Ταξιδια

Σαμοθράκη, το πιο «χύμα» νησί της Βόρειας Ελλάδας

Νεανικός, ήσυχος, απλός προορισμός

A.V. Team
ΤΕΥΧΟΣ 924
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ

Σαμοθράκη: Τι να δεις, πού να κολυμπήσεις, πού να μείνεις και πού να φας το καλοκαίρι του 2024

Η Σαμοθράκη είναι το πιο «χύμα» νησί της Βόρειας Ελλάδας. Νεανικός, ήσυχος, απλός προορισμός, που δεν έχει αλλοιωθεί καθόλου από τον μαζικό τουρισμό. Ιδιαίτερο νησί, ιδιαίτερα τοπία και ομορφιές, παραλίες λίγες και καλές, φαγητό παραδοσιακό (μην ψάξεις γκουρμέ), ψάρια πεντανόστιμα, κατσικάκι επίσης, αστακός πολύ φτηνότερος σε σχέση με άλλους νησιωτικούς παραδείσους.  

Τι να δεις

Η Χώρα είναι γραφική και αμφιθεατρική, να την περπατήσεις. Πάρε μαζί σου αθλητικά – θα τα χρειαστείς. Αν είσαι πολύ τολμηρός, ανέβα στο Φεγγάρι, την κορυφή των 1.695 μέτρων του όρου Σάος. Να πας στις Βάθρες κοντά στα Θέρμα και στο φαράγγι του Φονιά, αν το λέει η καρδιά σου. Επίσης επιβάλλεται η επίσκεψη στο Ιερό των Μεγάλων Θεών και το Αρχαιολογικό Μουσείο Σαμοθράκης. Και να πιεις μπίρα «Φονιάς», που την φτιάχνει η οικογενειακή Μικροζυθοποιία Σαμοθράκης.

Πού να κολυμπήσεις

Λίγες παραλίες και καλές. Η Παχιά Άμμος είναι η πιο πολυσύχναστη του νησιού με ολόχρυση άμμο. Είναι από τις λίγες οδικά προσβάσιμες παραλίες της Σαμοθράκης, 15 χιλιόμετρα από το λιμάνι της Καμαριώτισσας, οργανωμένη, με εστιατόριο και 2 beach bar, ξαπλώστρες και ομπρέλες. Ο Κήπος είναι ωραιότατη παραλία, με μαύρο βότσαλο μέσα και έξω από τη θάλασσα, υπέροχο, άγριο τοπίο και κρυστάλλινα νερά. Θα βρεις ένα μικρό beach bar με πολύ καλές μουσικές και λίγες ξαπλώστρες - ομπρέλες. Είναι το τελευταίο σημείο του νησιού που φτάνεις με αυτοκίνητο. Η παραλία Βάτος είναι όμορφη, όμως δύσκολα προσβάσιμη. Την προσεγγίζεις με καραβάκι ή με δύσκολη πεζοπορία από μονοπάτι κοντά στην Παχιά Άμμο. Κοντά στα Θέρμα έχει επίσης κάποιες οργανωμένες παραλίες και αρκετές χωρίς υποδομές, όλες με βότσαλο και πολύ καθαρά νερά. Τέλος, μπορείς να κολυμπήσεις και στις Βάθρες, άλλωστε αυτό είναι και το «διαφορετικό» του νησιού. Η Γριά Βάθρα έχει πολλά επίπεδα, σκαρφαλώνεις, διαλέγεις και βουτάς.

Πού να φας

Ο Βράχος (2551095264), ψηλά στο χωριό του Προφήτη Ηλία, έχει φανταστική θέα και υπέροχο κατσικάκι στη σούβλα. Η ψαροταβέρνα Δελφίνια (2551041619) στην Παλαιόπολη, δίπλα στη θάλασσα, έχει φρεσκότατο ψάρι, θαλασσινούς μεζέδες και πολύ καλές τιμές. Στο Λάκκωμα θα βρεις την ψαροταβέρνα Ακρογιάλι (2551095123), κάτσε στη βεράντα με θέα τη θάλασσα για μεζέδες και φρέσκα ψάρια. Στην ταβέρνα Το Γεφύρι (2551098231) στα Θερμά θα φας κατσικάκι στον ξυλόφουρνο, ρεβιθάδα με μελιτζάνες, αλλά και πολύ καλούς ψαρομεζέδες. Η ταβέρνα Καρυδιές (2551098266) στην Άνω Μεριά έχει πολύ καλό φαγητό, κατσικάκι σιγομαγειρεμένο στον ξυλόφουρνο και μελωμένες πατάτες. Για καφέ και γλυκά όλη μέρα και πολύ καλά cocktails το βράδυ όλοι πάνε στον Λευκό Πύργο (2551041601), το πιο κεντρικό στέκι στην καρδιά της Σαμοθράκης, με καλές μουσικές και πολύ κόσμο τις περισσότερες ώρες. Τέλος, για καφέ και γλυκά του κουταλιού κάτω από τα πλατάνια πήγαινε στο καφενείο Τα Θερμά. Πολυσύχναστο από το πρωί μέχρι αργά το βράδυ, με ποτά και αρκετές φορές ζωντανή μουσική, είναι το στέκι των κατασκηνωτών από τις Βάθρες και από το κοντινό camping.

∆ήμος: 2551350800
Αστυνομία: 2551041203,303
Λιμεναρχείο (Καμαριώτισσα): 2551041305
Κέντρο Υγείας (Καμαριώτισσα): 2551041156 2551350700 (Χώρα)