Ταξιδια

Βιώσιμος Τουρισμός: η πρόκληση είναι εδώ

Ο σύγχρονος τουρισμός εξελίσσεται συνεχώς, επηρεαζόμενος από κοινωνικές, οικονομικές και τεχνολογικές αλλαγές

Άρης Παπαγρηγορίου
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ

Βιώσιμος Τουρισμός: Μία από τις σημαντικότερες τάσεις που αναδείχθηκαν την τελευταία δεκαετία γύρω από τα ταξίδια

Ο τουρισμός αποτελεί έναν από τους πλέον δυναμικούς και γρήγορα αναπτυσσόμενους τομείς της παγκόσμιας οικονομίας.

Τα τελευταία χρόνια, η βιομηχανία του τουρισμού έχει να αντιμετωπίσει σημαντικές προκλήσεις καθώς οι τουρίστες αναζητούν πιο αυθεντικές και βιωματικές εμπειρίες, πέρα από τις κλασικές μορφές τουρισμού.

Με την έλευση της πανδημίας COVID-19, ο τουριστικός κλάδος βρέθηκε αντιμέτωπος με μια πρωτόγνωρη κατάσταση.

Τα περιοριστικά μέτρα και οι περιορισμοί στα ταξίδια οδήγησαν σε δραματική μείωση του τουριστικού ρεύματος παγκοσμίως. Οι τουριστικοί προορισμοί χρειάστηκε να επαναπροσδιορίσουν τις στρατηγικές τους και να υιοθετήσουν νέες πρακτικές για να προσελκύσουν επισκέπτες.

Μία από τις σημαντικότερες τάσεις που αναδείχθηκαν την τελευταία δεκαετία είναι ο βιώσιμος τουρισμός.

Η έννοια του Βιώσιμου Τουρισμού

Σύμφωνα με όλες τις έρευνες οι ταξιδιώτες είναι πλέον πιο ευαισθητοποιημένοι σε περιβαλλοντικά και κοινωνικά ζητήματα και επιλέγουν προορισμούς που προωθούν τη βιώσιμη ανάπτυξη. Οι επιχειρήσεις τουρισμού, από την πλευρά τους, αναζητούν τρόπους να μειώσουν το περιβαλλοντικό τους αποτύπωμα, ενώ παράλληλα προσφέρουν ποιοτικές υπηρεσίες. Ο ψηφιακός μετασχηματισμός έχει επίσης επηρεάσει σημαντικά τον τουρισμό. Οι διαδικτυακές πλατφόρμες κρατήσεων και οι εφαρμογές ταξιδιού έχουν αλλάξει τον τρόπο με τον οποίο οι άνθρωποι σχεδιάζουν και οργανώνουν τα ταξίδια τους.

Η υγειονομική ασφάλεια αποτελεί πλέον βασικό παράγοντα για τους ταξιδιώτες. Οι τουριστικοί φορείς επενδύουν σε υγειονομικά πρωτόκολλα και υποδομές για να διασφαλίσουν την ασφάλεια των επισκεπτών τους. Οι ταξιδιώτες επιλέγουν προορισμούς που μπορούν να εγγυηθούν την υγεία και την ασφάλειά τους, γεγονός που έχει οδηγήσει σε αλλαγές στις προτιμήσεις των τουριστών. Δεν είναι τυχαίο πως αρκετοί επισκέπτες της χώρας μας, πρώτα αυτό που προσέχουν είναι εάν υπάρχει νοσοκομείο ή κέντρο υγείας στην ευρύτερη περιοχή.

Παρά τις προκλήσεις, ο τουριστικός κλάδος παρουσιάζει ισχυρές προοπτικές ανάπτυξης και συνεχίζει να αποτελεί ιδιαίτερα στην πατρίδα μας αυτό που ονομάζουμε «βαριά βιομηχανία».

Οι νέες τάσεις και οι καινοτόμες πρακτικές δημιουργούν ευκαιρίες για τον εμπλουτισμό της τουριστικής εμπειρίας.

Οι τουριστικοί προορισμοί που μπορούν να προσαρμοστούν στις νέες συνθήκες και να προσφέρουν αυθεντικές, βιώσιμες και ασφαλείς εμπειρίες, θα έχουν σημαντικά οφέλη στο μέλλον.

Και αυτή είναι κατά τη γνώμη μου η απάντηση στο φλέγον ζήτημα του «υπερτουρισμού» που αναδύεται παγκοσμίως αυτές τις ημέρες.

Ο σύγχρονος τουρισμός εξελίσσεται συνεχώς, επηρεαζόμενος από κοινωνικές, οικονομικές και τεχνολογικές αλλαγές. Οι επιχειρήσεις και οι προορισμοί που θα καταφέρουν να προσαρμοστούν στις νέες τάσεις, θα έχουν ένα σαφές βιώσιμο πρόσημο, είναι εκείνους που τελικά θα έχουν την ευκαιρία να αναπτυχθούν και να επιτύχουν σε έναν άκρως ανταγωνιστικό και απαιτητικό τομέα.