο (2427022016) στις Βίγλες ξεχωρίζει για την ωραία θέα, το καλό φαγητό και την ευγένεια του προσωπικού. Ο Μύλος (2427024456) στο λιµάνι είναι εξαίσιο ουζερί, όπως και το Σκληθρί (6946932869). Ιδιαίτερη µνεία αξίζει στο No Name (2427024153) όπου ο χρυσοχέρης Σώτος φτιάχνει χειροποίητο γύρο µούρλια! Εκτός από µπάνια και φαγητό καλό, η Σκιάθος έχει αξιόµαχο nightlife. To µπαρ-ρεστοράν The Borzoi club (2427023605) βρίσκεται στη θέση ενός παλιού ελαιοτριβείου και µαζεύει όλον τον καλό κόσµο. Για κοκτέιλ θα πας στο Ginfish Cocktail & Bar (6982477702) στο Παλιό Λιµάνι. Για ροκ τύπους, προσφέρονται τα Κένταυρος (2427022980) και Tesla (6974078754).

∆ημαρχείο: 2427350100
Κέντρο Υγείας: 2427022222
Αστυνομία: 2427021111
Λιμεναρχείο: 2427022017