Ταξιδια

Γιώργος Καράβας: «Η Σίφνος μου χάρισε την ωραιότερη ανάμνηση, την εγκυμοσύνη της γυναίκας μου»

Όταν εύχεσαι να είχες πιο βαθιές ρίζες σ' αυτό το νησί και τελικά τις αποκτάς

A.V. Guest
ΤΕΥΧΟΣ 924
2’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ

Το μοντέλο και παρουσιαστής γράφει για τη Σίφνο των παιδικών του χρόνων, αλλά και της απολύτως ενήλικης ζωής του

Έχουν περάσει αρκετά χρόνια από τότε που ήμουν παιδί , αλλά οι περισσότερες και ίσως οι πιο όμορφες αναμνήσεις των καλοκαιρινών μου εξορμήσεων ήταν πάντα συνδεδεμένες με το όμορφο νησί της Σίφνου. Αν και ουσιαστικά η καταγωγή μου δεν είναι από το εν λόγω νησί, ήταν αρκετές οι φορές που ως παιδί ευχόμουν να είχα βαθύτερες ρίζες από εκείνο το μέρος. Ποτέ δεν θα ξεχάσω την προσμονή μου από τη στιγμή που τελείωνε το σχολείο για να κάνω εκείνο το δρομολόγιο, είτε με τον ηλεκτρικό είτε με το αυτοκίνητο του πατέρα μου, που σαν προορισμό είχε το λιμάνι του Πειραιά και τα τότε πλοία της γραμμής, Μήλος express ή Κίμωλος express. Η χαρά μου ήταν απερίγραπτη. Με το που άκουγα από τα μεγάφωνα του πλοίου ότι ο επόμενος σταθμός ήταν η Σίφνος, η σκέψη ότι θα έβλεπα τα ξαδέρφια και τους θείους μου με έκανε κυριολεκτικά να μην κρατιέμαι.

Το πρόγραμμα ήταν το εξής: Μπάνιο στην παραλία των Καμαρών, βουτιές από τα βράχια της Χρυσοπηγής και τελικός προορισμός, ανάλογα με τα κέφια, είτε το Βαθύ είτε ο Πλατύς Γιαλός. Όσες φορές και να το έκανα, ποτέ δεν με κούρασε. Έπειτα από μικρή ξεκούραση και παιχνίδι, σειρά έπαιρναν το μαγικό Κάστρο και ο Αρτεμώνας όπου πάντα η καρυδόπιτα με καϊμάκι ήταν άχαστος συνδυασμός –  να με κάνει να ανυπομονώ για την επόμενη επίσκεψη. Με το σούρουπο, κινούσαμε με τα ξαδέρφια και τους φίλους στην Απολλωνία όπου τα στενά του χωριού ήταν γεμάτα με κόσμο, τα εστιατόρια μαγειρεύανε κόκορα κρασάτο, ενώ οι μεγαλύτεροι καθόντουσαν πάντα σε κάποιο από τα νησιώτικα μπαρ που έσφιζαν από ζωή.

«Στη Σίφνος έχω τις πιο ωραίες παιδικές αναμνήσεις» - Του Γιώργου Καράβα

Τα χρόνια περάσαν και έπειτα από ένα διάλειμμα κάποιων λίγων ετών επισκέφτηκα ξανά τη Σίφνο. Εκεί ανακάλυψα ως ενήλικας πλέον περισσότερες ομορφιές αυτού του τόπου, έχοντας δίπλα μου τη γυναίκα μου. Μαζί της γεννήθηκε η σημαντικότερη ανάμνηση, που λες και ήταν γραφτό, σαν κάποιος να μου έκανε το χατήρι γνωρίζοντας την αγάπη μου για το νησί και το πόσο πολύ ήθελα να συνδεθώ μαζί του, η Ραφαέλα έμεινε έγκυος στον γιο μας, τον Φίλιππο.

 Σε ευχαριστώ, Σίφνο, για όλες εκείνες τις όμορφες στιγμές που μου χεις δώσει, τις αναμνήσεις, τα γέλια, τις χαρές και τις πλάκες, τα αμέτρητα παγωτά και τις βουτιές... όλα αυτά που έχουν μείνει χαραγμένα στη μνήμη μου για πάντα.

* Ο Γιώργος Καράβας είναι μοντέλο και παρουσιαστής.