Ταξιδια

Ντόρα Κουτροκόη: «Η Ιθάκη είναι ο παραμυθένιος, αγαπημένος μου προορισμός»

Η δημοσιογράφος γράφει για την Ιθάκη του Οδυσσέα, του Ομήρου, του Καβάφη

32014-72458.jpg
A.V. Guest
ΤΕΥΧΟΣ 924
2’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Η Ιθάκη της Ντόρας Κουτροκόη
Η Ιθάκη της Ντόρας Κουτροκόη

Ιθάκη: Το νησί του Οδυσσέα. Ήταν έρωτας με την πρώτη ματιά

Τυχαία βρέθηκα στην Ιθάκη... Ο προορισμός ήταν η Κεφαλονιά, για να γνωρίσω από κοντά το νησί των προγόνων μου και να επισκεφθώ το χωριό Κουτροκόης. Η περιουσία με τα χρόνια χάθηκε, αλλά η περιέργεια παρέμεινε. Μετά την περιήγησή μας στο μεγαλύτερο νησί του Ιονίου, το αποφασίσαμε. Επιβιβαστήκαμε στη Σάμη και χρειάστηκαν μόλις 25 λεπτά με το πλοιάριο της γραμμής για να αντικρύσουμε το λιμάνι του Πισαετού και, μέσα από ένα αχνό σύννεφο ομίχλης, το νησί του Οδυσσέα. Ήταν έρωτας με την πρώτη ματιά.

Στη καταπράσινη διαδρομή προς το Βαθύ, την πρωτεύουσα του νησιού, δεν έλειψαν οι αναφορές στην πατρίδα του μυθικού ήρωα του ομηρικού έπους. Ό,τι δεν ήθελα να μελετήσω στα σχολικά χρόνια, ξαφνικά ήθελα να τα ανακαλέσω στη μνήμη μου. Το Βαθύ, κοσμοπολίτικο και φωτεινό από τα παραλιακά μαγαζάκια, με κέρδισε αμέσως. Χτισμένο πάνω σε έναν όρμο με γαλαζοπράσινα νερά, πλημμυρισμένο με παραδοσιακά σπιτάκια,  γραφικά σοκάκια, γεμάτο καφέ και εστιατόρια με εξαιρετική γαστρονομία, ήθελα να το ανακαλύψω αμέσως. Το πρωί ξεχωρίζει το μικρό νησάκι Λαζαρέτο, που είναι σαν πίνακας ζωγραφικής… Ο πιο απολαυστικός καφές με υπέροχη θέα.

Αφού κάναμε μια στάση στο ορεινό Περαχώρι, κατευθυνθήκαμε στη βόρεια πλευρά του νησιού, στο μαγευτικό Κιόνι. Δεν χόρταινα να κοιτάζω τα παραδοσιακά καπετανόσπιτα που μαρτυρούν την εντυπωσιακή αρχιτεκτονική επιρροή των Ενετών και των Άγγλων. Απολαύσαμε το φαγητό μας στα υπέροχα χρώματα του ηλιοβασιλέματος και αναχωρήσαμε γνωρίζοντας ότι θα επιστρέψουμε.

Πολύ κοντά στο Κιόνι συναντήσαμε ένα ακόμη γραφικό ψαροχώρι, τις Φρίκες, και φωτογραφηθήκαμε στους καλοδιατηρημένους ανεμόμυλους συνεχίζοντας τη διαδρομή μας για τα υπόλοιπα χωριά του νησιού, την Εξωγή, την Ανωγή, τον Πλατρειθιά, τον Σταυρό και τη Λεύκη.

Όλες οι παραλίες του νησιού έχουν σμαραγδένια νερά, ολόλευκες βοτσαλωτές ακρογιαλιές και καταπράσινη φύση. Στο Φιλιατρό, οργανωμένο αλλά χαλαρό, με το εναλλακτικό beach bar, την ατμοσφαιρική μουσική και το παραθαλάσσιο εστιατόριο που φιλοξενεί στον κατάλογό του μοντέρνες και νησιώτικες γεύσεις, απολαμβάνεις την απόλυτη ηρεμία.

Μετά τις Αφάλες, το Σαρακίνικο, τον Άσπρο Γυαλό και τα Μνήματα σειρά είχε το περίφημο Γιδάκι, που πήγαμε με το καραβάκι από το Βαθύ. Νερά παγωμένα, σε όλες τις αποχρώσεις του μπλε και του πράσινου, με μικρά καϊκάκια να κάνουν το τοπίο ακόμα πιο γραφικό.

Η Ιθάκη του Οδυσσέα, η Ιθάκη του Ομήρου, η Ιθάκη του Καβάφη, έγινε και η δική μου Ιθάκη… Ο παραμυθένιος, αγαπημένος μου προορισμός. Φεύγω, αλλά πάντα θα επιστρέφω.

Θανάση, Διονύση, Άννυ, Γιάννη, Αντρέα, τι και αν δεν βρήκα την ελιά… ραντεβού στο Απάγκιο για καφέ!

Η Ιθάκη της Ντόρας Κουτροκόη
Η Ιθάκη της Ντόρας Κουτροκόη

* Η Ντόρα Κουτροκόη είναι δημοσιογράφος και παρουσιάστρια.

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

Tα καλύτερα άρθρα της ημέρας έρχονται στο mail σου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.