Ξυλόκαστρο: Το καλοκαίρι βρίσκεται σε απόσταση αναπνοής από την Αθήνα
© Δήμος Ξυλοκάστρου - Ευρωστίνης
Ταξιδια

Ξυλόκαστρο: Το καλοκαίρι βρίσκεται σε απόσταση αναπνοής από την Αθήνα

Εκδρομή στον καταπράσινο προορισμό. Τι να δείτε και να κάνετε
marianna_manolopoyloy_.jpg
Μαριάννα Μανωλοπούλου
ΤΕΥΧΟΣ 923
5’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ

Ξυλόκαστρο: Οδηγός διακοπών για τον προορισμό που βρίσκεται κοντά στην Αθήνα. Τι να δείτε και να κάνετε.

Οι μέρες ζεστές και η διάθεση φυγής από τη μεγάλη πόλη ανεβασμένη. Τι καλύτερο από μικρές, γρήγορες, εύκολες εξορμήσεις κοντά στην Αθήνα; Ένα roadtrip με την παρέα και με προορισμό το πανέμορφο Ξυλόκαστρο, το «Πράσινο ακρογιάλι» του Κώστα Καρυωτάκη; Για να «χαθούμε» στα πανέμορφα δάση, όπως εκείνο του Πευκιά, να περιηγηθούμε στους επιβλητικούς πύργους, να θαυμάσουμε τις αριστοκρατικές βίλες, όπως αυτή του Άγγελου Σικελιανού που βρίσκεται στο κτήμα του ξενοδοχείου Sikyon Coast Hotel, και κυρίως για να δροσιστούμε σε πεντακάθαρες παραλίες με Γαλάζια Σημαία. Βουτιές ξανά και ξανά σε έναν τόπο ειδυλλιακό με δαντελωτές ακρογιαλιές. Μόλις 1,5 ώρα από την πρωτεύουσα χρειάζεται κανείς για να βρεθεί σε αυτόν τον επίγειο παράδεισο που προσφέρει μοναδικές εμπειρίες στους «ψαγμένους» ταξιδιώτες, σε οικογένειες, στις μικρές και μεγάλες παρέες. Εποχή: Καλοκαίρι. Συναίσθημα: Απόλυτη χαλάρωση και ξεγνοιασιά. Αύρα: Κοσμοπολίτικη. Προορισμός: Ξυλόκαστρο!

Ξυλόκαστρο: Το καλοκαίρι βρίσκεται σε απόσταση αναπνοής από την Αθήνα
© Δήμος Ξυλοκάστρου - Ευρωστίνης

© Δήμος Ξυλοκάστρου - Ευρωστίνης

Ξυλόκαστρο: Οδηγός διακοπών. Τι να δείτε και να κάνετε

Η όμορφη παραθαλάσσια κωμόπολη στη νότια πλευρά του Κορινθιακού Κόλπου, στις όχθες του ποταμού Σύθα, είναι από τις πρώτες στη χώρα μας που ανέπτυξαν τον τουρισμό και εξακολουθεί και στις μέρες μας να προσελκύει χιλιάδες επισκέπτες κάθε καλοκαίρι παραμένοντας ένας από τους πιο κοσμοπολίτικους προορισμούς σε όλη την Πελοπόννησο. Οι ομορφιές της κωμόπολης, που πήρε το όνομά της από ένα ξύλινο στρατώνα στα χρόνια της Φραγκοκρατίας, πολλές και ικανές να καλύψουν όλα τα γούστα. Το καταπράσινο σκηνικό με το στολίδι του Ξυλόκαστρου είναι το αισθητικό δάσος του Πευκιά με τη μεγάλη οικολογική αξία που διαθέτει 83 είδη φυτών, ανάμεσά τους πεύκα, μυρτιές, κέδροι, αλμυρίκια, αγριολούλουδα και βότανα. Το επιβλητικό αυτό πευκόδασος οδηγεί στην ομώνυμη βοτσαλωτή παραλία με τα κρυστάλλινα, ανοιχτογάλαζα νερά και την άφθονη σκιά, ό,τι πρέπει για μια δροσιστική βουτιά (εδώ μπορείτε επίσης, να κάνετε και πεζοπορία τις ώρες που ο ήλιος το επιτρέπει στα ειδικά μονοπάτια που έχουν χαραχτεί).

Υπάρχουν και άλλες ηλιόλουστες παραλίες με Γαλάζιες Σημαίες, όλες ιδανικές στάσεις για παιχνίδια με το νερό. Στη Συκιά, για παράδειγμα, την παραλία του ομώνυμου χωριού θα βρείτε βότσαλο και πεντακάθαρα νερά. Πρόκειται για παραλίες που ενέπνευσαν ποιητές, όπως τον Κώστα Καρυωτάκη που έγραψε το «Πράσινο ακρογιάλι της πατρίδας», παραλίες που έγιναν τόπος γυρισμάτων για αγαπημένες ελληνικές ταινίες όπως το «Λατέρνα, φτώχεια και φιλότιμο» (1955) και «Τα κόκκινα φανάρια» (1963), παραλίες που έχουν απολαύσει βασιλιάδες, διεθνείς διασημότητες, αλλά και οι πρώτοι γυμνιστές!

Στα αξιοθέατα του Ξυλόκαστρου περιλαμβάνονται η εκκλησία του Αγίου Βλασίου, ένα ιστορικό εκκλησιαστικό μνημείο τέχνης και πολιτισμού, που στολίζουν αυθεντικά έργα μεγάλων αγιογράφων, αλλά και η Μονή της Παναγίας Κορφιώτισσας – μια βόλτα μέχρι εκεί αξίζει όχι μόνο για το εντυπωσιακό σκαλιστό της τέμπλο που χρονολογείται από τον 17ο αιώνα, αλλά και για την εκπληκτική θέα που προσφέρει στον Κορινθιακό κόλπο.

Το «σημείο μηδέν» κάθε βόλτας στο Ξυλόκαστρο είναι η παραλιακή περαντζάδα. Ένα άτυπο ραντεβού τα απογεύματα του καλοκαιριού όπου ντόπιοι και παραθεριστές συναντιούνται και απολαμβάνουν έναν χαλαρό περίπατο. Διασκεδαστική εμπειρία για πολλούς είναι και ο ποδηλατόδρομος κατά μήκος της παραλίας, στον οποίο μπορεί να απολαύσει κανείς το τοπίο και να περιηγηθεί χαλαρά σε κάθε στενό της κωμόπολης.

Ένας ορεξάτος για βόλτες επισκέπτης θα ανακαλύψει ότι υπάρχουν και κάποια επιπλέον σημεία  για εξερεύνηση, όπως το γραφικό λιμάνι, αλλά και η μαρίνα με το ανοιχτό θέατρο Βασίλης Γεωργιάδης όπου το καλοκαίρι γίνονται διάφορες εκδηλώσεις. Οι φίλοι του πολιτισμού μη χάσετε και αυτό το καλοκαίρι το «Voés Festival » στο Χιονοδρομικό Κέντρο Ζήρειας το τελευταίο Σαββατοκύριακο του Ιουλίου (25-27) με καλλιτέχνες ορόσημα για όλες τις γενιές, γαστρονομικές εκδηλώσεις, δράσεις για τους λάτρεις της φύσης και των δραστηριοτήτων βουνού!

Ξυλόκαστρο
© Δήμος Ξυλοκάστρου - Ευρωστίνης

© Δήμος Ξυλοκάστρου - Ευρωστίνης

Αν δεν φοβάστε μερικά έξτρα χιλιόμετρα, σε κοντινές αποστάσεις θα βρείτε πολλά παραλιακά χωριά με όμορφες ακτές. Κοντά στο Ξυλόκαστρο και ανάμεσα στα χωριά Καμάρι και Λουτρό, βρίσκεται ο χείμαρρος Φόνισσα με το ξακουστό φαράγγι. Ξακουστό ακριβώς επειδή είναι ένα από τα δυσκολότερα να διασχίσει κανείς στην Ελλάδα και αποτελεί πρόκληση για τους λάτρεις του εναλλακτικού τουρισμού. Το Ξυλόκαστρο μπορεί επίσης να γίνει καλό ορμητήριο για περισσότερες αποδράσεις στον νομό Κορινθίας όπως στα Ζήρεια-Τρικαλοχώρια, Φενεός, Αρχαία Κόρινθος (οι φυσιολάτρες εδώ θα ενθουσιαστούν) και να συνδυάσει ποικίλες δραστηριότητες αναψυχής, αλλά και οινοτουρισμό.

Πού θα φάτε στο Ξυλόκαστρο

Στην όμορφη πελοποννησιακή κωμόπολη υπάρχουν πολλές προτάσεις με ταβέρνες, εστιατόρια και καφέ για όλους. Λίγα μόλις μέτρα μετά την είσοδο του Πευκιά Ξυλοκάστρου, θα βρεις έναν minimal, ανοιχτό χώρο που λικνίζεται σε jazz ρυθμούς και έχει άρωμα νησιού, το Pavilion – Τουριστικό Περίπτερο Ξυλοκάστρου (2743027105). Εδώ η μέρα ξεκινά νωρίς το πρωί με ομελέτες και fluffy pancakes, συνεχίζει με ωραία πιάτα θαλασσινών ή κρεατικών, τέλειο και το ηλιοβασίλεμα συνοδεία μοναδικών κρασιών και δροσιστικών signature cocktails. Στην παραλία της Συκιάς, σε έναν όμορφο χώρο, με τραπέζια πάνω στη θάλασσα το εστιατόριο Ακρωτήρι (2743061664) σερβίρει μοναδικές γεύσεις σε εξαιρετικά ειδυλλιακή ατμόσφαιρα. Εδώ θα βρεις πιάτα με θαλασσινά και κρεατικά, φρέσκο ψάρι, πρωτότυπους μεζέδες και ελληνική μεσογειακή κουζίνα με φρέσκα, ντόπια υλικά – και εδώ πολύ ωραίο ηλιοβασίλεμα. Στο λιμάνι όπου προσάραξε η Αργώ, εδώ από όπου οι Αριστοναύτες της Πελλήνης ξεκίνησαν για το μακρινό τους ταξίδι, ο Aryvalos - Pellenian sea & food (6955545373) έχει lounge μουσικές, signature κοκτέιλς και μενού που δημιούργησε ο διάσημος σεφ Ηλίας Σκουλάς.

Στην Αυλή (2743025525) θα πας για νόστιμη πίτσα με φρέσκα υλικά. Αν είσαι φαν των κρεατικών, τα καλύτερα σουβλάκια, κοντοσούβλια και γύρους θα τα βρεις στον Γιαννόπουλο (2743022950). Για δροσερή μπιρίτσα και ωραίους μεζέδες ιδανικό είναι το Resalto (2743025140) που συνδυάζει την καλή rock μουσική με τη θαλασσινή αύρα. Στο Destino all day and night bar (2743028309) στην καρδιά της πόλης, πάνω στην παραλία, θα πας από το πρωί για καφέ, πολύ ωραίο πρωινό και brunch (γλυκά pancakes του ονείρου), νόστιμα πιάτα στη συνέχεια – από πρωτότυπα finger food και pasta μέχρι εξαιρετικά burgers και πιάτα κρεατικών. Στα συν τα ωραία του κοκτέιλ.

Εκεί τριγύρω θα κάνεις μια στάση και στο πολύ ζωντανό Dogville all day bar (2743300307) από το πρωί για ωραίο καφέ και finger foods, αργότερα ωραία ποτά, κοκτέιλς και μουσικές που καταλήγουν σε ελληνικά του κεφιού και χορούς μέχρι τα ξημερώματα (κάνουν και live). Το Bandit’s Roost (2743306740), κι αυτό all day bar, σερβίρει πολύ καλό καφέ, ποτά, κοκτέιλς, έχει και ωραία μουσική. Λίγο πιο κάτω βρίσκεται το Samaa bar-club που φιλοξενεί γνωστούς djs. Εδώ θα απολαύσεις κοκτέιλς με θέα στον Κορινθιακό και θα χορέψεις.

Στο The Kraken Beach Bar (6983961166) θα πας για brunch, φαγητό και κοκτέιλ δίπλα στην πισίνα. Στα «οπωσδήποτε» του Ξυλόκαστρου είναι τα καταπληκτικά και με γαλλική εσάνς γλυκά και παγωτά από το ροζ και παραμυθένιο Choux Choux Patisserie Artisan (2743306930) του Δημήτρη Λέκκα. Κι άμα έχεις γενέθλια και θες να τα γιορτάσεις εκεί, φτιάχνουν υπέροχες τούρτες παγωτό. Αν πάλι ψάχνεις την τέλεια πρωινή μπουκιά πριν από το μπάνιο, ο δρόμος σε οδηγεί προς τον φούρνο του Φιαμέγκου (2743025433) για τη χειροποίητη σπανακόπιτα που όμοια δεν έχεις δοκιμάσει στο Ξυλόκαστρο. Όπως στην Αθήνα έτσι και στο Ξυλόκαστρο, μετά το ξενύχτι δεν θα πας για ύπνο με άδειο στομάχι, οπότε επιβάλλεται να περάσεις από την Καντίνα (6996600042) για «βρόμικο».

 

Για τους ρομαντικούς σινεφίλ της παρέας, στο Ξυλόκαστρο υπάρχουν και δύο θερινά σινεμά, το Cine Ηλέκτρα (2744028757) και το Cine Αυλαία (2743028064) για ήρεμα ξέγνοιαστα βραδάκια με ταινίες κάτω από τα αστέρια και ποπ κορν. Για shopping ξεχωρίζει το κοσμηματοπωλείο Lampou, το τέλειο μέρος για να πάρεις δώρα και ενθύμια για τους αγαπημένους σου, αλλά και για να χαρίσεις στον εαυτό σου ένα όμορφο κόσμημα. Αν θέλεις να παραμείνεις fit και να κάνεις κι εδώ τη γυμναστική σου αλλά δεν έχεις τον κατάλληλο εξοπλισμό, το Sport club 2004 με επιλεγμένα προϊόντα από τα καλύτερα ελληνικά και διεθνή brands θα σταθεί δίπλα σου.

Πού θα μείνετε στο Ξυλόκαστρο 

Στο Ξυλόκαστρο με τη μεγάλη επισκεψιμότητα από ξένους και Έλληνες τουρίστες, θα βρεις δωμάτια για κάθε γούστο και budget. Στα φροντισμένα δωμάτια του μοντέρνου Arion Hotel Xylokastro (2743022230) λίγα βήματα από την παραλία Πευκιά και το παγκοσμίου φήμης πευκόδασος, θα απολαύσεις άνεση και πολυτέλεια, υψηλή αισθητική και εκπληκτική θέα. Αν είσαι λάτρης της διακριτικής πολυτέλειας επίλεξε το Sikyon Coast Resort and Spa (2743023229). Πάνω στην ακτογραμμή βρίσκονται τα όμορφα και άνετα εξοπλισμένα διαμερίσματα Isola Apartments (2743027246), με ιδιωτική πισίνα και τζακούζι. Σουίτες με θέα στον Κορινθιακό ή στους καταπράσινους κήπους του, παρέχει και το υπερπολυτελές Le Convivial Luxury Suites and Spa (2743306788), ξενοδοχείο 5 αστέρων με νοσταλγική ατμόσφαιρα. Μια φορά να πας και θα ζητάς να επιστρέφεις ξανά και ξανά στο πράσινο και γραφικό αυτό διαμάντι του Κορινθιακού που λέγεται Ξυλόκαστρο.

Ξυλόκαστρο
© Δήμος Ξυλοκάστρου - Ευρωστίνης

© Δήμος Ξυλοκάστρου - Ευρωστίνης

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

Tα καλύτερα άρθρα της ημέρας έρχονται στο mail σου

Δειτε περισσοτερα

Λουκάς Καρυτινός: Συνέντευξη με τον καλλιτεχνικό διευθυντή της Κρατικής Ορχήστρας Αθηνών και διακεκριμένο μαέστρο.
Λουκάς Καρυτινός: Η όπερα είναι η καρδιά μου και η συμφωνική μουσική η σκέψη μου

Ο καλλιτεχνικός διευθυντής της Κρατικής Ορχήστρας Αθηνών, ο διακεκριμένος στην Ελλάδα και το εξωτερικό μαέστρος, μιλάει για τη μουσική αλλά και την εκτός μουσικής ζωή, με αφορμή τη συναυλία στο Ηρώδειο στις 12 Ιουλίου, όπου θα διευθύνει την ΚΟΑ με σολίστ την Κάτια Μπουνιτιασβίλι