Ταξιδια

Το Πήλιο είναι ερωτεύσιμο όποια εποχή και να το επισκεφτείς

Φεύγοντας, μια στάση στα τσιπουράδικα του Βόλου επιβάλλεται. Άλλωστε, είναι τα πιο γνωστά σε όλη την Ελλάδα!

A.V. Team
ΤΕΥΧΟΣ 924
2’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ

Πήλιο: Τι να δεις, πού να κολυμπήσεις, πού να μείνεις και πού να φας το καλοκαίρι του 2024

Το Πήλιο είναι ένας από τους προορισμούς που όποια εποχή και να το επισκεφτείς, το ερωτεύεσαι.

Πού να κολυμπήσεις

Το Πήλιο χωρίζεται σε ανατολικό, κεντρικό και νότιο. Στο ανατολικό, το πιο γνωστό χωριό είναι η Τσαγκαράδα, επάνω στο βουνό, με την παραλία Χορευτό να απέχει 8 χλμ. Την έβγαλαν έτσι, γιατί τα κύματα χορεύουν. Τα περισσότερα φεστιβάλ του Πηλίου γίνονται εδώ, η παραλία είναι πολυσύχναστη, αν όμως ακολουθήσεις το μονοπάτι απ’ το χωριό θα βρεις δύο ήσυχες και όμορφες αμμουδιές, την Παρίσαινα και την Ανάληψη. Λίγο πιο κάτω θα συναντήσεις την ξακουστή και κοσμοπολίτικη παραλία του Αϊ-Γιάννη, την πανέμορφη παραλία Παπά Νερό, την Νταμούχαρη που στην άκρη της έχει κι έναν μικρό οικισμό. Όταν δεις ταμπέλες για Αγίους Σαράντα και Ελίτσα να τις ακολουθήσεις, γιατί θα σε βγάλουν σε παραλίες παραδεισένιες. Στο κεντρικό Πήλιο θαυμαστά είναι τα χωριά Συκιά, Άφισσος, Κορόπι και Καλά Νερά, με τον ομώνυμο οικισμό, αλλά και οι Μηλιές, με τη Βιβλιοθήκη της Μηλιώτικης Σχολής, το παλαιότερο βιβλίο της οποίας χρονολογείται από το 1497. Κατεβαίνοντας προς τα νότια, τα Μηλίνα και Τρίκερι είναι μικροί παραλιακοί οικισμοί, το Προμύρι είναι κεφαλοχώρι κοντά στη θάλασσα, αλλά «πρωτεύουσα» του νότιου Πηλίου παραμένει η Αργαλαστή. Από εκεί, ακολουθείς τον δρόμο για Ποτιστικά, Ξινόβρυση, Μελανή και Πάλτση, όλες αμμουδερές και ήσυχες παραλίες. Ένα μικρό μυστικό είναι το ψαροχώρι Κατηγιώργης, με περίπου 30 μόνιμους κατοίκους και μια πεντακάθαρη παραλία μπροστά του, αλλά και αρκετές δεξιά και αριστερά, στις οποίες μπορείς να φτάσεις και με τα πόδια.  

© Unsplash

Πού και τι να φας

Σε όλα τα χωριά, ορεινά και παραθαλάσσια, θα βρεις εκατοντάδες παραδοσιακά ταβερνάκια, δίπλα στη δροσιά του πράσινου ή της θάλασσας, τα περισσότερα μικρές οικογενειακές επιχειρήσεις που μαγειρεύουν με συνταγές σαν της μαμάς και της γιαγιάς. Οι μερακλήδες (και τολμηροί το καλοκαίρι) να μη χάσουν τη φασολάδα, η οποία φτιάχνεται με καυτερές πιπεριές και λουκάνικο κομμένο σε ροδέλες, αλλά και το σπετζοφάι, με πράσινες πιπεριές και ντόπιο λουκάνικο με φρέσκια ντομάτα. Θα δοκιμάσεις, επίσης, εξαιρετικό κόκορα κρασάτο, αλλά και μπουμπάρι – λουκάνικο γεμιστό με συκωταριά και κιμά. Tα παραθαλάσσια ταβερνάκια βρίσκονται δίπλα σε ψαροχώρια, τα ψαράκια είναι όλα φρέσκα, μπορείς να φας καλά ακόμα και μόνο με τους (γενναίους) μεζέδες που θα συνοδεύουν το τσίπουρο και το ούζο. Και μερικές ταβέρνες εξαιρετικές αν σε φέρει ο δρόμος, η Τράτα (2423071500) στον Πλατανιά, ο Πέτρος ο Σώγαμπρος (2426 022995) στο Χορευτό, ο Πέτρος (2426023103) και ο Κυριαζής (2426022993) στη Ζαγορά. Εδώ θα βρεις και το καφεοινοπωλείο Κατώι (2426022924). Πολύ καλές επιλογές είναι και η Πηλίου Γεύσεις (2428090222) και η Κρίτσα (2428099121) στην Πορταριά, η Αρετή στον Κατηγιώργη (2423071440), το Κάρδαμο Οινομαγειρείον (2428090131) στην Μακρινίτσα, η Ταβέρνα Μεταξογένη στη Δράκεια (2428096015) και ο Παράδεισος (2426049209) στην Τσαγκαράδα.

Φεύγοντας, μια στάση στα τσιπουράδικα του Βόλου επιβάλλεται. Άλλωστε, είναι τα πιο γνωστά σε όλη την Ελλάδα!