Ταξιδια

Περικλής Κοσκινάς: Ένας Κερκυραίος που λατρεύει την Αντίπαρο

Αν δεν μαγειρεύει, ο γνωστός σεφ θα βουτά με μάσκες και αναπνευστήρες να πετύχει σκάρους στα βράχια

32014-72458.jpg
A.V. Guest
ΤΕΥΧΟΣ 924
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Αντίπαρος, το αθώο και ανέμελο καλοκαίρι των παιδικών μας χρονών - Του Περικλή Κοσκινά

Για τον Περικλή Κοσκινά ένα ήταν το νησί, μέχρι που γνώρισε την Αντίπαρο 

Είμαι Κερκυραίος από την κορφή έως τα νύχια. Το κυριότερο χαρακτηριστικό αυτής της κατηγορίας ανθρώπων (εκτός από το ότι νευριάζουν, φωνάζουν, βλαστημάνε, γελάνε, με αυτή τη σειρά και όλο αυτό μέσα σε πέντε δευτερόλεπτα) είναι ότι η λέξη «νησί» περιγράφει αποκλειστικά την Κέρκυρα, ενώ όλα τα άλλα δεν τα θεωρούν «νησιά», αλλά κομμάτια γης μέσα στη θάλασσα...Να που όμως ήρθε μια μέρα, αρκετά χρόνια πριν, που γνώρισα την Αντίπαρο από τον Ιάσονα και από τότε έγιναν δύο τα νησιά σε όλο τον κόσμο. Άσπρα σπίτια με βουκαμβίλιες και αυλές με πικροδάφνες μέσα στη Χώρα, καμάρες και σοκάκια στο Κάστρο, ηλιοβασιλέματα στα λιβάδια, βουτιές στην παραλία Φανερωμένη, νωρίς το πρωί για μπάνιο στο κάμπινγκ, μαντριά με κατσίκια και αρνιά, καΐκια που πάνε για σκάρους, ανθισμένο θυμάρι παντού στους δρόμους και μάραθα τον Ιούνιο στον Αϊ-Γιώργη. 

Το νησί αυτό βαστάει μέσα μου έναν ισχυρό συμβολισμό, εκείνο του ανέμελου καλοκαιριού, και ας έχουν αλλάξει οι καιροί και ας μην είναι τόσο ανέμελοι όσο παλιά. Στην Αντίπαρο –έστω και στα κλεφτά– «μυρίζεις» λίγο από αυτό το αθώο και ανέμελο καλοκαίρι των παιδικών μας χρονών.

Αντίπαρος, το αθώο και ανέμελο καλοκαίρι των παιδικών μας χρονών - Του Περικλή Κοσκινά

Όταν δεν είμαι στο μαγαζί να μαγειρεύω, είμαι στο νερό με μια μάσκα και έναν αναπνευστήρα και είτε κυνηγάω σκάρους στα βράχια είτε αναζητώ καμιά χελώνα για την κόρη μου. Η Έλλη περιμένει πώς και πώς να ακούσει ιστορίες με θαλάσσιες χελώνες και τέρατα μέχρι να την πάρει ο ύπνος με τα παράθυρα ανοιχτά ακούγοντας τα τριζόνια που τόσο τη νευριάζουν γιατί δεν σταματούν ποτέ, αλλά πάντα τη νανουρίζουν.

Αυτή είναι η Αντίπαρος για μένα και παρόλο που το καραβάκι κάνει 10 λεπτά να σε περάσει απέναντι, πάντα με την ίδια ανυπομονησία περιμένω να περάσω «To the other side».

* O Περικλής Κοσκινάς είναι σεφ, ιδιοκτήτης της Cookoovaya Athens και Cookoovaya Antiparos, Beach house στην παραλία Απάντημα.

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

Tα καλύτερα άρθρα της ημέρας έρχονται στο mail σου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.